Вчені назвали причину, чому слід відмовитись від гаджетів та ламп вночі
Фото: freepik.com

Лампочка, увімкнена вночі, читання зі світлом після 00:00 або ж гортання стрічки новин у смартфоні можуть підвищити ризик розвитку діабету 2 типу. Це підтверджує нещодавнє дослідження, опубліковане в The Lancet Regional Health – Europe, про вплив штучного світла на здоровʼя людини після опівночі. 

У дослідженні взяли участь майже 85 000 людей віком 40-69 років. Вдень та вночі вони носили спеціальні пристрої на руці, які відстежували вплив різного рівня світла на них.

Експеримент тривав один тиждень, але стан здоровʼя учасників відстежували протягом девʼяти років. Так вчені виявили: ті, у кого згодом розвинувся діабет 2 типу, частіше зазнавали впливу штучного світла протягом 00:30-6:00 того тижня, коли носили гаджети на руці. 

До того ж вчені вкотре відмітили: вплив жовтого світла від лампи для читання чи синього від смартфона/телевізора може ускладнити засинання. 

З одного боку, ці результати не доводять причинно-наслідкового звʼязку та мають декілька обмежень. Наприклад, дослідники не врахували час вживання їжі, який може вплинути на циркадні ритми та толерантність до глюкози. 

З іншого — результати виявляють звʼязок між впливом штучного світла вночі та ризиком метаболічних розладів, зокрема діабету.

Попередні дослідження за участі і тварин, і людей свідчать, що вплив штучного світла може порушити циркадні ритми. А це своєю чергою призводить до зниження толерантності до глюкози, зміни секреції інсуліну та збільшення ваги. Усе це пов’язано з підвищеним ризиком метаболічних розладів, наприклад, діабету 2 типу.

Є експерименти, які також демонструють: коли вироблення мелатоніну (гормон сну) порушується і циркадний ритм виходить з ладу, це може призвести до зменшеного виділення інсуліну підшлунковою залозою. Це також ймовірний фактор розвитку діабету.

"Порада уникати нічного світла – проста та економічно ефективна рекомендація, яка може полегшити глобальний тягар діабету 2 типу для здоров’я", – підсумовують автори дослідження під керівництвом дослідників з Університету Монаша, що в Австралії.