Зміст:
  1. Збільште денну кількість кроків
  2. Скористайтеся машиною часу
  3. Влаштуйте гастротур
  4. Насолодіться містом з висоти
  5. Відпочиньте за містом

Насолодилися магноліями в Ботанічному саду ім. Фоміна та пофотографували цвіт абрикосів усюди, де тільки можливо? Не хвилюйтеся, це не єдині цікаві розваги в Києві цієї весни.

Щоб поповнити ваш список ідей для зустрічі з друзями, романтичних побачень, сімейних прогулянок чи дозвілля наодинці з собою, LIGA.Life розпитала київських блогерок та гідесу про місця, які слід відвідати в столиці та її околицях у теплий період року.

Збільште денну кількість кроків

Найдоступніший спосіб насолодитися весняним Києвом – піти на прогулянку. Рекомендовані точки на мапі:

  • Парк Кіото, розташований між станціями метро Чернігівська та Лісова. Головна принада цієї локації – алея сакур. Тож гідеса-блогерка Тетяна Литвин радить прогулятися парком саме в період цвітіння дерев – зазвичай це друга половина квітня.

Тетяна Литвин

  • Парк "Голосіївський", що розташований біля однойменної станції метро. У парку можна випити кави, прогулятися навколо озер і дійти до ВДНГ, ба навіть Національного музею народної архітектури та побуту України.

"Голосіївський" – найбільший лісопарк Європи, у якому понад 20 видів рослин, занесених до Червоної книги. Величезна територія, де можна розпочати сезон велопрогулянок", – радить Альона Горяча, авторка блогу про Київ та його заклади.

  • Парк "Феофанія" (вул. Академіка Лєбєдєва, 37) з низкою ставків та естетичним ландшафтним дизайном, де поєднуються понад 80 видів різних дерев, кущів і ліан, декілька альтанок та місця для відпочинку. А в період цвітіння троянд територія наповнюється солодким ароматом. За бажанням можна також прогулятися до Пантелеймонівського собору, що видніється на горизонті. Вартість входу на територію парку – 60 грн.
  • Куренівський парк (вул. Степана Бандери, 5). Альона радить піти туди саме з дітьми. Адже на території є дитяче автомістечко, де можна попрактикувати з малечею правила дорожнього руху.

Альона Горяча

  • Парк "Наталка"(Оболонська набережна, 9). Локація на березі Дніпра, яка ідеально підійде для активного відпочинку: велопрогулянок, катання на роликах, гри у волейбол на спецмайданчиках, ба навіть катання на каяках. Також на території є великий дитячий майданчик.
  • Парк Пуща-Водиця (вул. Федора Максименка, 21). "Спочатку казкова подорож трамвайчиком №12, що курсує з Контрактової площі до самої Пущі, а потім не менш захоплива прогулянка новеньким, чистим, гарним і доглянутим парком. Тут відчуваєш втечу від міської метушні і можливість насолодитися весняною природою", – радить Альона. На території парку є ліс, пляжі, літні заклади та точки, де можна придбати каву і прогулятися вздовж ставків.
Гастротур, вечірнє місто та козацький квест. Пʼять ідей для весняних вихідних у Києві
Фото: Depositphotos

Скористайтеся машиною часу

Якщо ви ще не були в Пирогові, а точніше, в Національному музеї народної архітектури та побуту України, то весна – чудова нагода.

Це та локація, де можна задовольнити одразу декілька потреб: подивитися на побут пращурів, збільшити щоденну кількість кроків, покататися на велосипедах/роликах/самокатах, влаштувати пікнік на місцевих фудкортах, пофотографуватися на фоні млинів та традиційних хатинок.

"Музей у Пирогові – локація, яку можна відкривати для себе знову і знову. Адже територія настільки велика, що за один раз, здається, нереально все обійти", – додає Тетяна.

Вхід на територію платний – 100 грн (дорослий), 70 грн (діти 10-17 років та студенти), 50 грн (діти 6-9 років, пенсіонери).

