Заборона книги про Стуса: суд провів дебати за позовом Медведчука. Рішення буде 19 жовтня
Зліва - Василь Стус (фото: УП), справа - Віктор Медведчук (фото - партії Опозиційна платформа "За життя".

16 жовтня вкотре засідав Дарницький райсуд Києва у справі за позовом Віктора Медведчука до автора книги "Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР" Вахтанга Кіпіані, видавництва "Vivat" та ПП "Юнісофт". 19 жовтня суддя оголосить рішення.

Нагадаємо, Віктор Медведчук, який за вибором радянської влади був адвокатом Василя Стуса, подав позов на захист честі, гідності та ділової репутації, і вважає частину інформації у книзі неправдивою та просить її заборонити. 

Книга на 90% складається з архівних документів, які стали доступні з відкриттям архівів КДБ. Уривки з цієї книги та деталі про попередні засідання судової справи читайте тут: "Медведчук може добитися заборони книги про суд над Василем Стусом. Почитайте, поки можна".

16 жовтня суд досліджував третій том доказів. Адвокат Медведчука називав Кіпіані заангажованим журналістом, а його книгу – не науковою і "збірником безалаберно накиданих документів", які нібито не були дослідженні.

Адвокат Кіпіані повідомив, що подавав клопотання, аби Медведчук свідчив у суді як свідок і розповів, як був призначений адвокатом Стуса, але той відмовився. Захисник політика підтвердив цю інформацію.

Під час дебатів захисник глави політсили ОПЗЖ доводив, що Медведчук не був засланцем КДБ, а був призначений державою захищати Стуса. За його словами, політв'язень нібито не мав нічого проти Медведчука, але хотів відмовитися від будь-якого радянського адвоката, незалежно від прізвища.

"Тому немає жодних підстав називати позивача злом", – сказав захисник Медведчука. І заявив, що погляди Стуса не були масово підтримані населенням СРСР, а сам він зухвало ставився до загально визначених норм моралі, які діяли на той час.

За його словами, Стус вчинив аморально, коли обіцяв, що не буде діяти проти радянської України, а потім порушив своє слово. Також, на його думку, не можна вважати, що радянська влада діяла незаконно, оскільки Стуса судили за законодавством, яке діяло на той час.

"Ми розуміли, що представник позивача буде спробувати очорнити ім’я Василя Стуса, оскільки він уже не зможе йому відповісти. Намагається змінити фокус особи з позивача по справі на особу Василя Стуса", – відреагував на подібні заяви захисник видавництва "Vivat".

Під час дебатів адвокат Кіпіані сказав, що у позовній заяві Медведчук не уточнив свої вимоги, а оскільки немає можливості вилучити фрагменти з книги, які йому не подобаються, то на меті стоїть повна заборона книги, що є недопустимим у європейській практиці.

Адвокат додав, що вже продано понад 15 000 примірників книги і, навіть якщо певні фрагменти здаються образливими, це не є підставою для заборони всієї книги. Він попросив суд відмовити позивачу у задоволенні позовних вимог, оскільки це суперечить практиці Європейського суду з прав людини.

Захисник видавництва "Vivat" своєю чергою заявив, що фрази, які вимагає простувати Медведчук, не можуть бути оскаржені, тому що позивач частково вирвав фрази з контексту, деякі з них є алегорією та припущенням, але не твердженням.

Представнику видавництва незрозуміло, чому фразу "Адвокати відверто "відбували номер", не забуваючи, правда, здирати гонорари з убитих горем родин…" Медведчук сприймає на свій рахунок, оскільки йдеться про інших радянських адвокатів політв’язнів, перерахованих у книзі.

На думку захисників відповідачів, пройшов рік з початку розгляду справи, але позов досі залишається незрозумілим. Зокрема, метою, окрім іншого, може бути – "примусити суспільство прийняти точку зору Медведчука, як єдину правильну, а також знищити свободу слова". 

У суді звернули увагу на те, що в інтерв'ю ЗМІ Медведчук заявляв, що взагалі не читав книгу і тому не зрозуміло, що саме його там ображає.

"Жоден автор і жоден історик не можуть бути засуджені за спробу інтерпретувати історичні події, – сказав представник видавництва та підкреслив, що свобода вираження думки є одним із головних досягнень демократичної країни. – Навіть така фігура як Медведчук немає права на обмеження свободи слова, тому кожен має право на висловлення своїх переконань".

Крапку у справі поставить суддя, оголосивши рішення 19 жовтня о 9.00.

  • Влітку 2019 року видавництво Vivat опублікувало книгу про суд над поетом-політв’язнем Василем Стусом, зроблену відомим журналістом і істориком Вахтангом Кіпіані. Вона на 90% складається з архівних документів, які стали доступні з відкриттям архівів КДБ.
  • У справі фігурує й Віктор Медведчук. Тоді нинішній кум Володимира Путіна та керівник партії "Опозиційна платформа – За життя" був молодим адвокатом. Саме його радянська держава вибрала, щоб представляти інтереси Стуса в суді.
  • Коли вийшла книга, Віктор Медведчук подав до суду на автора книги Вахтанга Кіпіані, видавництво "Vivat" та ПП "Юнісофт" щодо захисту своєї "честі", гідності та ділової репутації" та "спростування недостовірної інформації".
  • Зокрема, тверджень про те, що його батько був німецьким поліцаєм, а сам він був агентом КДБ, який підтримував звинувачення проти Стуса.
  • "Якщо людина дозволяє собі висловлювання, які не відповідають дійсності, то це є предметом судового розгляду для захисту честі та гідності, я так вчиняв завжди і буду робити в майбутньому", — пояснив Громадському свою позицію Медведчук.
  • Своєю чергою Кіпіані назвав це прямим тиском на свободу слова: "Всі ці позови стосуються моїх оціночних суджень ролі Медведчука у судовому процесі, його особистих якостей, мотивів поведінки".
  • Гендиректорка видавництва Vivat Юлія Орлова зазначила, що процес виглядає як другий суд над Стусом і є "своєрідним вироком" свободі слова та науці
  • Це уже не перший скандал навколо Медведчука і Стуса за останні роки. У 2018 році зі сценарію фільму про Василя Стуса видалили усі згадки про Віктора Медведчука.