ВР змінила закон про школи, щоб не доплачувати вчителям за більше учнів у класах: Гриневич
Фото: depositphotos.com

Міністерка освіти і науки 2016-2019 років Лілія Гриневич вважає, що Верховна Рада скасувала норму про кількість учнів у класах, аби зекономити бюджетні кошти.

Про це вона розповіла у коментарі LIGA.Life.

Ідеться про закон №7325, який скасовує обмеження на кількість учнів у класах і тривалість навчального року на період воєнного стану. Верховна Рада ухвалила його 19 червня. Детальніше про закон і що він змінює, читайте тут.

Законодавча норма про зняття обмежень щодо кількості учнів у класі, вважає Гриневич, була запропонована насамперед заради економії бюджетних коштів. Бо дозволяє зекономити освітню субвенцію в регіонах, куди прибули діти-переселенці.

"Коли дітей прибуло багато, треба відкривати нові класи. Втім, якщо збільшується кількість класів, збільшується і обсяг освітньої субвенції. З метою економії коштів, я так розумію, вирішили зняти обмеження, щоб у класі можно було навчати і 40, і 45 учнів", – пояснює експертка.

Утім, якщо у класі можна навчати більше учнів, це передбачає або дистанційне навчання, або змішане (коли частина очно, частина слухає вчителя онлайн, чи по черзі). У разі змішаного навчання виникають питання з оплатою праці вчителів, пояснює Гриневич.

"Наприклад, маємо 40-45 учнів, які не можуть водночас сісти в одній класній кімнаті, тоді школа вирішує поділити клас на дві групи для очного навчання. Тобто вчителю замість одного уроку треба проводити два: спочатку з однією групою, потім з іншою. Питання, чи будуть оплачуватися кошти за навчання другої групи?" – зауважує вона. Адже в пояснювальній записці до закону написано "не потребує коштів із бюджету".

На думку експертки, судячи з усього, ніхто не збирається доплачувати за цей поділ. Дітей більше, а кошти на кількість годин для вчителів залишаться ті самі, які були за меншої кількості дітей. "А відповідальність – як при цьому організувати навчальний процес – покладено на заклади освіти", – каже вона.

Зважаючи на це, якщо буде очне навчання, скоріше за все, школам доведеться ділити дітей на групи, але відразу передбачати, що діти ходитимуть на очні уроки по черзі, вважає Гриневич. На один урок одна група, друга – вдома, на інший урок – друга. "Що ускладнить організацію навчання та впливатиме на його якість", – підкреслює експертка.

Довідково: LIGA.Life надіслала інформаційний запит до Міносвіти, запитавши, що МОН вже робить чи планує робити для підготовки механізмів впровадження цих законодавчих рішень.

Читайте також: