Зміст:
  1. Храм-лабораторія і великий вибух: екскурсія Звіринцем
  2. Зруйнувати стереотипи: екскурсія на ДВРЗ
  3. Екскурсія на гору Щекавиця
  4. "Київські Бермуди": мандрівка на хутір "База"
  5. "Український Голлівуд": екскурсія на кіностудію Довженка
  6. Екскурсія Лівим берегом — Микільська Слобідка та Соцмісто

Переважна більшість екскурсій столиці локалізовані у центрі міста й розповідають про видатних людей чи історичні події. Та Київ — це не лише історичний центр з його архітектурою. Краєзнавці та місцеві дослідники добре знають, що периферія міста й околиці, які, на перший погляд, здаються буденними, насправді приховують чимало цікавих історій та унікальних артефактів. На щастя, про них можна дізнатись завдяки столичним гідам, які влаштовують екскурсії цими місцями.

LIGA.Life обрала шість небанальних екскурсій Києвом, про які мало хто знає. У кожного гіда ми особисто запитали, чим унікальна його мандрівка.

Храм-лабораторія і великий вибух: екскурсія Звіринцем

Гід: Антон Короб — краєзнавець, дослідник Києва

"Бермуди", Звіринець та ДВРЗ: шість маловідомих екскурсій Києвом
Фото: Сергій Шумило

Чому варто йти: Звіринець — історична місцевість у Печерському районі, відома ще з часів київських князів. За легендою, тут князі полювали на диких звірів — звідси й назвати території. Сьогодні — це місцевість між Печерськом, Видубичами та промзоною "Теличка", сильно урбанізована та забудована новими ЖК. Втім, на деяких вулицях збереглась унікальна архітектура та садибна забудова початку XX ст.

"Звіринець — це традиційний топонім, який поступово почали замінювати топонімом "Новий Печерськ". Мої екскурсії покликані врятувати цей топонім від зникнення", — пояснює Антон Короб.

Під час екскурсії потрапите на Звіринецьке кладовище, де збереглось найдавніше поховання на цивільному цвинтарі у столиці, а також побачите так званий "квартал Добровольського" з унікальною архітектурою сталінського періоду — проєктувальникам того часу дивом дозволили інтегрувати в будівлі елементи національної української архітектури та декоративного мистецтва. 

Звіринець — територія, де трапилась одна з найбільших техногенних катастроф столиці — вибух артилерійських складів 1918 року. Відвідувачі побувають на місці вибуху, а також зможуть побачити храм, який ніколи не був освячений і перетворився на фізичну лабораторію.

Кому може бути цікаво: Екскурсію варто відвідати киянам, гостям столиці, міським активістам, представникам міської влади, активістам  і підприємцям. 

Вартість: 250 грн (пільговий квиток — 150 грн)

Записатися

Зруйнувати стереотипи: екскурсія на ДВРЗ

Гід: Кирило Степанець — києвознавець, автор книг з історії Києва, ідеолог проєкту Hidden Kyiv

"Бермуди", Звіринець та ДВРЗ: шість маловідомих екскурсій Києвом
Фото: Вікіпедія

Чому варто йти: ДВРЗ — місцевість у Дарницькому районі Києва, назва якої походить від селища, де мешкали працівники Дарницького вагоноремонтного заводу. Район цікавий передусім своєю архітектурою, яка виділяється на фоні індустріального ландшафту.  "Це непроголошений заповідник міжвоєнної монументальної сталінської архітектури", — коментує автор екскурсії Степанець.

Екскурсії на ДВРЗ Кирило проводить з 2014 року і називає себе першопрохідцем цієї території. "Мені дуже подобається цей район, я навіть хотів тут квартиру придбати. Це зовсім інший Київ, зворотній його бік", — каже дослідник. 

Маршрут екскурсії містить багато локацій, зокрема й територією промзони, тож варто обирати відповідний одяг. 

ДВРЗ як місцевість свого часу мала репутацію віддаленого та "кримінального" району. "Та на початку історії ДВРЗ про жоден кримінал і не йшлося! Завдяки легендарному дільничому Маценко, який тут працював, люди не зачиняли двері й вікна, усі спокійно ходили один до одного в гості", — розповідає Степанець.

Хто має відвідати: урбаністи, фанати промислової естетики, дослідники та історики. "Такі екскурсії цікаві не тільки усіляким урбаністам, архітекторам, а й просто місцевим жителям", — додає києвознавець.

Вартість: 300 грн

Записатись

Екскурсія на гору Щекавиця

Гід: Богдан Глівинський — історик мистецтв, дослідник Києва, автор телеграм-каналу "Софос"

"Бермуди", Звіринець та ДВРЗ: шість маловідомих екскурсій Києвом
Фото: телеграм-канал ''Софос''

Чому варто йти: Щекавиця — одна з чотирьох історичних гір, які оточують київський Поділ. Рік тому Щекавиця була в усіх українських мемах — кияни обіцяли влаштувати там оргію, якщо почнеться ядерна війна. Та окрім інтернет-популярності, ця гора — ще й важлива історична локація Києва.

"Учасники відкривають для себе цілий культурний пласт, в якому співіснують варварська приватна забудова церковників і чиновників з автентичною дерев'яною архітектурою, язичництво поруч з ісламом та християнством, сучасне мистецтво зі знищеною пам'яттю про один з перших міських некрополів-пантеонів", — коментує Глівинський. 

В залежності від маршруту екскурсія може тривати від 2,5 до 4 годин. Мандрівки проходять зазвичай у вихідні двічі на місяць — остання екскурсія у сезоні запланована на 19 листопада. 

Кому може бути цікава: "Хоч у моїх гостей немає обмежень за віком, все ж екскурсії розраховані на психологічно зрілу аудиторію", — зазначає гід.

Вартість: Вільна пожертва. 

Записатись

"Київські Бермуди": мандрівка на хутір "База"

Гід: Кирило Степанець — києвознавець, автор книг з історії Києва, ідеолог проєкту Hidden Kyiv

"Бермуди", Звіринець та ДВРЗ: шість маловідомих екскурсій Києвом
Фото: Hidden Kyiv

Чому варто йти: Локація "Бермудів" розташована у Святошинському районі, її унікальність в тому, що сюди рідко потрапляють сторонні люди, бо вона з усіх боків ізольована.

"Назву "Бермуди" придумав я, тому що ця місцина географічно й атмосферно нагадує "Бермудський трикутник" — вона розташована серед щільної забудови — й раптом, не покидаючи межі Києва, ти потрапляєш у загублений простір, який наче поза часом", — коментує гід та автор ідеї Кирило Степанець. 

За його словами, екскурсію часто відвідують місцеві жителі — не дивлячись на те, що мешкали поблизу, вони навіть не знали про цю локацію. 

Під час маршруту потрапите на так званий хутір "База", який має всього лише одну вулицю. Це єдина вулиця в Києві, де неможливо проїхати ні автомобілем, ні громадським транспортом. Мешканці вулиці живуть у приватних будинках і досі набирають воду з криниць. "Захоплює вайб самого місця — ти наче поринаєш в якийсь інший вимір, який начебто й не в Києві", — додає Степанець.

Кому варто йти: "У часи ковіду, коли я почав проводити цю екскурсію, одного разу зібралося людей 70. Там були усі вікові й соціальні категорії", — каже гід.

Вартість: 300 грн

Записатись

"Український Голлівуд": екскурсія на кіностудію Довженка

Гід: Максим Олійник — києвознавець, шоу-гід

"Бермуди", Звіринець та ДВРЗ: шість маловідомих екскурсій Києвом
Фото: Андрій Шурпенков

Чому варто йти: Кіностудія імені Довженка сьогодні працює, але радше формально. Останній фільм тут зняли у 2017-му, а виживає студія завдяки оренді — приміщення здають в суборенду іншим підприємствам. Та у 30-х роках минулого століття кіностудія була найбільшою кінофабрикою в усьому Союзі.

"Це була велика кіноімперія. У 1930-х роках її називали "українським Голлівудом", вона випускала більше фільмів, ніж всі кіностудії Союзу. Я хочу показати людям велич кіностудії, хоча ця велич і в минулому", — каже Максим. 

Під час екскурсії відвідаєте павільйон №1, який залишається найбільшим знімальним павільйоном Європи площею 3500 кв.м. Також побуваєте в інтерактивному музеї костюмів та реквізиту та музеї Олександра Довженка, де побачите його особистий кабінет. 

"Кіностудія зараз у комі — вона жива, але практично не функціонує. Однак ця локація легендарна, і моя місія — привернути увагу до цієї величі та цього масштабу", — коментує гід Максим.

Кому може бути цікаво: "Екскурсією цікавляться не тільки кіномани, здебільшого — це дорослі люди будь-якого фаху", — додає гід.

Вартість: 500 грн

Записатись

Екскурсія Лівим берегом — Микільська Слобідка та Соцмісто

Гід: Павло Ковальов — краєзнавець, журналіст

"Бермуди", Звіринець та ДВРЗ: шість маловідомих екскурсій Києвом
Фото: Клуб Корінного Киянина

Чому варто йти: Лівий берег цікавий для вивчення настроїв та артефактів соціалістичної доби — від романтизованого "пролетарського раю" 1930-50-х до намагання створити Лівобережний громадський центр у 1980-х.  

"Починаючи з середини 1930-х років на заплавних луках та піщаній "пустелі" було збудоване фактично нове місто, яке стало "дублером історичного правобережного Києва", — розповідає Павло.

Ковальов називає Соцмісто "краєм сталінок, пафосних робітничих гуртожитків та "котеджних бараків". Водночас додає, що в архітектурі 1940-50-х років тут активно використовувалися як народні українські мотиви, так і європейські форми. 

"Тут збереглися будівлі навіть початку ХХ ст., а сама історія місцевості сягає XVII ст. Тут досі можна пройтися трасами старих сільських вулиць, а жили тут не тільки пролетарі. До прикладу, на Микільській слобідці була велика єврейська громада, притому, що саме село було важливою зупинкою на шляху православних паломників", — зазначає гід.

Екскурсія відбувається раз на місяць, остання цього року — 9 грудня.

Кому може бути цікаво: "Варто йти тим, хто хоче зрозуміти, як радикально змінювався міський простір за останні 100 років — і ідеологічно, і суто практично. І особливо тим, хто бажає відчути контекст доби 1930-60-х", — каже Ковальов. 

Вартість: 250 грн

Записатись