Вакцина від ковіду у вакцині від грипу: Кузін про три сценарії щеплення українців

Міністерство охорони здоров’я розглядає три сценарії, за якими надалі можуть вакцинувати українців проти коронавірусу, повідомив головний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв’ю виданню Фокус.

Сценарій 1: вакцинація раз у декілька років

"В США продовжують розробляти універсальну вакцину, яка охоплюватиме всі можливі штами. Вони проаналізували ті варіанти коронавірусу, що вже були, і знайшли фрагменти, які є незмінними й можуть викликати імунну відповідь, якщо стануть елементом вакцини. Тому весь світ може перейти до використання такої вакцини з доволі тривалим періодом ефективності", – пояснив Кузін.

За темою: Щеплення від коронавірусу після хвороби. Коли можна робити першу, другу, третю дози

Сценарій 2: специфічний бустер

"Інакше кажучи, коли ми розуміємо, що Україні загрожує конкретний штам, наприклад, той самий "омікрон", то використовуємо омікроноспецифічний бустер. Це ситуативне рішення, воно також непогане", – зазначив головний санлікар. 

Та з цим сценарієм є проблема з часом, адже країни можуть не встигати своєчасно отримувати такі препарати через тривалість їхньої розробки.

За темою: Доставлено першу партію CoronaVac у 2022-му. Чому Україна і далі купує цю вакцину

Сценарій 3: вакцина проти ковіду і грипу 2 в 1

"Вакцина проти ковіду буде умовним компонентом протигрипозної вакцини, яку ми радимо використовувати перед початком епідемічного підйому. Зараз у нас є трикомпонентні та чотирикомпонентні вакцини проти грипу. Як варіант туди додаватиметься ще й коронавірусний компонент. Але зараз важко спрогнозувати, яка конкретна тактика буде обрана, все залежатиме від результатів наукових досліджень", – пояснив Кузін.

Що стосується плати за вакцинацію від коронавірусу (як це наразі з вакцинами від грипу) – найближчими роками держава забезпечить усіх препаратами, наголосив головний санлікар.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин