У Норвегії знайшли 800-річну короновану фігурку із соколом
Фото: NIKU

У Норвегії археологи знайшли унікальну середньовічну фігурку коронованої людини із соколом. Знахідка відноситься приблизно до 1200 року, повідомляє сайт Норвезького науково-дослідного інституту культурної спадщини.

Під час розкопок в парку Middelalderparken, який присвячений середньовічному епосу,  археологи виявили 7,5-сантиметрову фігурку з рогу.

Експерти зазначають, що це найбільш ранішнє зображення соколиного полювання з усіх, які коли-небудь виявляли в Скандинавії.

Дослідники ще сперечаються стосовно того, хто зображений із соколом у руці. Варіанти – король, королева або хтось з їхнього оточення.

У Норвегії знайшли 800-річну короновану фігурку із соколом
Фото: NIKU

Але частина науковців вважає, що це образ короля Хокона Хоконссона, який керував Норвегією у 1217-1263 роках та увійшов в історію як прихильник соколиного полювання, і навіть дарував птахів іншим правителям у Європі.

Соколине полювання почало розвиватися ще в дописемну епоху. Наразі відомо про хетські стели із зображенням такого полювання, які датуються приблизно XIII століттям до нашої ери.

В епоху Середньовіччя соколине полювання стало однією з важливих складових дозвілля привілейованих верств суспільства. Кістки птахів знаходили в похованнях багатих воїнів-вікінгів.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин