Скільки мікропластику потрапляє в організм немовляти з пляшечки для їжі. Дослідження

Безпечність дитячих пляшечок, виготовлених із поліпропілену, вирішили перевірити вчені з Трініті-коледжу в Дубліні (Ірландія).

Дослідження 19 жовтня опублікували в журналі Nature Food.

Вчені перевіряли, як впливає висока температура на дитячі пляшечки. Адже перш ніж дати суміш немовляті, тару необхідно стерилізувати. Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує використовувати для цього кип'ячену воду (температура – не менше 70° C).

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для український родин

Так, пляшечки з поліпропілену під дією температури і при струшуванні деформуються.

Що виявили дослідники:

  • пляшечка з поліпропілену в процесі приготування суміші для годування виділяє у її вміст аж до 16,2 мільйона мікрочастинок на літр. І це набагато вище, ніж передбачуване середньорічне споживання мікропластику (близько 100 тисяч частинок) дорослою людиною. 
  • в суміші здебільшого виявили мікрочастинки менше 0,02 міліметра, а пляшечки, зроблені цілком з поліпропілену, вивільняли більше мікрочастинок, ніж ті, які лише частково були зроблені з цього матеріалу. 
  • головною умовою для відділення пластикових частинок в їжу дитини виявилася температура приготування суміші.
  • в середньому, в організм одного немовляти потрапляє близько 1,5 мільйона частинок мікропластика в день. Цей показник варіювався в залежності від регіону: діти з Європи, Північної Америки та Океанії по споживанню часток пластику випереджали немовлят з Африки і Азії.

Незважаючи на тривожні цифри, представлені авторами роботи, реальний вплив мікропластику на здоров'я маленьких дітей вимагає подальшого вивчення.

Автори дослідження також оцінили обсяги ринку продажів пляшечок для годування дітей і з'ясували, що близько 82,5% припадає на вироби з поліпропілену або ті, які мають додаткові частини з нього. Потім фахівці склали репрезентативну вибірку з десяти пляшечок для подальшого експерименту. В цілому вони проаналізували 68,8% світового онлайн-ринку пляшечок для годування у 48 країнах.