Що маємо на сьогодні

Лікарні першої лінії перенавантажені і заповнені пацієнтами. Відкрили лікарні другої лінії, якщо говорити про столицю. Навіть нашу лікарню теж планували перепрофілювати в лікарню, що прийматиме лише пацієнтів з Covid-19.

По Києву в лікарнях, що приймають ковід-пацієнтів, критично не вистачає медперсоналу. У моєму відділенні інтенсивної терапії (реанімації) на 9 ліжок ситуація майже весь місяць на день працює лише одна медсестра! Без санітарки! Частину цих медсестер перекинули з інших медвідділень, у них немає досвіду роботи в реанімації, що залишає лікаря сам на сам з важкими хворими, які потребують інтенсивного догляду. 

Наприклад, щоб перевернути пацієнта з надмірною вагою та на апараті штучної вентиляції в прон-позицію (на живіт), треба хоча б 3-4 людини. 

Нижче на фото - графік медсестер (деякі дні навіть повністю не перекриті). 

В Україні - друга хвиля Covid-19, а реально перша: ліжка переповнені, медиків не вистачає
Графік медсестер, коли навіть не всі зміни заповнені

Отже, лікарі роблять і медсестринську і санітарну роботу (виносити судна, зливати сечу, мити, прибирати). 

Причин для такої ситуації декілька: 

  • половина медсестер - студенти, в яких починається навчальний рік і вони переходять на 0,5 ставки; 

  • виснаженість медперсоналу (5 медсестер звільнилося за останній місяць, бо не витримували, важко працювати за «нічого»);

  • захворюваність медперсоналу.

Другий момент -  зарплати. Лікарі отримують мізерні зарплати і грошову допомогу з міського бюджету, всі знають (так звані «кличковські» 4000 грн, які при оподаткуванні перетворюються в 3180). 

На рахунок доплати лікарям, які працюють з ковід-пацієнтами - доплату (і то з великими перебоями) отримували лише медпрацівники лікарень першої лінії. 

Ні за одного пацієнта з підтвердженим діагнозом Covid-19, які так чи інакше потрапляли в наше відділення і проходили інтенсивне лікування, ніхто доплати не отримав за весь період карантину. 

Були періоди, коли лікарі і середній медперсонал практично жили у відділенні тижнями. 

Виплив цікавий момент, що, виявляється, обіцяне підняття зарплати “на 300%” від окладу у лікарнях, що приймають Covid-19, насправді є підняттям зарплати «ДО 300%». Тобто будь-яка сума менше цих 3-х окладів.

Звісно ж? всі лікарі знають, що випадки, коли медпрацівники заражаються на робочому місці і хворіють, не оплачуються ніяк (пам‘ятаємо і «любимо», Давід Арахамія і Слуга Народу).

Третє - забезпечення та обладнання. Якщо говорити про ЗІЗ (засоби індивідуального захисту), то зараз ситуація більш-менш спокійна. Дякуємо всім спонсорам та волонтерам, які допомогли пережити початок карантину/

По апаратах ШВЛ (штучної вентиляції легень) - щоб лікувати пацієнтів, у яких розвивається важке ушкодження легень на фоні вірусної пневмонії, необхідні апарати високого класу. У моєму відділенні  апаратів на балансі (з тими, що в операційних) - 12. Але з них реально допомогти можуть лише 5, з яких лише в 3-х є режим неінвазивної вентиляції і лише в одного є і цей режим, і вмонтований зволожувач повітря, що є обов’язковим для проведення ШВЛ пацієнтам з важкими пневмоніями. 

Цей апарат від швейцарської фірми Hamilton ми отримали лише близько 2-х тижнів тому від спонсорів. Ще один апарат Carina отримали протягом карантину. До цього ситуація була ще гірша. 

З 9-ти функціональних ліжок в реанімації реально функціональними є лише 2-2,5. У лікарні немає газового аналізатора крові, без якого не може обходитися повноцінний моніторинг та лікування пацієнтів з пневмоніями, нирковою недостатністю та багатьма іншими важкими захворювання, що лікуються у відділенні інтенсивної терапії. 

Частково виходимо з положення тим, що набираємо кров в спеціальні шприци і відправляємо родичів в Інститут Серця для виконання цього аналізу. 

Позитивні моменти

1. Наразі ситуація ще не є безнадійно критичною. 

2.  Складається враження, що штам вірусу в Україні менш агресивний, порівнюючи з тим, що був в Ухані, Італії, Британії. 

3. Лікарі в Україні володіють достатньою кваліфікацією для лікування Covid-19 (особливо, якщо мають для цього все необхідне та працюють в належних умовах).

4. В суспільстві є поширена думка, що лікарі бояться та відмовляються лікувати Covid-19 пацієнтів. Лікарі НЕ відмовляються це робити і продовжують працювати в нелегких умовах. Але боятися за своє здоров’я та здоров‘я рідних-близьких - це нормально. 

Що робити далі

1. Не панікувати. 

2. Дотримуватися базових правил карантину. Люди, які спускають маски з носа, коли бачу вас в метро, їдучи після чергувань додому, хочу вас взяти і запхати у своє відділення перевертати пацієнтів на апараті ШВЛ та міняти їм памперси!

3. З розумінням ставитися до можливостей роботи медичної системи і адекватно щодо свого стану здоров‘я. Звертайтеся до сімейного лікаря, як тільки відчуваєте занедужання, не зволікайте. Дотримуйтеся рекомендацій лікаря.

Для госпіталізації в лікарню є чіткі показання. Якщо стан вдома погіршується (наростає задишка, посилюється кашель, піднімається висока температура), повідомте сімейного лікаря або ж в нічний час зателефонуйте 103. 

Необхідно віднайти розумну «золоту середину» - не потрібно скандалити, що вас «нещасних» з температурою 37,3 і без задишки відмовляються госпіталізовувати, але і не треба відчуваючи, що вам гіршає продовжувати самолікування вдома чи чекати, доки вже не можна буде терпіти.