Зміст:
  1. Якщо хочеться покататися на лижах та сноубордах
  2. Якщо хочеться піти в гори
    1. Як підготуватися до походу в гори
  3. Якщо хочеться розважити дітей
  4. Якщо хочеться свята
  5. Якщо хочеться поласувати смаколиками

У інтерв’ю для LIGA.Life організатор активних мандрівок Карпатами Андрій Харитин, гідеса Івано-Франківщиною – Кристина Тимошів та Чернівеччиною – Людмила Рогова розповіли про варіанти відпочинку в Карпатському регіоні.

Якщо хочеться покататися на лижах та сноубордах

"Найпопулярніше місце – гірськолижні курорти в смт Славське. Найпопулярніша гора – Тростян. Там працюють крісельні витяги та є різні види трас: як для початківців, так і професіоналів", – розповідає Андрій.

На самій горі можна взяти в оренду спорядження та замовити майстер-клас з інструктором. Окрім цього, є місця для відпочинку та перекусу.

За даними Booking.com, ціни на житло в містечку у святковий період (30.12-09.01) коливаються в межах 335 грн – 18 800 грн/доба залежно від житлових умов (ліжко, цілий номер, котедж).

У Славську є декілька прокатних точок. Ціни на оренду лиж та сноуборду – 100-250 грн.

"Також неподалік Славського розташований гірськолижний курорт "Захар Беркут", де є як бугельні, так і крісельні витяги. Траси мають різні види складності – їхня загальна протяжність – 9000 м", – додає Андрій.

Для туристів також доступні такі послуги, як: лижна школа, прокат спорядження та кафе на всіх станція крісельних витягів. 

Ціна на прокат гірськолижного спорядження коливається в межах 150-200 грн залежно від набору (повний лижний комплект, або комплект для сноуборду).

Також є можливість оглядових підйомів без спорядження. Їхня ціна – 250-300 грн для дорослих, 150 грн – для дітей.

Ціни на житло на курорті впродовж новорічних та різдвяних свят (30.12-09.01) коливається в межах 8 900 – 21 900 грн/доба залежно від типу номера, кількості людей та дат. Після 09.01 ціни зменшуються – 1 580 – 3 180 грн/доба.

"Ще один гірськолижний курорт – "Плай" – розташований біля селища Плав’є, біля підніжжя гірського хребта Довжки", – додає експерт.

На території комплексу працюють витяги, є траси як для початківців, так і досвідчених лижників. Також працюють готелі, ресторани, СПА, спортивні майданчики та боулінг. Є лижна школа для дітей.

Прокат комплекту для лиж та сноуборду – 250-280 грн залежно від дня тижня.

Ціни на житло у святковий сезон (29.12-09.01) – 900 – 10 000 грн/доба залежно від місця проживання (готель, мотель, котедж) та кількості осіб.

Куди поїхати на зимові канікули в Карпати: лижі, походи, курорти, їжа та святкування
"Захар Беркут". Фото: depositphotos.com

Закарпаття

"Найпопулярніший курорт регіону – Драгобрат. Він особливо популярний серед лижників, які люблять екстрим. Оскільки це район гірського масиву Свидовець, де є круті спуски. Єдиний недолік Драгобрату – до нього складно дістатися. Потрібно мати хороший повнопривідний автомобіль з високим кліренсом та навички водіння в такій місцевості. Також можна скористатися спеціальним трансфером", – рекомендує Андрій.

Курорт обладнаний бугельними та крісельними витягами. Разовий підйом на бугельному – 50 грн, на крісельному – 120 грн. 

Також можна придбати абонемент на декілька підйомів. Їхня ціна коливається залежно від туристичного комплексу. Наприклад, у туристичному комплексі "Вершина Карпат" ціна – 300 – 1480 грн залежно від кількості підйомів та типу витягу.

Ціни на прокат лиж та сноубордів на добу для дорослих – 150-200 грн, для дітей – 100 грн. Також є можливість орендувати лижі для фрирайду – 350 грн на добу.

"Драгобрат популярний, тому що там найдовше лежить сніговий покрив. У хорошу зиму він може триматися до травня, як було цьогоріч", – додає експерт.

На Драгобраті працює багато приватних готелів та садиб. Більшість з них пропонують харчування. На сайті Dragobrat.ws перераховані потенційні місця для проживання. Проте ціну слід дізнаватися індивідуально, адже вони коливаються залежно від сезону.

Наприклад, ціни на проживання в готелі "Вершина" в період 27.12-04.01 – 3100 – 4 100 грн/доба.

"У селищі Пилипець також є облаштовані траси на горі Гимба. Там менший кілометраж, ніж у Славську та Буковелі, проте піднятися крісельним витягом на гору та покататися можна", – пояснює Андрій. 

Також є декілька бугельних витягів висотою 400-1500 м. На курорті працює гірськолижна школа. Є можливість для фрирайду. 

Ціни на прокат спорядження слід дізнаватися в готелях та комплексах, де ви зупинилися на відпочинок. Деякі з них пропонують навіть безкоштовні підйоми.

