Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данилов заявив про системну кризу у сфері вищої освіти, яка формує потенційні та реальні загрози державній та національній безпеці України.

Людиною, що керує освітою та наукою, є відвертий плагіатор - Сергій Шкарлет. І це нормально як прем’єр-міністру Денису Шмигалю, так і президенту Володимиру Зеленському.

Тому очевидно, що загрозу державній безпеці формують так звані "спецзагони соросят", які систематично доколупуються до нормальних людей в краватках і піджаках на великих джипах. 

"Соросята" знайшли плагіат у докторській дисертації в.о. міністра освіти і науки та зробили вже вісім великих матеріалів про плагіат у інших його наукових роботах. 

З метою протидії цим активним громадянам, провідний виш Чернігова, який колись очолював міністр, сформував загін найкращих вчених, що неупереджено перевірили інформацію про факти плагіату у наукових роботах міністра і... довели у своїй експертизі з мокрою печаткою, що ніякого плагіату немає. 

У висновку Комісії з академічної доброчесності Національного університету "Чернігівська політехніка" так і сказано: "Інформація, викладена в п’яти публікаціях, що підписані ім’ям Василя Садового, це недостовірні факти". Дуже неочікувано. 

Ще й додали, що звинувачення у плагіаті "здатні завдати шкоди честі чи репутації творця об’єкта права інтелектуальної власності ... та честі й гідності". 

Розумієте, навіщо тут це формулювання? На основі цієї експертизи (саме на основі) ще одна вчена з цілого Науково-дослідного інституту інтелектуальної власності Національної академії правових наук видала ще одну експертизу, що всі звинувачення у плагіаті - неправда і брехня. 

Здається, що сили бобра перемогли, але підступні соросята вивчили обидві експертизи і... ой, лишенько! Зробили велике розслідування про те, чому експертизи провідного чернігівського університету та цілого науково-дослідного інституту не варті паперу, на якому вони написані.

Вони анічогісінько не спростовують. Ба більше! Мабуть, самі того не бажаючи, захисники міністра допомогли соросятам виявити ще більше плагіату у його роботах. Такого кульбіту міністерської наукової творчості ніхто не очікував. 

Схоже, сили бобра навіть не уявляли, наскільки у "підзахисного клієнта" багаторівневе проблемне доміністерське минуле. Знали б - підготувалися б ретельніше. А тепер у нас є документи з прізвищами і печатками установ, детальніше тут і тут. 

А якщо серйозно, то це цирк. 

Мало того, що експерти університету перевіряють роботи свого колишнього шефа і не в курсі про конфлікт інтересів, то ще й сам міністр намагається підключити важку артилерію у вигляді Академії правових наук. 

Схоже, він сам не уявляє, наскільки кепські його справи. А "експертів" щиро шкода. Розумію, що відмовитися вони, скоріш за все, не могли. 

Однак це не буде виправданням, коли в країні виникнуть умови для академічної доброчесності і розкрутиться “плагіатне кубло”, де всі один в одного переписують і захищають дисертації, до останнього аспіранта.

Можу впевнено заявити: на моїй пам'яті справи із зазіханням на академічну доброчесність ще ніколи не були настільки кепськими, як за каденції Володимира Олександровича Зеленського.