Зміст:
  1. Про що другий сезон?
  2. Сюжет
  3. Головні герої
  4. Світ Відьмака
  5. Графіка та атмосфера
  6. Українська мова
  7. Що сподобається?
  8. Що не зачепить?
  9. Що далі?

Новий сезон вириває понад 8 годин і в так важкі передноворічні тижні, але коли це кого зупиняло?

Творці зробили роботу над помилками першого сезону, про які казали та писали глядачі (передбачувана історія, плутанина в часі та сюжеті), та виправили їх. Але чи став "Відьмак" від цього кращим? Розбираємо "за" та "проти" другого сезону.

Якщо ви вже забули усі деталі першого сезону, а з 2019 року це можливо, то Нетфлікс підготував шпаргалку на 15 хв. У відео – коротко про сюжет першої частини.

Про що другий сезон?

У світі, відомому як Континент, знову війна. Імператор Нільфгарда йде зі своєю армією на королівства Півночі. Його мета – не лише взяти під контроль увесь материк, але й принцесу Ціріллу, яка є спадкоємницею трону королівства Цінтри.

Щоб захистити принцесу, відьмак Геральт вирушає з Цірі в найбезпечніше місце на Континенті – фортецю Каєр Морхен, де живуть усі відьмаки. Та якщо від зовнішнього світу фортецю можна захистити, то всередині розпочинаються свої конфлікти та проблеми. Одна з них – надприродні здібності Цірі, що раптово проявилися.

Сюжет

ПРОТИ. Творці серіалу адаптували книги Анджея Сапковського – автора циклу про Відьмака, намагаючись не викликати обурення фанатів світу Геральта. Але вийшло дещо сумбурно.

У першому сезоні глядачі зіштовхувалися з заплутаною хронологією подій. Десь у середині серіалу розумієш, що події відбуваються не лише в різних місцях, але й часових просторах – перепліталися минуле та майбутнє.

З іншого боку, цикл книг Анджея Сапковського про Відьмака налічує вісім творів, які були опубліковані в період з 1986 до 2013 ріку – це дві збірки оповідань та шість романів. Перші оповідання не мали одного сюжету, а, скоріше, були об'єднані героями, тому не вимагали від читача знань про світ Відьмака.

Інша справа – вже основна сага про Геральта та Цірі. Тому лише в останніх серіях першого сезону ми бачимо, що адаптація повертається до однієї сюжетної лінії.

Відьмак, другий сезон. Невже настільки поганий/хороший? Пояснюємо "за" та "проти"
Кадр з серіалу "Відьмак" (другий сезон)

ЗА. Шоураннерка проєкту Лорен Шмідт-Гіссріх пообіцяла, що сюжет другого сезону стане "більш сфокусованим". І дотрималася слова. Сценарій другого "Відьмака" здається більш логічним, дотримується одного часового періоду, але має мало спільного з книжковим оригіналом.

Більшість героїв уже відомі глядачеві за першим сезоном, тому авторам не потрібно наново розповідати, хто всі ці люди чи істоти. Навпаки – тепер є більше часу на детальні історії кожного, щоб показати причини такого їхнього характеру чи поведінки. До дрібниць прописані історії жінок, адже у книжках, на думку сценаристів, їм майже не давали слова. З іншого боку, події у другому сезоні відбуваються трохи повільніше, ніж в першому сезоні.

Головні герої

ПРОТИ. Вибір акторів критикували фанати і книжкового, і комп'ютерного світу Континенту з першої хвилини, коли команда серіалу оголосила, хто гратиме головних героїв. Найбільше спочатку дісталося Генрі Кавіллу, який 100% не підпадав під опис Відьмака.

Річ у тому, що до кіноекранізації уже був сформований образ Геральта – завдяки комп'ютерним іграм. Тому приблизно обличчя прихильники "Відьмака" розуміли.

