У Пакистані після низки вбивств заборонили фізичне покарання дітей
Ілюстративне фото: depositphotos.com

У Пакистані ухвалили законопроєкт, який забороняє фізичне покарання дітей.

Як повідомляє The Guardian, поки заборона діє тільки у столиці країни Ісламабаді, проте правозахисники вважають закон "історичним" і сподіваються, що його дія пошириться на всю країну.

Новий закон ухвалили після низки випадків жорстокого побиття та вбивства дітей, зокрема у школах, релігійних закладах та на робочих місцях.

Зокрема, у січні у провінції Пенджаб вчитель забив до смерті 8-річного хлопчика за те, що він не вивчив урок напам’ять. Влітку 2020 року Ісламабаді роботодавці забили до смерті 8-річну дівчинку, яка недогледіла папуг.

Ці та багато подібних випадків викликали загальнонаціональну дискусію про заборону фізичного покарання дітей, яке вважається нормою в країні.

Новий закон забороняє всі види фізичного покарання дітей, у тому числі в школах та релігійних організаціях.

"Для Пакистану це історичний крок ухвалити законопроєкт про добробут дітей на основі консенсусу. Діти в нашому суспільстві завжди залишалися безголосими. У цій країні зростають випадки фізичних покарань. До цього часу у держави не було інструментів для втручання у такі ситуації. Закон про заборону фізичного покарання дітей є першим документом, який служить для забезпечення фізичного та психічного благополуччя дітей у Пакистані", – заявив ініціатор законопроєкту Мехназ Акбар Азіз.

Правозахисник Сайєд Мікдад Мехді вважає, що найбільшою перешкодою у захисті дітей є розділ Пакистанського кримінального кодексу, який дозволяє вчителям, батькам та опікунам "добросовісно" карати дітей. Новий закон усуває таку можливість.

Також правозахисники сподіваються, що зміна законодавства дозволить повернути дітей до шкіл, оскільки нині в країні 24 мільйони дітей не вчаться і велика кількість кидає школи саме через побиття.

Очікується, що в країні створять підрозділи по захисту дітей, які будуть контролювати виконання закону.