Зміст:
  1. Юрій Захареєв (бокс)
  2. Данило Болдирев (скелелазіння)
  3. Владислав Руднєв (бойове самбо)
  4. Ілля Ковтун (спортивна гімнастика)
  5. Людмила Лузан (веслування на каное)
  6. Богдан Колмаков (паркур)
  7. Аліна Марущак (важка атлетика)
  8. Богдан Мочульський (джиу-джитсу)
  9. Збірна України з водного поло
  10. Аніта Серьогіна (карате)
  11. Олексій Бичков (паверліфтинг)
  12. Олена Костевич (кульова стрільба)
  13. Збірна України з шахів
  14. Ярослав Амосов (MMA)
  15. Людмила Бабак (веслування, марафон)
  16. Марк Падун (велоспорт)
  17. Олег Приймачов (тайський бокс)
  18. Збірна України з альпінізму
  19. Дефлімпійська збірна з баскетболу
  20. Сергій Ємельянов (параканое)
  21. Юніорська збірна України зі стрибків у воду

Перенесені світові та європейські турніри через пандемію коронавірусу відбулися у такому щільному графіку, що вболівальники не встигали оговтатися від чергових нагород українських спортсменів. Тому не дивно, що якісь перемоги губилися в інфопросторі.

У переліку головних спортперемог:

  • "золото" Жана Беленюка на Олімпіаді та ще 18 нагород українців, серед яких і історичні результати;
  • 98 нагород від паралімпійців, серед яких і найтитулованіший спортсмен цих ігор – Максим Крипак;
  • історичний вихід збірної України з футболу на Євро-2020.

А ще – перемоги Ярослави Магучіх та Марини Бех-Романчук у легкій атлетиці, Олени Старікової та Яни Беломоіної у велоспорті, Яківа Хаммо у дзюдо, українських представниць у артистичному плаванні, Анжеліки Терлюги та Станіслава Горуни у карате, Михайла Романчука у плаванні,  Олександра Усика та Василя Ломаченка у боксі, Олександра Абраменка у фристайлі – цей список немалий.

LIGA.Life вирішила нагадати про 21 перемогу на чемпіонатах світу і континентальних турнірах, які не менш значущі, але, можливо, були не такими гучними.

Юрій Захареєв (бокс)

Боксер Юрій Захареєв здобув єдину нагороду України на чемпіонаті світу. Попри те, що для українця це була дебютна світова першість, у фіналі він переміг досвідченого Вадима Мусаєва – представника команди ФБР (Федерація боксу Росії). І це перше українське "золото" на чемпіонатах світу з 2017 року та сьоме за часи незалежності. Раніше чемпіонським титулом могли похизуватися Василь Ломаченко (2009, 2011), Тарас Шелестюк, Євген Хитров, Олександр Усик (усі – 2011), Олександр Хижняк (2017). Крім того, у 2021 році Юрій Захареєв виграв ще одне "золото", але вже серед молоді.

Читайте також: Нокаут, реванш, катмен і заробіток – 20 питань про бокс чемпіону Владиславу Сіренку

Данило Болдирев (скелелазіння)

Вдруге поспіль Данило Болдирев змушує Москву слухати гімн України. Український "Людина-Павук" виборов золото на чемпіонаті світу зі скелелазіння у дисципліні "швидкість". У фінальному протистоянні Болдирев був швидшим за іспанця Еріка Ною Кардону на 0,22 секунди. І це вже другий переможний чемпіонат світу для нього, раніше він вигравав у 2014 році. Цікаво, що рік тому також в Москві Болдирев своїм результатом уже "вмикав" гімн України, щоправда, на чемпіонаті Європи.

21 спортивна перемога у 2021 році, якими Україні варто пишатися
Фото: EPA

Владислав Руднєв (бойове самбо)

Тепер чотириразовий! Владислав Руднєв уже вчетверте доводить, що він – перший номер у світі у ваговій категорії до 79 кг. У фіналі українець не залишив шансів Фуркату Рузієву. Так Руднєв став першим українцем, який чотири рази підкорив світову першість з бойового самбо – у 2018, 2019, 2020 та 2021 роках.