Один із варіантів, кого пропонували у соціальних мережах фанати, був Мадс Міккельсен. Тому призначення брутального з голлівудською посмішкою Супермена Кавілла викликало бурхливу реакцію – справжній Відьмак мав бути із "неприємним обличчям", мати "на рідкість мерзенну" посмішку, бути худорлявим з абсолютним білим волоссям. Напроти жодного з цих пунктів у версії з Кавіллом поставили галочку нереально. Журналісти та критики заспокоювали – треба подивитися серіал.

Відьмак, другий сезон. Невже настільки поганий/хороший? Пояснюємо "за" та "проти"
Кадр з серіалу "Відьмак" (другий сезон)

Не краща ситуація була із чарівницею Єннефер із Венгерберга. Жінка незвичайної краси – бліда, з фіалковими очима та вузькими губами. Такою вона була у книзі та грі. Але це навряд це опис Ані Чалотри, яка має індійське коріння та смагляву шкіру.

Не оминули й вік Цірі, яка виявилась "надто дорослою" у серіалі.

Навіть у соцмережах жартували, що єдиний герой серіалу, який відповідає оригіналу – кінь Відьмака.

Проте претензії були не лише до зовнішності, але й до характерів, які "отримали" серіальні герої. Кавілл у ролі Геральта – надто мовчазний та беземоційний, Чалотра – навпаки менш холодна, як було у книжці.

Відьмак, другий сезон. Невже настільки поганий/хороший? Пояснюємо "за" та "проти"
Кадр з серіалу "Відьмак" (другий сезон)

ЗА. Акторів у другому сезоні не замінили, але у глядачів тепер інше ставлення.

По-перше, повага до Кавілла, який у своїх інтерв'ю заявляв, що після першого сезону провів чимало часу на форумах та в соцмережах, щоб дізнатися, що кажуть люди та критики про його гру саме цього героя. Кавілл – сам фанат і ігрового, і книжкового "Відьмака", тому для нього принципово не паплюжити культ Геральта.

Це відчувається і в його змінах у другому сезоні. Відьмак став більш людяним – у нього з'явилися емоції, почуття, відповідальність за когось. Він перестав просто дивитися і мовчати. І тим самим відкрив свою таємничу "душу" глядачеві.

Вік Цірі тепер не дивує. Навпаки. Через те, що у другому сезоні вона має нові сили, її завдання – навчитися ними керувати, отже, подорослішати. І тепер вік актриси Фрейі Аллан грає на її користь.

А вдала акторська гра рятує ситуацію з Єннефер з Венгерберга. Оскільки сюжет відрізняється від книжкового, то Ані Чалотри віриш, не порівнюючи з оригіналом.

Відьмак, другий сезон. Невже настільки поганий/хороший? Пояснюємо "за" та "проти"
Кадр з серіалу "Відьмак" (другий сезон)

Світ Відьмака

ПРОТИ. Всесвіт Відьмака, описаний Анджеєм Сапковським, своїми масштабами може поборотися з "Іграми Престолу", "Гаррі Поттером" чи "Володарем перснів". І прихильники, хто читав книги, розуміють, наскільки важливо знати кожну істоту. Адже недарма кожна з них тут з’явилася.

У першому сезоні глядач майже слухав аудіогід "Енциклопедія про незрозумілих істот і нові світи". А як іще можна назвати спробу сценаристів вписати в монологи героїв усе, що відомо про всіх злодіїв, чудовиськ, інші королівства?

На глядача виливали тонни інформації й сподівалися, що він запам’ятає. Стільки нових імен та пояснень іноді було важко сприймати тим, хто в курсі Всесвіту Відьмака, а що ж казати про тих, для кого серіал – перше знайомство з Геральтом із Рівії?

Відьмак, другий сезон. Невже настільки поганий/хороший? Пояснюємо "за" та "проти"
Кадр з серіалу "Відьмак" (другий сезон)

ЗА. Рятувала звичка Нетфліксу надавати доступ до всього серіалу. Тому усе, що ви не зрозуміли б у перших серіях, можна було наздогнати – в середині. А вже наприкінці взагалі з’являється відчуття – тобто ще рік-два чекати на продовження?

