В плаценті ненароджених малюків виявили кольоровий мікропластик
Ілюстративне фото: depositphotos.com

В плаценті ненароджених немовлят знайшли мікропластик.

Такі результати дослідження "Plasticenta: Перші свідчення мікропластику в плаценті людини", яке проводилося в лікарні Сан-Джованні Калібіта Фатебенефрателлі в Римі, опублікували в журналі Environment International.

Вчені дослідили шість людських плацент і проаналізували їх за допомогою раманівскої мікроскопії для оцінки наявності мікропластику. 

В чотирьох плацентах дослідники виявили 12 мікропластичних фрагментів (розміром від 5 до 10 мікрометрів) сферичної або неправильної форми.

Жінки, в чиїй плаценті виявили пластик, вчені охарактеризували як здорових. У них були нормальні вагітності і пологи. 

Ці частинки, ймовірно, потрапили з їжею або диханням матерів. Вони були виявлені як на фетальній, так і на материнській сторонах плаценти, а також в мембрані, всередині якої розвивається плід.

Читайте також: Не любите пластик? А людина за місяць споживає кубик Lego. Дослідження WWF

Деякі частинки мали сліди пігментів і червоних, синіх, помаранчевих або рожевих барвників, які, можливо, спочатку були отримані з упаковки, фарб або косметики та засобів особистої гігієни. 

Частинки не були виявлені в плаценті двох інших жінок, що може бути результатом іншої фізіології, дієти або способу життя, кажуть дослідники.

Відомо також, що лікарі при пологах використовували бавовняні рукавички для надання допомоги породіллям, при цьому використовувалися тільки бавовняні рушники, аби уникнути потрапляння пластику на плаценту. 

Пуповину також перерізали металевими кусачками, уникаючи контакту з пластиковим матеріалом. 

Вчені побоюються, що мікропластик може нести хімічні речовини, які можуть завдати довготривалу шкоду або порушити імунну систему плоду, який розвивається.

Згідно з дослідженням, мікропластик потенційно може перешкоджати зростанню плода і викликати прееклампсію (ускладнення вагітності, що характеризується високим кров'яним тиском і ознаками пошкодження іншої системи органів, найчастіше печінки і нирок). 

У жовтні вчені з'ясували, що діти в усьому світі, яких годують молочними сумішами в пластикових пляшках, проковтують мільйони частинок в день. 

Мікропластик – це частинки розміром менше п'яти міліметрів, що виникають в результаті руйнування пластикових предметів, присутніх в навколишньому середовищі. Мікропластик може переміщатися з навколишнього середовища в живі організми, включаючи ссавців.

Видання VICE зазначає, що хоч люди достеменно не знають конкретного впливу пластику на людський організм, відомо, що для інших істот, приміром морських, пластик може мати катастрофічні наслідки, включаючи порушення репродуктивної системи, затримку росту, зниження апетиту, запалення тканин і пошкодження печінки, а також зміну харчової поведінки.