Гастротур, вечірнє місто та козацький квест. Пʼять ідей для весняних вихідних у Києві
Національний музей народної архітектури та побуту України. Фото: Альона Низовець

А якщо в Музеї народної архітектури та побуту вже були, то вирушайте в козацьке селище "Мамаєва Слобода", що розташоване посеред Києва (вул. Михайла Донця, 2). На його території також можна зробити фото на фоні великих млинів і хаток та відвідати різноманітні майстер-класи: від гончарства, ковальства та писанкарства до виготовлення пряників, свічок, стародавнього оберега. А охочі можуть опанувати мистецтво шаблювання та стрільби з лука.

Вартість вхідного квитка – 150 грн та 100 грн (ВПО, пенсіонери, школярі та студенти).

"А якщо раптом опинилися на Контрактовій площі, то зайдіть до Аптеки-музею (вул. Притисько-Микільська, 7). Просто подивитися на баночки-скляночки буде неінформативно, тож раджу одразу взяти екскурсію. Ціна – 200 грн, але воно того варте", – радить Тетяна.

З її професійного досвіду, нині особливий попит мають екскурсії про дохристиянський період історії Києва. Тобто історичні прогулянки саме "верхнім містом" – від Національного музею історії України та залишків Десятинної церкви.

"Також люблять середмістя Києва – від Золотих Воріт до Майдану. Це особливо цікаво для тих, хто тільки знайомиться зі столицею. Адже зараз у столицю приїжджає дуже багато людей з інших областей", – додає гідеса.

А для підлітків Києвом проводять екскурсію-квест про добу козацтва, додає Тетяна. Вона також має сина-підлітка, тож розуміє: весна – чудова можливість розбавити графік "школа-дім" і залучити дітей до активностей на вулиці. А щоб це було ще й повчально, можна замовити для групи школярів пошук козацьких скарбів. Організовує такий формат проєкт "Дерево життя". Ціна – 400 грн.

Гастротур, вечірнє місто та козацький квест. Пʼять ідей для весняних вихідних у Києві
Мамаєва Слобода. Фото: Альона Низовець

Влаштуйте гастротур

Фуд-блогерка та мандрівниця Ксю Матвієнко радить поекспериментувати зі смаками та локаціями. Декілька її особистих фаворитів та щирих рекомендацій:

  • Поснідайте під каштанами в закладі "Плітки" (проспект Леся Курбаса, 7).

"Це кавʼярня, яка відкрилась серед спального району біля ринку Колібріс. Там є великий літній майданчик, де проводять фестивалі. Наприклад, минулого року влаштували Свято Кавуна та кінопокази. У них по-домашньому затишно і нелюдно. До того ж це той самий випадок, коли за гарним та смачним сніданком не треба їхати в центр міста", – радить блогерка.

Ксю Матвієнко

  • Посмакуйте онігірі в "Колобок Бо" (корнер на вул. Володимирській, 40). Гуляючи біля Золотих воріт, Ксю радить спробувати японський фаст-фуд – онігірі (пиріжок з рису, начинки та норі). Блогерка описує їх як зручний, швидкий та дуже ситний перекус.
  • Спробуйте морозиво з лососем або дорблю на одній з локацій "Файні льоди" (ТРК "Проспект", ТРЦ Lavina Mall, ТРЦ Retroville, ТЦ River Mall, ЖК Standard One (ВДНГ). За словами блогерки, родзинка цієї гастролокації – натуральні, але незвичайні смаки: "Їси морозиво зі смаком пармезану, і дійсно ніби в роті заморожений сир. Нині для мене це найсмачніше морозиво в Києві".
  • Влаштуйте побачення у парку з сушами з ринку "Дніпро" (бул. Миколи Руденка, 12).

"Коли вперше дізналась про ці суші, то виникли підозри щодо якості. Адже звикли замовляти доставку, а тут – купуй прям на ринку в кіоску. Та насправді його власники продають свіжу рибу, яку гуртом закуповують деякі заклади Києва. Окрім того, готують сети суші зі свіжою рибою. Різноманіття невелике, але продукт дуже якісний з великими шматками риби", – радить Ксю.

  • Повечеряйте на березі озера в Eski Qırım. Це заклад кримськотатарської кухні на Софіївській Борщагівці (вул. Пушкіна, 1). Однак нині до закінчення Рамадану (до 9 квітня) заклад працює з 19:00 до 23:00.

"Дуже атмосферне та автентичне місце, де дотримуються традицій кримських татар. Наприклад, слід роззуватися, щоб присісти на килим, а також заборонено вживати алкоголь. А сидячи на березі озера, можна навіть порибалити", – запевняє блогерка.

  • Випийте коктейль у барі Squat 17b (вул. Терещенківська, 17Б). У дворику навпроти парку Шевченка можна випити каву, сидр чи коктейль на дуже атмосферній літній терасі. Окрім того, в барі регулярно проводять тематичні події, наприклад, фотодні, музичні вечори тощо.
Гастротур, вечірнє місто та козацький квест. Пʼять ідей для весняних вихідних у Києві
Фото: Facebook Гостьовий Двір Eski Qırım

Насолодіться містом з висоти

Не знаєте, де закінчити романтичний вечір? Подивіться на Київ у вечірніх вогнях.

"Прогулюючись Подолом, підійміться на Щекавицю – дуже гарний природний оглядовий майданчик. Як альтернатива під час прогулянки Андріївським узвозом підійміться на Замкову гору", – радить Тетяна та додає: "Особисто я дуже люблю Володимирську гірку, звідти також відкривається гарний пейзаж".

А блогерка-мандрівниця Ксю радить піднятися на дах Pink Punk Art Studio (вул. Євгена Чикаленка, 21): "Це маленька артстудія з терасою, звідки відкривається дуже гарний краєвид на Бесарабську площу та Хрещатик. Особливо атмосферно там ввечері, коли місто наповнюється вогнями".

Потрапити на оглядовий майданчик можна за попередньою домовленістю через Instagram-сторінку студії. Однак у Pink Punk попереджають, що квітень – остання можливість відвідати терасу. Адже локація виставлена на продаж.

Гастротур, вечірнє місто та козацький квест. Пʼять ідей для весняних вихідних у Києві
Фото: Depositphotos

Відпочиньте за містом

На випадок, якщо попередні локації в Києві вже набридли, розширте свою туристичну мапу заміським відпочинком. Наприклад:

  • Віслюча ферма Osloff у селі Великі Дмитровичі. Ксю називає це місце осередком зоотерапії. За її словами, коли приїжджає туди, щоб обійняти віслюків, то, здається, всі проблеми позаду. На території можна покататися на віслючках, порибалити, скуштувати віслюче молоко та фермерський сир, а також посмажити барбекю в альтанці. Також на території є дитяча зона з батутом. Вартість вхідного квитка – 200 грн (дорослий), 100 грн (діти), дошкільнята – безкоштовно.
  • Ферма Sheepland у селі Велика Бугаївка. "Це ніби експрес-тур у Карпати. Адже місцевість горбиста, тож можна сісти на карематі, подивитися, як пасуться вівці", – радить Ксю. На території також є кози, коні та віслюки. Для відвідувачів працюють чан, сауна, і можна зупинитися з ночівлею. Вхід на ферму коштує 200 грн (дорослі), 100 грн (діти до 10 років), діти до 5 років – безкоштовно.
  • Санаторій "Жовтень", Конча-Заспа. Це альтернативна локація для тривалої прогулянки весняними вихідними, каже Альона Горяча. Вхід на територію безкоштовний.

"Тут побачите десятки "Золотих дубів", яким понад 100-200 років. А також найстарший дуб України – Грюнвальд, якому нараховують приблизно 800-900 років!" – додає Альона.

  • Eva Park у селі Віта Поштова. Ксю радить їхати туди, коли навколо буде зелено. Адже це ландшафтний парк з будиночками в англійському та китайському стилях, артобʼєктами, камʼяним водоспадом, павичами та водоймами, де можна порибалити. Окрім того, на території є кавʼярня та коворкінг, який можна орендувати для заходів. Вартість квитка до парку – 350 грн.
Гастротур, вечірнє місто та козацький квест. Пʼять ідей для весняних вихідних у Києві
Фото: Facebook Sheepland