Гроші на лікування ковіду закінчуються. У Раді хочуть взяти 7 млрд з доріг і поліції
Ілюстративне фото: пресслужба ДПСУ

Через нестачу коштів Національна служба здоров’я України нині змушена скорочувати фінансування лікарень, тож у лікарнях не вистачає грошей на лікування пацієнтів та на зарплати медикам.

Про це на брифінгу 4 червня заявила народна депутатка фракції "Голос", членкиня комітету з питань здоров’я нації Ольга Стефанишина.

"Я спілкувалася з лікарями і вже не вистачає коштів на лікування людей і на зарплати медиків. НСЗУ змушена скорочувати фінансування лікарень, бо гроші забрали. На жаль в Україні медицина не є пріоритетом. У нас досі дефіцит фінансування галузі, коли весь світ вливає кошти саме в медицину та боротьбу з пандемією", – розповіла парламентарка.

За її словами, нині без медичної допомоги можуть залишитися близько 1,5 млн людей.

Додає: цього року на медицину в Україні виділили 123 млрд гривень при необхідному мінімумі 225 млрд гривень. А потім ще й забрали частину грошей на закупівлю вакцин.

"Ми зараз говоримо, що в Програму медгарантій треба додати мінімум 7,8 млрд, щоб лікарні протрималися хоча б на тому рівні, як було минулого року", – каже Стефанишина.

Лікар-отоларинголог, керівник відділу клінічних досліджень КНП "Центральна міська клінічна лікарня Івано-Франківської міської ради" Роман Фіщук стверджує, що з червня його лікарня не має договорів на надання пацієнтам допомоги по COVID-19.

"Це означає, якщо лікарня незаконтрактована – вона не має коштів на ці потреби. Зараз зменшується кількість закладів, які будуть надавати допомогу хворим на ковід, тож ті лікарні які залишаться, мають бути максимально забезпечені", – запевняє лікар.

4 червня представники фракції "Голос" та "Європейської солідарності" зареєстрували у Верховній раді законопроєкт №5615, яким пропонують внести зміни у державний бюджет та передбачити кошти для лікарень та пацієнтів, які хворіють на коронавірус, у розмірі 7,8 млрд гривень.

"Гроші на медицину в бюджеті закладені, але їх не вистачає. Законопроєкт передбачає, що кошти, які можна безболісно взяти з інших напрямків, можна витратити на медицину. У нас була ситуація з ковідним фондом, коли гроші не витрачалися на медицину, тому цього року буде справедливо вчинити навпаки", – пояснила одна з ініціаторок проєкту Юлія Клименко.

Зокрема вона пропонує взяти кошти з ремонту доріг, фінансування Нацполіції та інших секторів.

Каже: для лікування одного пацієнта з COVID-19 держава виділяє 20 000 гривень. При цьому, за даними медиків, легкі пацієнти обходяться лікарні у 25 000 грн, а важкі – у понад 60 000 гривень. Тож лікарні змушені залучати донорів для підтримки медичної системи.

За словами голови благодійного фонду "Свої", волонтерки Лесі Литвинової, на піку пандемії до неї зверталося чимало пацієнтів лікарень, які просили допомогти фінансово або медикаментами, оскільки лікування коронавірусу дороге, а в лікарнях часто вже не було необхідних ліків.

"Але ми не могли допомогти. Знаю, які шалені кошти пацієнти витрачали на лікування. Якщо це повториться восени (коли очікують нову хвилю коронавірусу) – це буде важко для всіх", – впевнена Литвинова.

Депутати, медики та волонтери очікують, що законопроєкт з’явиться у Раді найближчим часом і просять також підтримати ініціативу й нового очільника МОЗ Віктора Ляшка.

  • У квітні Міністерство охорони здоров’я під керівництвом Максима Степанова перерозподілило 6,5 млрд гривень з програми фінансування медичних гарантій на закупівлю 10 млн доз вакцин Pfizer.
  • Це гроші, які були передбачені на лікування коронавірусу, діагностування раку, закупівлю ліків для діабетиків та виплати медикам.