У другому сезоні з новими силами та героями стало легше. По-перше, більшість уже знайомі, по-друге, детальні сюжетні лінії, по-третє, менше діалогів заради інформації – коли просто герої дуже багато розповідають про своє минуле, більше показують моментів саме через картинку.

Ще одна велика перевага другого сезону – творці спробували вхопити суть всесвіту, який створив Анджей Сапковський. Попри те, що він зображує вигаданих істот та королівства, вони мають невигадані людські проблеми – дискримінація, геноцид, батьківство. "Монстри теж люди", вони не можуть бути поганими, є просто хороші чи погані вчинки.

Щоправда, втримати цю соціально-суспільну лінію сценаристам не вдалося довго.

Відьмак, другий сезон. Невже настільки поганий/хороший? Пояснюємо "за" та "проти"
Кадр з серіалу "Відьмак" (другий сезон)

Графіка та атмосфера

ПРОТИ. У першому "Відьмаку" частина глядачів "фукала" стосовно вигляду монстрів, бо графіка "кульгала". Зважаючи на те, що за даними іноземних ЗМІ, на один епізод витратили щонайменше $10 млн, хотілося б потужнішої графіки. У другому сезоні стало менше претензій до візуалу. Тепер монстри не нагадують 3D-проєкт дитини, яка тільки вчиться працювати у такому форматі, але все одно ще недосконало.  

Натомість з’явилося більше питань до сюжетної появи антагоністів. Лісовик та Баба-яга? Серйозно? Середньовіччя. А там Баба-яга та хата на курячих лапках.

Стало менше масштабних боїв, здається, команда серіалу припинила гнатися за досягненнями "Ігри престолів". І це плюс.

У "Відьмаку" набагато цікавіше прописані поодинокі зустрічі суперників.

Відьмак, другий сезон. Невже настільки поганий/хороший? Пояснюємо "за" та "проти"
Кадр з серіалу "Відьмак" (другий сезон)

ЗА. Творці не просто почули коментарі глядачів і виправили їх – наприклад, яскраві обладунки армії Нільфгарда тепер дійсно схожі на захист воїнів, ще й вирішили звітувати про це. І жартома – за допомогою балади Любистка. Її рознесли вщент, промовляючи основні претензії глядачів до першого сезону.

Великий плюс серіалу – стародавні будівлі та природа в кадрі. Середньовіччя відчувається у кожній декорації. І це точно оцінять і прихильники "Відьмака", і ті, кому подобаються історичні фільми.

Українська мова

Тут тільки за. Український дубляж на Нетфліксі не треба було довго чекати. Він вийшов одночасно зі світовою прем'єрою. Й українська тут чудова.

Відьмак, другий сезон. Невже настільки поганий/хороший? Пояснюємо "за" та "проти"
Кадр з серіалу "Відьмак" (другий сезон)

Що сподобається?

  • Робота над помилками.
  • Нові персонажі.
  • Гра Генрі Кавілла.
  • Локації.
  • Фантастична та міфологічна складова.
Відьмак, другий сезон. Невже настільки поганий/хороший? Пояснюємо "за" та "проти"
Кадр з серіалу "Відьмак" (другий сезон)

Що не зачепить?

  • Слабкі діалоги.
  • Непереконливі битви.

Що далі?

Після виходу у 2019 році першого сезону серіалу "Відьмак" продажі третьої частини гри зросли на 554%, американське видавництво Orbit Books було вимушено видати ще 500 000 книг. Тому після другого сезону слід очікувати може меншої, але все ж таки появи чергової хвилі популярності "Відьмака", тим більше, що творці вже заявили про третій сезон, а також приквел-сезону "Кровне походження", який має вийти 2022 року.

Читайте також: "Кровне походження". Netflix опублікував тизер приквелу "Відьмака"