За 5 листопада статистика зафіксувала 793 людини, яких ми втратили через коронавірус. Всі, або майже всі, вони не були вакциновані. Лише меншість з них були антивакцинатори і вірили в чіпи. А більшість – просто боялися, відкладали, сумнівалися.

Сумніви убили цих людей.

Тому ті, хто сіють ці сумніви, помогли їх убити. Такі як лікар Євген Дубровський, якого зрештою звільнили з лікарні. Але ж багатьох ще не звільнили. Вони далі пишуть наукоподібні полотна у Facebook, їх запрошують на ефіри телеканалів, а часом, навіть і на офіційні наради.

Дубровському не пощастило, бо в нього на язиці почало з'являтися те, що багато професорів має в голові. Але переважно його колеги більш дисципліновані. І це небезпечно. Вони не будуть відкрито відмовляти від вакцинації чи писати про те, що вакцини не працюють, чи, тим більше, розказувати про чіпи.

Вони будуть робити ось як.

Не будуть закликати до вакцинації проти коронавірусу, або робити це із застереженнями. А мали би закликати, хоча би тому, що вони лікарі, а зараз пік спалаху хвороби. А ще тому, що вдають із себе людей, які добре розуміються в темі. Не можна розумітися в темі вакцинації і не рекомендувати її.

Про вакцини та вакцинацію будуть писати сухо, з купою цифр та незрозумілих слів, різних думок. Будуть вдавати нейтральність, або те, що зважують різні думки. Будуть давати застереження. "Вакцинувати треба, але не будемо забувати, що вакцина – це серйоне втручання у ваш організм", щось такого плану. Враження у вас буде просте – автор не сказав, що у вакцинах чіп, але там все дуже, дуже складно.

Постійно будуть жувати теми, які викликають сумніви. Це їх улюблене. Чий сильніший імунітет: хто перехворів чи хто вакцинувався? А ви думали, що коли люди йдуть вакцинуватися, вони можуть захворіти в черзі? Чи справді штам Дельта такий смертельний, як ми думаємо? (Рік тому це звучало так: невже ковід такий смертельний, як ми думаємо?). І так далі.

Задачі знайти відповіді на ці питання немає. Але треба створити у вас враження, що держава щось від вас приховує, або робить щось не так, і це нанесе вам шкоду. А наш професор(ка) бере на себе непросту в нашому суспільстві роль Прометея і несе вам правду, піднімаючи ці "незручні для влади" питання. Задумайтесь.

Будуть робити вигляд, що ведуть дискусію, та звертатися до "колег". "А яка ваша думка, колеги?", – напишуть вони в кінці довгого допису в соцмережах, наповненого наукоподібним жуванням окресленої вище напів-науки.

Це прийом доволі потужний. 

По-перше, – це імітація внутрішньої дискусії. Не зважаємо на дрібну деталь, що ведеться вона публічно у Facebook, який читають в основному зовсім не "колеги". По-друге, створення цілого прошарку послідовників із "колег" з більш низьких щаблів професійної харчової піраміди, яких запрошення до "дискусії" сильно підвищує в статусі. 

По-третє, – це ефект сакральності "дискусії" для тих, хто в ній нічого не розуміє (тобто більшості читачів). Ого, вас втаємничити у фахову розмову "колег"! А там таке!

Будуть постійно натякати або прямо говорити, що люди/держава не бачать пророка (тобто їх) у своїй вітчизні. Всі дивляться на Захід. А вони-то тут, зі своїми десятками років у практикуючій медицині. Будуть постійно полемізувати із "заходом". Намагатися довести, що і "у них там" не все так однозначно, водночас "і у нас тут" є, що показати і розказати. І взагалі, вітчизняний учений може сумніватися в адекватній науці не гірше, аніж західний. 

Оскільки вони змушені все ж визнавати прогрес, то будуть вибирати окремі іноземні публікації і розмахувати ними. На тему сумнівів, звичайно. Ага! Отут англійськими буквами написано, що в Ізраїлі такий-то процент госпіталізованих вакциновані Pfizer! Вони будуть постійно цитувати такі статті, ніби крім цих досліджень не існує інших, чи, принаймні, ці дослідження мають таку ж вагу, як і мейнстрім науки. Звичайно ж, це не так.

Будуть висувати свої теорії як правильно вакцинувати, лікувати. Наприклад: тих, хто уже хворів, треба вакцинувати лише одною дозою. І це не тому, що весь світ так робить, а наш уряд ні. Навпаки, якраз двома дозами вакцинує увесь світ. І наш уряд теж. Але нехай і держава, і світ, і ВООЗ зачекають. Нашому професору здається, що вакцинувати не треба. Ну добре, одною дозою. Через шість місяців. Як компроміс.

Будуть розказувати про глибоку кризу моралі нашого суспільства, бідний наш народ, недбайливий можновладців, зубожілих лікарів, молодь, яка в гонитві за прогнилим западом перестала поважати вітчизняного лікаря й професора.

Будуть демонстративно показувати, як вони рятують людей. Теж хороший прийом. Бо тепер будь-хто втрачає право сперечатися з ними.

Довгий список, чи не так? І він ще не повний. Маніпуляцій існує багато, і розпізнати їх складно. Особливо у складних темах. Маніпулятори – треновані люди. Тому і ви маєте тренуватися думати.

Пам'ятайте, що справді авторитетні і розумні люди:

- розвіюють сумніви й страх, а не сіють їх;

- намагаються озброїти знаннями вас, а не підвищувати себе;

- намагаються просто пояснювати складне, а не складно говорити про просте;

- впевнені, що вакцини безпечні;

- активно промотують вакцинацію.

Будьте обережні з інформацією. Адекватність, наука, здоровий глузд – це життя. Особливо сьогодні.

Оригінал