21 спортивна перемога у 2021 році, якими Україні варто пишатися
З особистого архіву Владислава Руднєва

Ілля Ковтун (спортивна гімнастика)

Українець Ілля Ковтун став сенсацією цьогорічного чемпіонату світу. 18-річний гімнаст виборов бронзову нагороду у багатоборстві. І це вдруге в історії України. Раніше медаль у багатоборстві вдавалося завоювати лише Олегу Верняєву. Також у 2021 році Ковтун виграв "бронзу" на дорослому чемпіонаті Європи. Але історичною подією стала назва одного з елементів на паралельних брусах ім'ям гімнаста. Цей елемент складається з перевороту назад з упору на руках та повороту на чверть обороту до бруса. 

Читайте також: Перший у світі: історія музею того самого "короля футболу" Пеле в українському Луганську

Людмила Лузан (веслування на каное)

Урожайним на медалі був 2021-й для каноїстки Людмили Лузан. Спочатку вона встановила історичний результат на чемпіонаті Європи, де виборола чотири нагороди, з них дві золоті. Після цього феєрила на Олімпіаді, де стала срібною призеркою у каное-двійка на дистанції 500 м та бронзовою призеркою на 200 м в каное-одиночка. Так Лузан стала третьою українською веслувальницею, якій вдалося здобути понад одну медаль Олімпійських ігор. Більше лише в Інни Осипенко-Радомської, яка здобула чотири медалі, виступаючи за збірну України. Три нагороди на Олімпіадах здобув Юрій Чебан. А наостанок Лузан ще й з чемпіонату світу привезла три медалі, що також стало кращим показником  в історії українського веслування.

21 спортивна перемога у 2021 році, якими Україні варто пишатися
Анастасія Четверікова та Людмила Лузан на Іграх в Токіо. Фото: EPA

Богдан Колмаков (паркур)

Український трейсер Богдан Колмаков виграв "золото" на Кубку світу з паркуру у дисципліні "швидкість". Щоб подолати трасу з майже 20 перепон, українець витратив 21,260 сек та обігнав на дистанції представників Мексики – Хавьєра Родрігеса – та Італії – Андреа Консоліні. Це перша "золота" нагорода для України саме в "швидкості". Раніше інший українець Олександр Тітаренко в цій дисципліні був третім, а ось у "фрірані" був переможцем.

Аліна Марущак (важка атлетика)

Українка Аліна Марущак, яка виступає у ваговій категорії до 81 кг, на чемпіонаті світу з важкої атлетики виборола три "золота" – в ривку (135 кг), поштовху (113 кг) та в сумі двоборства (248 кг). Завдяки такому результату Марущак стала першою в Україні абсолютною чемпіонкою світу з важкої атлетики. Серед чоловіків таке досягнення підкорилося Тимуру Таймазову 1994 року.

21 спортивна перемога у 2021 році, якими Україні варто пишатися
Фото: EPA

Читайте також: Срібний призер Олімпіади в Токіо Олександр Хижняк: "Ти відчуваєш, що за тобою вся Україна"

Богдан Мочульський (джиу-джитсу)

На чемпіонаті світу з джиу-джитсу в Абу-Дабі українець Богдан Мочульський виграв золоту нагороду у ваговій категорії до 62 кг. Для 25-річного спортсмена це вже друга медаль вищого ґатунку на світовій першості. Вперше – у 2019 році. Крім того, влітку українець був сильнішим ще на чемпіонаті Європи.

21 спортивна перемога у 2021 році, якими Україні варто пишатися
Фото: Спортивний комітет України

Збірна України з водного поло

Уперше за 20 років українська збірна з водного поло виграла міжнародний турнір Ліга Націй. У фіналі "синьо-жовті" розгромили команду Австрії із рахунком 21:2. На шляху до "золота" українці були сильнішими за команди Англії (19:7), Литви (9:4), Чехії (22:10) та Швейцарії (15:11). Найкращим гравцем турніру став спортсмен із Київської області – Денис Гусаков.

21 спортивна перемога у 2021 році, якими Україні варто пишатися
Фото: Федерація водного поло України

Аніта Серьогіна (карате)

Аніта Серьогіна стала володаркою історичного досягнення в українському карате у змаганнях серед жінок. Спортсменка виборола "срібло" на світовій першості у ваговій категорії до 61 кг. У фіналі Серьогіна поступилася чинній чемпіонці світу і Європи – Йовані Прекович із Сербії із рахунком 1:2. На шляху до нагороди Серьогіна здолала Лінн Шенн (Нідерланди), Анте Стіляну (Кіпр), Індіру Зунігу (Іспанія), Анну-Йоханну Нільссон (Швеція), Хайю Джумаа (Канада). "Срібло" Серьогіної – це найкращий показник українок на світовій арені за часи незалежності.

