В ОП вже кажуть, що альтернативи медреформі Україна не має
Юлія Соколовська. Фото: пресслужба Кабміну

В Офісі президента заявили, що медична реформа в Україні має бути продовжена.

Таку заяву заступниці керівника ОП Юлії Соколовської оприлюднили на сайті президента.

"Україна має єдиний шлях – продовжувати медичну реформу, оскільки тільки так можна забезпечити справді якісне надання медичних послуг", – зазначила вона.

При цьому, в ОП вважають, що пандемія коронавірусу завадила "повністю реалізувати принцип "гроші ходять за пацієнтом" на другому етапі медреформи.

Читайте також: "Спотворена" медреформа: наскільки зміниться медицина для українців з початку 2021 року

За словами Соколовської, проявилася низка інших неврахованих проблем:

  • неготовність органів місцевого самоврядування бути ефективними власниками закладів охорони здоров’я;
  • не була вибудувана система контролю за якістю надання медичних послуг з боку держави;
  • відсутні заходи впливу на лікарні за невиконання умов договору з НСЗУ та дієві оперативні механізми поновлення порушених прав пацієнтів;
  • не сформовані клієнтоорієнтовані практики, спрямовані на забезпечення поваги до гідності та приватності пацієнта.

А те, що довелося збільшувати кількість ліжок з підведеним киснем, "скорегувало погляд на те, якою має бути медична система України в результаті реформи", вважає вона.

"...але зберегло сам курс на осучаснення управління охороною здоров'я, на інтеграцію до загальносвітових практик доказовості, визнаних протоколів лікування, стандарту фінансування", – заявила Соколовська

Також в ОП вважають, що в Україні впродовж тривалого часу провокувалося штучне протиставлення інтересів пацієнта й лікаря, що "потрібно залишити в минулому".

За словами Соколовської, важливим аспектом реформи має бути також створення стимулів для того, щоб українські лікарі та медичний персонал не виїжджали на роботу за кордоном.

"Ми ще не знаємо, які нові загрози можуть виникнути та коли нарешті зможемо повернутись до звичного життя, але що точно зрозуміло – у нашої держави не може бути якогось свого, альтернативного цивілізації шляху розвитку медицини без реформи. Цей процес потребує часу, уважного аналізу кожного кроку, виправлення помилок, якщо вони допущені. Однак ми точно продовжуємо цей рух", – додала заступниця керівника ОП.

10 січня з фейсбук-сторінки Офісу президента опублікували заяву, буцімто "медична реформа, започаткована минулою владою не відбулася", а принцип "гроші ходять за пацієнтом" не впроваджений. І додали, що планують наповнити її "правильною організаційною конкретикою".

Читайте також: Денісова просить КСУ визнати неконституційною медреформу Супрун