Вакцина Pfizer приходитиме в Україну щомісяця, загалом – 20 млн доз до кінця року – Кузін
Ілюстрація Depositphotos.com

Головний санітарний лікар України Ігор Кузін назвав потенційну періодичність поставок вакцини Comirnaty від компанії Pfizer-BioNTech за бюджетний кошт.

"Зараз країна законтрактувала близько 20 млн доз Pfizer до кінця року, вони приходитимуть щомісяця", – сказав Кузін в інтерв'ю LIGA.LIfe.

Також він додав, що дуже ймовірно, що в Україні дозволять комбінувати вакцини проти ковіду. Йдеться про те, щоб першу дозу вакцини отримати від одного виробника – AstraZeneca чи Pfizer , наприклад, а другу – від іншого – Sinovac, наприклад.

"Це доволі складно щодо логістики, адже треба поєднувати різні платформи вакцин. Але наукові дослідження зараз показують, що деякі комбінації першої та другої дози вакцин призводять до більшої імуногенності, ніж один тип вакцини. Національна технічна група експертів з питань імунізації (НТГЕІ) зараз оцінює результати наукових досліджень. Вона вже опрацьовувала це питання і дійшла висновку, що зараз немає достатньо даних із високим рівнем доказовості на користь поєднання різних платформ вакцин. Але таких досліджень стає дедалі більше. НТГЕІ знову розглядатиме це 30 червня, враховуючи дані, які постійно оновлюються", – додав головний санітарний лікар.

Повне інтерв'ю читайте за посиланням.

Нагадаємо, раніше Кузін пообіцяв, що у липні Україна отримає загалом 7,7 млн доз вакцини проти ковіду. 

А німецькі вчені дослідили, що змішана схема вакцинації AstraZeneca-Pfizer ефективніша за прийняті.

Читайте також: