Як пофарбувати яйця на Великдень натуральними барвниками
Фото: depositphotos.com

Чому популярні анілінові барвники шкідливі 

Для фарбування яєць широко використовуються анілінові фарбники. Це штучні барвники, основу яких складає анілін. Використання таких фарб є шкідливим для організму людини.

Анілін особливо небезпечний для дітей, оскільки може викликати отруєння. Це хімічна сполука, що впливає насамперед на центральну нервову систему й викликає цілий ряд небажаних наслідків. В організм анілін потрапляє під час дихання у вигляді парів, а також крізь шкіру та слизові оболонки.

Фарбуючи яйця на Великдень, потрібно бути особливо обережним та не вживати крашанки, на які пройшла анілінова фарба. Проте є абсолютно безпечні натуральні рослинні фарби, які здавна використовуються у народі.

Чим замінити штучні барвники

Анілінові барвники можна замінити рослинними відварами з додаванням невеликої кількості алюмокалієвого галуну або квасців. Цей інгредієнт потрібен, щоб відвари трав добре "чіплялися" до яєчної шкаралупи.

Алюмокалієвий галун – це сульфат алюмінію-калію, що використовується в медицині та косметології через протизапальну та дезинфікуючу дію. Він діє як протрава для барвників. 

Алюмокалієві галуни заспокоюють і очищають, мають антисептичні властивості та якісно усувають алергійний свербіж і набряклість, наприклад, після комариних укусів. Квасці та засоби на їх основі, абсолютно безпечні для людини, позбавлені токсичної дії.

Їх використовують під час приготування розчину для фарбування яєць, на один розчин потрібно зовсім трохи галуна – на кінчику ножа. Або можна надавати гарного кольору яйцям без додаткових інгредієнтів – з допомогою овочевих відварів.  

Фарбування сушеними рослинами

Для фарбування рослинами використовуються такі інгредієнти:

  • марена, 5 ст. ложок,
  • чорнобривці 9-15 квіток,
  • пижма звичайна, пригорща,
  • залізняк козачий, 5 ст. ложок,
  • морожені плоди бузини, 3 ст. ложки.
  • 200 мл води,
  • солі алюмінію.

Для фарбування яєць потрібно підготувати відвари з трав марени або залізняка, вони нададуть крашанкам жовтого або коричневого відтінку. Відвар чорнобривців пофарбує яйця у жовто-оранжевий колір. А відвар бузини подарує крашанкам насиченого брунатного забарвлення.

Відвари варити 15 хвилин на маленькому вогні. Процідити і додати галун. Галун потрібен тільки для холодного фарбування, щоб закріпити барви. Далі можна фарбувати яйця по декілька разів замочуючи у відвар із квасцями.

Як пофарбувати яйця буряком, лушпинням та каркаде

Крім рослин і трав, розфарбувати яйця різними кольорами можна за допомогою різних натуральних барвників.

  • Для фарбування в рожевий колір можна використати червоний буряк.
  • Для оранжевого кольору використовують цибулине лушпиння.
  • Для блакитного кольору чи синього яйця фарбують чаєм каркаде.
  • Бузковий колір дасть червона капуста.
  • Міцний зелений колір – відвар шпинату.
  • Для яскравого жовтого кольору слід пофарбувати яйця куркумою.

Щоб яйця набули красивого яскравого кольору з овочевими барвниками, потрібно залишити їх у відварі на декілька годин. 

Скільки яєць фарбувати на Пасху

До свята Великодня за традицією, завжди готуються розфарбовані яйця – писанки та крашанки. Заведено готувати 13 крашанок: 12 апостолів й Ісус Христос.