Вдруге в історії головну математичну премію виграла жінка. Це українка Марина В'язовська
Марина В’язовська - Фото / mathunion.org/ Matteo Fieni

Українка Марина В’язовська здобула медаль Філдса за розв'язання задачі про пакування куль у восьмивимірному просторі, повідомило журі Міжнародного математичного союзу. 

Вона стала другою жінкою в історії, яка отримала цю престижну премію, після перемоги у 2014 році професорки Стенфордського університету, іранської математички Маріам Мірзахані. І, відповідно, першою українкою, яка здобула цю нагороду.

У науковому світі медаль Філдса вважають еквівалентом Нобелівської премії, яку математикам не вручають. Нагороду Марина отримала за вирішення завдань про пакування куль у багатовимірних просторах.

Премію отримують раз на чотири роки математики віком до 40 років за видатні досягнення. Вперше премія була присуджена в 1936 році, до 1950 була перерва, з того часу вона вручалася кожні чотири роки. 

Іншими лауреатами премії цього року стали корейсько-американський математик Джун Ху, а також вчені з Франції та Великої Британії Уго Дюмініль-Копен і Джеймс Мейнард.

Марина В’язовська народилася в Києві в 1984 році, навчалась на механіко-математичному факультеті Київського національного університету імені Шевченка, у 2007 році отримала ступінь магістра у німецькому Кайзерслаутерні, а у 2013 році – ступінь доктора природничих наук у Боннському університеті.

З 2017 року працює в Федеральній політехнічній школі Лозанни, у 2018 році отримала професорську позицію, очолює кафедру теорії чисел.

Читайте також: