Закупівлю "пакунків малюка" знову проводитимуть через Prozorro

Верховна рада відновила закупівлю Бебі-боксів через Prozorro.

За таке рішення проголосували депутати 30 березня.

У документі прописана вартість допомоги "пакунок малюка" у розмірі трьох прожиткових мінімумів на 1 січня відповідного бюджетного року та подальше визначення кінцевої ціни в результаті аукціону.

Читайте також: "Пакунок малюка". В яких випадках батькам можуть запропонувати гроші

"Ми матимемо зниження видатків з державного бюджету при закупівлі товарів для комплектування допомоги "пакунок малюка" через систему Prozorro. Електронний аукціон вестиме до пониження кінцевої ціни, однак це не матиме жодного негативного впливу на якість товарів", – вказано у пояснювальній записці.

Також закон пропонує визначити органи соціального захисту населення за місцем проживання батьків закладами, що призначають і здійснюють виплату/видачу державної допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами.

"Пакунки малюка" і раніше купували через Prozzoro, але через проблеми із закупівлями парламенту довелося ухвалити закон, щоб купувати їх через Управління ООН.

"Пакунок малюка" (бебі-бокс) – це одноразова допомога на кожного новонародженого, яка містить необхідні для малюка речі: пелюшки, підгузники, вологі серветки, ковдру, рушник, дитячий крем. Їх почали видавати батькам новонароджених в 2018 році. "Пакунок малюка" є безповоротною соціальною допомогою. За майже два роки, молодим мамам і татам видали більше 500 000 таких "бебі-боксів".

  • 30 червня 2020 року за результатами розгляду скарг учасників закупівлі, Антимонопольний комітет України ухвалив рішення скасувати процедуру закупівлі "пакунку малюка".
  • 29 липня уряд вирішив, що батькам видаватимуть 5 000 грн замість "пакунку малюка".
  • 4 серпня дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) закликав уряд України зберегти "пакунок малюка" і не міняти його на гроші, так як цей вид допомоги є більш суттєвою підтримкою для вразливих сімей, ніж отримання грошової допомоги.
  • 30 вересня депутати Верховної Ради проголосували за повернення одноразової допомоги "пакунку малюка".