21 спортивна перемога у 2021 році, якими Україні варто пишатися
Фото: Українська федерація карате

Читайте також: "Щасливий ранок – прокинутися так, щоб нічого не боліло" – стрибунка Марина Бех-Романчук

Олексій Бичков (паверліфтинг)

Свій шостий титул чемпіона світу у 2021 році здобув Олексій Бичков, який виступає у ваговій категорії до 120 кг. З результатом 1127,5 кг (412,5 кг у присіданні, 325 кг у жимі та 390 кг у тязі) українець не залишив шансів конкурентам. І не лише сам виборов "золото", але й підготував не менш талановиту заміну – його учень Данило Ковальов цього року спочатку тріумфував на чемпіонаті Європи, а за три місяці став чемпіоном світу у ваговій категорії до 105 кг.

21 спортивна перемога у 2021 році, якими Україні варто пишатися
Фото: IPF

Олена Костевич (кульова стрільба)

Вона зняла прокляття прапороносців, коли на Олімпійських іграх разом з Олегом Омельчуком виграла бронзову нагороду у стрільбі з пневматичного пістолета на дистанції 10 м. Медаль у Токіо стала для Костевич четвертою. І за цим показником вона вийшла на друге місце серед інших українських олімпійців. Крім того, у 2021 році Костевич виграла Кубок Президента ISSF, такого собі неофіційного чемпіонату світу у стрільбі. У стрільбі з пневматичного пістолета з 10 м українка була найкращою.

21 спортивна перемога у 2021 році, якими Україні варто пишатися
Фото: issf-sports.org

Збірна України з шахів

Чоловіча збірна України з шахів, у складі якої виступали Антон Коробов, Андрій Волокітін, Юрій Кузубов, Кирило Шевченко та Володимир Оніщук, виграла командний чемпіонат Європи. У вирішальному дев'ятому турі українці перемогли збірну Вірменії з рахунком 3:1. У підсумковій таблиці Україна набрала 14 очок і не програла жодної партії. А за додатковими показниками випередила Францію.

21 спортивна перемога у 2021 році, якими Україні варто пишатися
Фото: Федерація шахів України

Ярослав Амосов (MMA)

Український боєць змішаного стилю Ярослав Амосов став чемпіоном світу Bellator (друга найпопулярніша організація у змішаних єдиноборствах після UFC). У фіналі у напівсередній фазі українець одноосібним рішенням суддів подолав уже ексчемпіона Дугласа Ліму з Бразилії – 50:45, 49-46, 49-46. Тож Амосов став першим в історії України володарем світового поясу такого рівня. Загалом в активі Амосова 26 перемог. Він є автором другої найдовшої непереможної серії в історії: більше перемог здобув лише Хабіб Нурмагомедов (29-0).

21 спортивна перемога у 2021 році, якими Україні варто пишатися
Фото: Інстаграм @s_amoskin

Читайте також: "Із зав’язаними очима". Перший український фільм про ММА або про тих, хто чекає з війни

Людмила Бабак (веслування, марафон)

Українська каноїстка Людмила Бабак, яка спеціалізується на марафонах, оформила ще два світових чемпіонства. Уже третій чемпіонат світу поспіль українка найсильніша і на короткій (3,4 км), і на довгій (15,4 км) дистанціях. За цей самий час Людмила Бабак п’ять разів перемагала на чемпіонатах Європи.

21 спортивна перемога у 2021 році, якими Україні варто пишатися
Фото: Balint Vekassy/ ICF

Марк Падун (велоспорт)

Найбільшим успіхом велогонщика Марка Падуна у 2021 році став результат на французькій багатоденці "Крітеріум ду Дофіне". Він виграв два заключні етапи, завдяки чому переміг у заліку гірської класифікації. І це історичне досягнення, адже раніше українські велосипедисти вигравали лише один етап цієї багатоденки – Андрій Чміль у 1995 році.

