Чи потрібен локдаун, якщо знизився ріст захворюваності на COVID-19? Відповіли у КШЕ
Павло Ковтонюк Фото: Андрій Гудзенко/LIGA.net

Представники уряду керувалися дивною логікою, коли наперед планували такий екстрений захід реагування на пандемію, як локдаун, а не вводили його одразу, коли це було потрібно. Так вважає керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки, ексзаступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк.

"Чи доцільно нині вводити локдаун? Питання дуже хитре. Ми ще на початку грудня говорили про те, що Україні потрібен карантин. Але рішення уряду відкласти карантин на місяць вперед, нас дуже спантеличило, тому що локдаун – це екстрене рішення, його планувати дивно. І говорити, чи потрібен він зараз, чи ні – дуже важко. Тому що його логіку ні тоді, ні зараз зрозуміти складно", – сказав він під час брифінгу 5 січня.

За його словами, нині складно сказати, чи є реальний спад захворюваності на коронавірус в Україні, проте те, що немає росту – це точно.

"Це чудовий шанс взяти пандемію під контроль, вжити чітких і рішучих заходів, щоб збити захворюваність до того рівня, і підняти рівень тестування до того рівня, коли можна повернути контроль над тим, що відбувається. Цей шанс зараз є. І на цьому треба зосередитися в наступні місяці", – зазначив Ковтонюк.