В Україну гарантовано приїде ще 1,5 млн доз вакцини AstraZeneca – Crown Agents
Колаж LIGA.net

Міжнародна неприбуткова організація Crown Agents гарантовано привезе в Україну ще 1,5 млн доз вакцини AstraZeneca (CoviShield).

На додачу до тих 500 000 доз, які приїхали 23 лютого, і якими щеплять медиків та публічних діячів в Україні. Ці вакцини закупили нам за кошти держбюджету. 

Про це LIGA.Life повідомила очільниця Crown Agents в Україні Тетяна Коротченко.

"Наразі говоримо про закупівлі двох вакцин для МОЗ. АстраЗенеки гарантовано буде 2 млн доз. Щодо решти 10 млн, що і як буде, можу говорити після переговорів з виробником", – сказала Коротченко.

Коли саме чекати 1,5 млн доз, вона наразі не озвучує. Додає, специфіка така, що агенція "має постійно возити вакцини з якомога більшим терміном придатності, щоб її надовше вистачило". Тому вони ведуть перемовини з виробником, як правильно розпланувати наступні поставки.

За технічним завданням від МОЗу, Crown Agents має право купувати усі вакцини, які мають відповідну сертифікацію і пройшли дослідження, пояснила деталы Коротченко. 

Немає обмеження, що Україні купити лише ту або ту вакцину. 

Чи буде дефіцит вакцин і чи доведеться Україні чекати на наступні партії? За словами Коротченко, ринок змінюється щосекунди. Чим більше виробників і вакцин, тим краще для закупівель. Коли є конкуренція, чим більше продукту хоче країна закупити, тим краще для неї. "Тому тут я не песимістично налаштована", – сказала керівниця агенції.

Також вона додала, що в контракті з виробником прописані форсмажорні обставини, які можуть завадити доставити вакцини вчасно, але агенція стежить за тим, аби їх не сталося: "Всяке буває, але на сьогодні великих ризиків немає". 

Детально про вакцину, яка наразі єдина завезена в Україну, можна почитати тут: