Військові ініціюють обговорення проєкту пам’ятника Дмитру Коцюбайлу: яким він має бути. Доповнюється
Фото: davinci.bat/ Instagram

Другий рік поспіль військові 1 ОШБ "Да Вінчі" ініціюють початок публічного обговорення художньо-архітектурного проєкту пам’ятника, який буде встановлено на місці поховання командира "Вовків Да Вінчі" Дмитра Коцюбайла, на території Аскольдової могили у Києві.

Як стверджують військові 1 ОШБ "Да Вінчі", архітектурний план меморіального комплексу затвердили без урахування думки членів родини та громадськості. Тому 1 ОШБ вимагає, аби надали інформацію, хто та коли затвердив план.

"Ми переконані, що меморіал на могилі "Да Вінчі" невідворотно перетвориться на місце колективної сили українців, а відтак його художнє оформлення, проєкт та напис на обеліску, має визначатися з урахуванням думки громадськості, істориків, архітекторів, діячів культури, однодумців, побратимів та членів родини Дмитра Коцюбайла", – зазначили в дописі бригади.

До відкритих громадських обговорень планують долучити зокрема й Інститут Національної пам’яті та Музей історії Майдану. Водночас військові 1 ОШБ "Да Вінчі" просять владу Києва надати публічну інформацію щодо наявності дозвільної документації на проведення монтажних робіт на території Аскольдової могили.

  • Дмитро Коцюбайло був командиром 1 окремої штурмової роти "Вовки Да Вінчі", яка переформатована в батальйон.
  • 1 грудня 2021 року президент Зеленський нагородив "Да Вінчі" званням Герой України. Коцюбайло став першим добровольцем, якому дали Героя прижиттєво.
  • 7 березня 2023 року на фронті загинув український військовослужбовець Дмитро Коцюбайло – командир "Вовків Да Вінчі".
  • Київська міська рада у межах процесу дерусифікації та з метою вшанування українських героїв ухвалила рішення про перейменування та найменування ще 29 об’єктів. Зокрема, тепер у столиці буде сквер, названий на честь легендарного командира "Да Вінчі", та вулиця імені загиблого рівно рік тому міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського.
  • Правоохоронці затримали жінку, котру розшукували за наругу над могилами українських захисників, зокрема могилою "Да Вінчі".
  • 19 вересня 2024 року вийшов документальний фільм "Да Вінчі" створено у пам'ять про видатного військового Дмитра Коцюбайла.