18 червня на Андріївському узвозі в Києві з’явилася кав’ярня-віконечко Chornobyl Coffee. Її відкрила компанія "Чорнобиль ТУР", ліцензований туроператор до Зони відчуження. 

Від початку великої війни комерційні екскурсії вони не проводять. "До прикордонної з Білоруссю території наразі не можна привозити туристів, – пояснює співзасновник Чорнобиль ТУР Ярослав Ємельяненко, – а поки туристів немає – волонтеримо та робимо кав’ярню". 

Каваточку облаштували в своєму офісі, в кабінеті, де раніше сиділи бухгалтери та дизайнер. Стіл для роботи бариста зробили власноруч. Із шафи витрусили бухгалтерські документи, замість яких поставили 34 сиропи до кави.

За прилавком – чинні працівники компанії. Головна бариста Катя Кісельова продовжує працювати на посаді менеджера з туризму і вчить варити каву ще чотирьох співробітників Чорнобиль ТУРу, зокрема бухгалтера та гіда. 

Раніше Катя вже працювала бариста. Тому коли в компанії вирішили відкривати кав’ярню, Катя стала головною в процесі. "Вона знала, звідки замовити сиропи, де взяти каву, які компанії можуть орендувати потрібні машинки", – розповідає Ярослав. 

Chornobyl Coffee відкрита щодня. Будні дні з 8:00 до 21:00, вихідні – з 11:00 до 21:00. Працюють за форматом "з собою". 

"Чорнобильська кава" у Києві: як туроператор в зону ЧАЕС відкрив каваточку в бухгалтерії
Головна бариста Катя Кісельова – Фото/ Ярослав Ємельяненко

Чому кава чорнобильська

"Про це питає майже кожен клієнт", – усміхається Ярослав Ємельяненко.  

Пояснює, що авторські напої, чорнобильський лимонад і чорнобильську каву вони роблять із додаванням наперед звареного трав’яного збору. Одним з інгредієнтів збору є рослина "чорнобильник", більш відома як "полин". 

"У складі кави полин додає гірчинки. Степовий, трав'яний післясмак", – каже Ярослав. 

"У лимонаді  – освіжає. Напій одночасно і солодкий, і кисленький, і трохи з гірчинкою", – додає бариста Катя.

За бажанням, можна замовити класичний напій, в який окремо додати лише чорнобильник (+ 5 грн до вартості).

"Але це смакуватиме інакше. Наші авторські напої – все-таки композиція", – зауважує Кісельова.

Ідея додавати полин у напої – результат мозкового штурму всієї команди. Коли вирішили відкривати кав’ярню і міркували, як зробити її особливою, згадали про рослину. Місто Чорнобиль, за словами Ярослава, назвали так саме тому, що на тих територіях росло багато полину. 

Для своїх напоїв полин купують в аптеці. Не з території ЧАЕС. З чорнобильської зони рослини брати не можна, бо можуть містити радіонукліди.

"Коли заварили полин вперше і скуштували, ледве не виплювали", – пригадує Катя. Тож почали "гратися" з кількістю доданої рослини. Тестувати напої, пробували інші трави, спеції, сиропи. 

"Чорнобильська кава" у Києві: як туроператор в зону ЧАЕС відкрив каваточку в бухгалтерії
Авторські напої роблять із додаванням чорнобильника Фото / Ярослав Ємельяненко

"З огляду на назву, у багатьох людей може бути відраза – де кава і де Чорнобиль? Але ви ж знаєте, чого боїмося, тим і цікавимося", – зауважує Ярослав. 

Чорнобильський американо коштує 35 грн, чорнобильський капучино – 40 грн, чорнобильський лимонад – 60 грн. Середні ціни на класичні кавові напої – 30 грн. Кава – чиста арабіка.

Навіщо відкрилася

Від початку повномасштабної війни Чорнобиль ТУР не проводить комерційні екскурсії, нічого не заробляє і займається суто волонтерством. Музейні броньовані машини радіаційної розвідки, на яких возили туристів, віддали в ЗСУ. Маючи в зоні відчуження власні інфоцентри з автономним відеоспостереженням, передавали СБУ та Генштабу дані про ворожу техніку. Возили гуманітарку в тимчасово окуповані райони Київщини, а потім допомагали вже  деокупованим. 

Ємельяненко продовжував ці місяці частково виплачувати команді зарплату, але розумів: "Щоб втримати колектив, потрібно їх зайняти". Вирішивши відкрити кав’ярню, не ставив цілі заробити на цьому. Основний план – надихнути людей "щось робити" і частково покривати витрати офісу, комуналку: "Думаю, мій "бізнес-план" без цифр і нулів реалізується. Колектив зацікавлений, приїжджають в офіс, спілкуються, діляться ідеями". 

В Chornobyl Coffee компанія вже вклала близько 80 000 гривень. "Я відчуваю, що кав’ярня з якісним продуктом на Андріївському узвозі в мінус великий не піде. Місце прохідне. Поруч іншої кав’ярні немає", – каже Ярослав. 

І сподівається, що кав’ярня стане особливим місцем для людей, які цікавляться темою Чорнобиля в широкому сенсі. А також – що кав’ярня-віконечко позитивно впливатиме на основний бізнес, коли Чорнобиль ТУР знову почне возити в зону відчуження.

"Чорнобильська кава" у Києві: як туроператор в зону ЧАЕС відкрив каваточку в бухгалтерії
Chornobyl Coffee працює за форматом ''з собою''

Ярослав пригадує свою першу туристичну поїздку в зону відчуження. До того, каже, роками чув про Чорнобиль одне "рак, смерть, не виплачені пенсії ліквідаторам". Натомість побачив, що природа відновилася, виробництво є, ходити в протигазі не треба: 

"З вікна автобуса помітив лосиху з лосеням. Ніде не бачив, щоб дика природа підходила безпосередньо до людей", – розповідає Ярослав. 

Тоді ж випадково зустрівся з ліквідатором Сергієм Мирним, командиром взводу чорнобильської радіаційної розвідки, який сказав: "Не кажіть про Чорнобиль тільки погане. Там і трагедії, і смерті. Так, там сталася катастрофа. Але цю війну з невидимим ворогом ліквідатори виграли. Тож тепер це місце їхньої перемоги". 

Ярослав вірить, що для туристів зона частково може відкритися за наступні кілька місяців: "Основні локації, які показуємо, не поблизу українських укріплень. Їх вже безпечно відвідувати. І розповідати будемо вже не лише про 86-й. Є ціле нашарування історії, яка сталася там уже 2022 року".

Читайте також: