Зміст:
  1. Популярні напрямки в ковідні часи
  2. Складнощі автобусних турів
  3. Ціни
  4. Сезонність турів
  5. Зміни в підготовці до подорожей
  6. Реакції людей на подорожі

Проте коронавірус, карантин та обмеження зменшили попит на такі подорожі та змусили туристичні компанії переглянути маршрути. 

LIGA.Life розпитала туристичну операторку Ксенію Гаврилову про те, які країни популярні серед туристів, як змінилась підготовка до подорожей та чи бояться люди виїжджати за кордон.

Популярні напрямки в ковідні часи

З початком пандемії туристичні компанії перейшли на дистанційну роботу. Ми формували тури на літо 2020 року. Сподівалися, що до сезону відпусток кордони відкриють. За два місяці карантину кількість охочих поїхати на відпочинок істотно скоротилась.

На це є декілька причин:

  • у людей була паніка та страх заразитися;

  • щоб поїхати сім’єю із чотирьох людей на відпочинок за кордон, необхідно віддати понад 8000 грн на тести;

  • пандемія спричинила фінансову кризу, тому не всі могли собі дозволити літню подорож.

Звичайно, були сміливі люди з оптимістичним поглядом на ситуацію. Наприклад, у травні 2020 року туристи хотіли замовити тур в Нідерланди на 2021 рік. Вони не могли пропустити фестиваль тюльпанів. 

Клієнти запитують про Іспанію та Італію. Адже це країни, де поєднується морський та екскурсійний відпочинок. До пандемії це були популярні маршрути з травня до серпня.

У перший карантинний рік їх замінили Туреччина, Хорватія та Болгарія, а у другий додались інші Балканські країни: Чорногорія, Албанія, Греція.

Також автобусні тури включають екскурсії в Боснії та Герцеговині, Сербії та Північній Македонії. До пандемії в ці країни майже ніхто не їздив, адже популярними були Центральна та Південна Європа (Німеччина, Австрія, Чехія, Франція, Іспанія, Італія).

Галопом по Європі: як пандемія змінила автобусні тури. Розповідь операторки
Чорногорія. Фото: unsplash.com

Окрім того, у 2021 році в’їзд в деякі Балканські країни значно простіший, ніж навіть у Туреччину. Наприклад, щоб в’їхати до Чорногорії, не потрібно здавати тест. Ба більше, якщо в програмі туру є країни, які вимагають тестування, туристи можуть зробити його безкоштовно на території Чорногорії.

Сталою фавориткою усіх часів залишається Туреччина. Хоча правила в’їзду передбачають: 

  • або негативний ПЛР-тест;
  • або довідку про перенесений COVID-19;
  • або сертифікат про вакцинацію;
  • або експрес-тест на визначення антигену SARS-CoV-2.

Проте структура турів країною дещо змінилась. Популярними напрямками стали Стамбул, Каппадокія, Анкара, Ефес та Памуккале. Деякі оператори формують тури з урахуванням пішохідного туризму Лікійською стежкою. 

Тобто відпочинок в Туреччині за півтора року пандемії став значно активнішим.

Тепер туди люди їздять за емоціями, горами, дослідженням історії та культури, а не лише на all inclusive та морським відпочинком.

Також нової популярності набув внутрішній туризм. Попри пандемію, люди бажають нових емоцій та зміни картинки. Тури в Карпати, Кам’янець-Подільський, Хотин та Бакоту були особливо популярними влітку 2020 року.

Окрім цього, зріс попит на тури вихідного дня Україною. Протягом 1-2 днів люди подорожують Київською, Чернігівською, Житомирською та Вінницькою областями.

Читайте також:

  • Півострів Халкідіки, Греція: що подивитись, документи, транспорт, ціни
  • Від Мармурового до Чорного моря. Подорож Стамбулом: як підготуватися та що відвідати

Складнощі автобусних турів

Щоб потрапити в Балканські країни, українцям необхідно проїхати транзитом через Румунію та Угорщину. У Румунії українцям потрібно проходити 14-денний карантин. Винятки:

  • вакциновані;

  • люди, які мають негативний ПЛР-тест та зупиняються в Румунії лише на 72 год;

  • особи, які перехворіли на коронавірус протягом шести останніх місяців та мають відповідну довідку.

Дотримуючись цих умов, у країні можна залишитися на ночівлю. Проте деякі тури передбачають нічні переїзди Румунією дорогою до Чорногорії. 

З Угорщиною складніше. Зупинятися в готелях та біля пам’яток заборонено. Можна лише на заправках, де за 500 м до них є знак "Транзитна зупинка дозволяється".