21 спортивна перемога у 2021 році, якими Україні варто пишатися
Фото: EPA

Олег Приймачов (тайський бокс)

Українець Олег Приймачов намагається не повертатися з чемпіонатів світу без золотих нагород. Ця поїздка до Таїланду не стала виключенням – український спортсмен знову перший у ваговій категорії до 91 кг. У фіналі Приймачов подолав росіянина Вадима Дмітрієва (30:27). На шляху до "золота" українець також переміг поляка Лукаша Радоша (30:27) та іранця Хамідрезу Кордабабі (29:28).

21 спортивна перемога у 2021 році, якими Україні варто пишатися
З особистого архіву Олега Приймачова

Читайте також: Еліна Світоліна виграла першу медаль з тенісу в історії України: біографія спортсменки

Збірна України з альпінізму

6 листопада українські альпіністи – Микита Балабанов, В'ячеслав Полежайко та Михайло Фомін – піднялися на вершину Аннапурну III (7555 м) південно-східним гребенем. Цей маршрут залишався одним з останніх невирішених завдань альпінізму в Гімалаях. Маршрут "Patience" (Терпіння) з рівнем складності – 6-Б – це 2800-3000 м майже вертикальної стіни південно-східного гребеня. Це була друга спроба української команди пройти цей грандіозний маршрут: першу довелося перервати у 2019-му на позначці близько 6350 м. А згодом суддівство заочного Кубка Світу (Євроазіатської асоціації альпінізму) 2021 року визнало українське сходження на Аннапурну III переможцем у класі висотних сходжень.

21 спортивна перемога у 2021 році, якими Україні варто пишатися
Фото: Facebook Mikhail Fomin

Дефлімпійська збірна з баскетболу

Перемогли Росію та стали королями Європи. На континентальній першості з волейболу фінал дефлімпійської чоловічої збірної України проти російської завершився із рахунком 60:44. Українці не лише привезли додому золоті нагороди, але й вибороли необхідні ліцензії на літні Дефлімпійські ігри, які з 1 до 15 травня 2022 року відбуватимуться у Бразилії.

21 спортивна перемога у 2021 році, якими Україні варто пишатися
Фото: ФБУ

Сергій Ємельянов (параканое)

Знову непереможний. Сергій Ємельянов, який виступає у параканое на дистанції 200 м у класі KL3, і далі очолює світовий рейтинг. На Паралімпіаді він у напруженій боротьбі обійшов представника збірної ПКР (Паралімпійського комітету Росії) Леоніда Крилова і британця Роберта Олівера та став дворазовим паралімпійським чемпіоном, додавши нову нагороду до "золота" в Ріо 2016 року. А потім ще й підтвердив своє звання чемпіону світу.

21 спортивна перемога у 2021 році, якими Україні варто пишатися
Фото: з особистої сторінки Сергія Ємельянова

Юніорська збірна України зі стрибків у воду

5 золотих, 3 срібних і 1 бронзова медалі – загалом 9 нагород і 1 командне місце. Так завершився для збірної України чемпіонат світу серед юніорів зі стрибків у воду. І це найкращий результат "синьо-жовтих" на такому рівні, адже 15 років українським юніорам не вдавалося вибороти звання чемпіона світу.  Сенсацією стала Ксенія Байло, яка виборола чемпіонський титул у стрибках у воду і з вишки, і з трампліну 3 м, ще й бронзову нагороду у трампліні 1 м, а також в тандемі з Анною Арнаутовою була срібною призеркою у синхронних стрибках з трампліна 3 м. Традиційно без "золота" важко уявити Олексія Середу. У його активі – дві нагороди найвищого ґатунку на вишці та у синхронному стрибку з Данилом Аванесовим з трампліна 3 м та на цьому самому снаряді Середа самостійно ще здобув срібло.

21 спортивна перемога у 2021 році, якими Україні варто пишатися
Фото: Федерація України зі стрибків у воду

Читайте також: "Тренер говорив, що з мене не вийде плавець". Історія наймолодшого олімпійця України

Попри те, що до Нового Року залишається трохи понад два тижні, спортивний рік ще не завершився. Наразі відбувається чемпіонат світу з плавання на короткій воді, де щонайменше варто сподіватися на нагороди від Михайла Романчука. 

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин