Вакцина Sinovac Biotech, за яку вже заплатили гроші. Що кажуть Ляшко, Степанов, Зеленський
Ілюстрація: depositphotos.com

Україна отримає гроші назад, якщо китайська вакцина компанії Sinovac Biotech провалить фінальну стадію клінічних випробувань.

Про це заявив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко у коментарі Громадському радіо.

За словами Ляшка, контракт між Україною та китайською компанією був підписаний під банківські гарантії, "тобто, Україна перерахувала гроші, але це не значить, що ми вже зараз будемо отримувати цю вакцину".

"Це відбудеться виключно після її реєстрації, завершення досліджень. У разі якщо вона не буде завершена до часу, який визначений в умовах контракту, то гроші повернуться в Україну на рахунки держпідприємства "Медичні закупівлі України". Всі ризики нівельовано", – пояснив головний санлікар.

Що стосується грошей – за першу партію на 1 млн 900 доз Україна проплатила кошти з бюджету 2020 року, а далі ведуться перемовини за бюджетом з 2021 року, каже Ляшко.

За словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, в договорі прописано, що вакцина від Sinovac Biotech повинна мати ефективність не менш як 70%.

Компанія повинна 7 січня оприлюднити результати клінічних досліджень у Бразилії, каже Степанов. 

За його словами, переговори з виробником тривали з вересня 2020 року. Договір підписаний українським фармпідприємством "Лекхім".

Президент Володимир Зеленський у своєму телеграм-каналі пояснив, чому контракт підписали ще до реєстрації.

"Так роблять усі країни світу та з усіма вакцинами: контрактують обсяг, коли зрозуміло, що буде надійний препарат, а постачання та щеплення починають відразу після завершення офіційних процедур. Аби не гаяти дорогоцінний час", – написав Зеленський.

Також, за словами президента, великим плюсом цієї вакцини є те, "що її розробка не була заполітизованим завданням, вона не використовується для просування чиїхось геополітичних амбіцій".

Схоже, що Зеленський має на увазі те, про що писали журналісти в грудні, що програма поставок вакцин для бідних країн за програмою COVAX може провалитися. Зокрема, через те, що багаті країни забронювали велику кількість препаратів. А Україна в це число не входить.

Sinovac Biotech – найбільша китайська компанія з виробництва вакцин. Компанія розробила та вивела на ринок вакцини проти гепатиту А і В, вірусів грипу, включно з пташиним, паротиту. Рішення про закупівлю вакцини Sinovac Biotech вже ухвалила, зокрема, Туреччина (50 мільйонів доз).

Зазначимо, компанію не варто плутати з іншою китайською - Sinopharm, чия вакцина проти коронавірусу довела на 79% свою ефективність.

  • 30 грудня був підписаний контракт між Україною та Sinovac Biotech.
  • За словами Ляшка, перші 700 тисяч доз вакцини від цієї компанії Україна отримає орієнтовно наприкінці лютого 2021 року.