Дикі паркінги, на яких раніше зупинялися автобусні тури для перекусів та туалету, заборонені. Порушення цих правил караються штрафом.

Ба більше, логістика турів може різко змінитися. Адже цього тижня знак стоїть біля однієї заправки, наступного – біля іншого. Тому інтервал зупинок збільшився: до пандемії – кожні 3-3,5 год, зараз – чотири.

Галопом по Європі: як пандемія змінила автобусні тури. Розповідь операторки
Фото: unsplash.com

Ціни

Ціни на тури відрізняються залежно від компанії. Ті, хто базуються на турах без нічних переїздів, збільшили ціни приблизно на чверть.

Інші ціни залишились більш-менш подібними до 2020 року.

Щодо витрат в самому турі, то Туреччина та Балканські країни значно дешевші, ніж Центральна Європа. Виняток – Хорватія та її європеїзовані ціни.

Для порівняння: середній обід в Європі – 15-20 євро, а в Чорногорії – 5-7 євро. 

Сезонність турів

У туризмі сезонність була завжди. Активний сезон – травень-серпень і новорічні свята. До пандемії в активний період в середньому на одного гіда припадало 2-3 тури різної тривалості щомісяця. Наразі їхня кількість зменшилась до одного туру на місяць. 

Пасивний сезон для автобусних турів – листопад та лютий. У цей період люди хочуть більше у теплі країни, зокрема Єгипет. 

Проте весь період вересень 2020 року – травень 2021 року був майже неактивними. З травня почався новий сезон, який триває досі.

Цікава тенденція – тепер туристи, які обирають подорож автобусом, мають підлаштовувати свою відпустку під тури.

Адже до пандемії кількість турів, які стартували одночасно, була понад 10. Проте зараз попит на тури скоротився і туристам потрібно спочатку шукати підходящий, а потім брати відпустку. 

Також поменшало людей у групі. Раніше було 40-50 туристів в одному автобусі, а зараз – до 35.

Галопом по Європі: як пандемія змінила автобусні тури. Розповідь операторки
Фото: depositphotos.com

Зміни в підготовці до подорожей

Насправді істотних змін не відбулось. Головне – збільшилася кількість документів. Окрім закордонного паспорта, необхідно подбати про страховку на випадки захворювання коронавірусом. 

Формуючи тур, компанії перевіряють правила в’їзду в конкретну країну.

Наприклад, для подорожі в Албанію не потрібно робити ПЛР-тест, але в Сербію слід показати негативний результат тесту, зробленого за 48 год до в’їзду, або сертифікат про повну вакцинацію, або підтвердження про перенесення коронавірусу.

Тому залежно від умов в’їзду в конкретну країну, необхідно взяти з собою один зі згаданих документів.

Деякі країни потребують заповнення спецформ. Наприклад, за 24 год до в’їзду в Грецію треба заповнити PLF – бланк локації пасажира. А перед поїздкою до Туреччини слід отримати HES-код, заповнивши за 72 год до в’їзду спецанкету.

Вакциновані туристи подорожують з сертифікатами про повну вакцинацію, отримані у сімейного лікаря. Проте поки що кількість таких туристів дуже мала.

Автобусні тури в країни ЄС, де дозволяють в’їзд вакцинованим Pfizer/Comirnaty, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield і Janssen/Johnson & Johnson, поки лише в планах.

Щодо змін у багажу, то тепер у валізах туристів є додатковий запас масок, санітайзерів та вологих серветок. 

Галопом по Європі: як пандемія змінила автобусні тури. Розповідь операторки
Фото: depositphotos.com

Реакції людей на подорожі

До впровадження безвізу туристи до останнього могли не знати, чи дадуть їм візу для подорожі в Європу. Вони дзвонили нам щодня, чи все гаразд, чи є відповідь з консульства. Хвилювались та боялись не поїхати в подорож.

Подібну картину я спостерігаю в період пандемії. В середині 2020 року туристи вже не переживають про візу, натомість з тривогою чекають на результати своїх ПЛР-тестів. Ми отримували багато дзвінків перед поїздкою: "А як тест?".

Наступний стресовий етап – проходження кордону. В автобусі всі сиділи в масках і боялися зайвий раз зняти її чи вийти без неї. Через це зростало напруження.

Проте, якщо порівнювати 2020 та 2021 роки, туристи дуже втомились від карантину, хочуть відпочити, готові платити за тести та їхати. Тестів досі чекають з напруженням, проте на кордоні почуваються більш розслаблено.