Ціни на проживання в селищі Пилипець 30.12-10.01 коливаються – 203 грн (хостел) – 8 000 грн/доба (готельний номер) залежно від кількості осіб.

"На Закарпатті також працює курорт "Красія". Це район Вишки. Зауважу, що дорога туди від траси погана. Тому слід ретельно підбирати можливі трансфери", – радить Андрій.

На курорті є можливість не лише покататися на лижах та сноубордах, але й спробувати сноутюбінг – спуск на санчатах-ватрушках. У святковий сезон (30.12-12.01) ціна за один спуск – 50 грн.

Прокат комплексу (лижі, черевики, палиці) – 150-300 грн залежно від категорії. Ціна за оренду сноуборду (дошка, черевики) – 200 грн.

На курорті працює гірськолижна школа, ресторани, готелі та садиби. Ціни на житло слід дізнаватися у власників комплексів. Усі номери зазначені на офіційному сайті.

Куди поїхати на зимові канікули в Карпати: лижі, походи, курорти, їжа та святкування
Драгобрат. Фото: depositphotos.com

Івано-Франківщина

"Найпопулярніший гірськолижний курорт Івано-Франківщини та всієї України – "Буковель". Там є все для відпочинку: лижні та сноубордні спуски, лижна школа, прокатні сервіси, ковзанка, етнопарк, тролей, санна траса, сноутюбінг, снігоходи та інші зимові розваги", – розповідає Кристина.

У святковий період (02.01-06.01) оренда оснащення (лижі та сноуборди) – 180-590 грн залежно від категорії. 

Ціни на проживання у святковий період в готелях (02.01-06.01) – 2 000 – 8 394 грн/доба. Вартість інших розваг можна дізнатися на офіційному сайті.

"Неподалік Буковелю є гірськолижний курорт "Яблуниця". Там працює дев’ять трас та п’ять бугельних витягів, які розташовані на горах Коза, Діл та Микулинка. За несприятливих погодних умов там є штучний сніг", – пояснює Кристина.

За даними Booking.com, ціни на житло коливаються в межах 1 100 – 10 000 грн/доба. Вартість комплектів лиж та сноуборду (за один день) – 180-350 грн залежно від категорії.

"Бугельні витяги також є у Ворохті та Верховині", – додає експертка.

За даними Karpaty.info, спорядження:

За даними Booking.com, ціни на житло:

"У Долинському районі є також гірськолижний курорт "Вишків" з бугельними витягами. Там є обладнані траси легкої і середньої важкості", – пояснює Кристина.

Ціни на житло у Вишкові протягом святкового періоду (до 09.01) коливаються в межах 400 – 4 000 грн/доба.

Читайте також:

Чернівеччина

"Гірськолижні витяги та траси є неподалік села Виженка. Наприклад, туристично-розважальний комплекс "Німчич", розташований на однойменному перевалі. Якщо там є сніг, то можна не лише покататися на лижах, але й прогулятися, насолодитися краєвидами. Навколо є садиби, де можна зупинитися на ночівлю: від готелів до приватних садиб та глемпінгів", – розповідає Людмила. 

У Німчичі є як траси для початківців, так і екстремалів. Працюють бугельні витяги. 

За даними Airbnb, ціни на житло в цьому районі коливаються від 300 грн за ніч до 4 000 грн залежно від типу житла – котедж чи окрема кімната.

"Також є село Мигово з однойменним гірськолижним курортом. На відміну від Драгобрату та Буковелю, там набагато легші траси. Проте також є великий ризик потрапити туди в непогоду, коли снігу немає. Адже цей курорт розташований значно нижче в Карпатах. Проте там є де поїсти, покататися на ковзанах та верхи", – додає гідеса.

У Мигово працюють готельні комплекси та хостел. Наприклад, вартість за добу в одному з готелів у святковий період (28.12-07.01) – 1 600-2 400 грн залежно від типу номера.

"Неподалік Чернівців є туристично-розважальний та гірськолижний комплекс "Сонячна долина". Це не гірський регіон, тому слід зважати на погоду. Проте якщо снігу немає, туди можна приїхати на прогулянку, у ресторан або відвідати з дітьми зоопарк", – радить Людмила.

Ціни:

  • катання на сноутюбах – 200 грн/година;

  • лижний комплект – 200 грн/день (дорослий), 250 грн/день (дитячий);

  • сноуборд з черевиками – 300 грн/день;

  • житло (кінець грудня – середина січня) – 1 000 – 5 000 грн/доба (котедж), 2 500 – 5 800 грн/доба (готель).  

Куди поїхати на зимові канікули в Карпати: лижі, походи, курорти, їжа та святкування
Буковель. Фото: depositphotos.com

Якщо хочеться піти в гори

"Гори взимку небезпечні. Тому якщо у вас з’явилось бажання піднятися на вершину, то скористайтеся послугами досвідчених провідників. Бажано, щоб у них був досвід підйому в поганих умовах, бо в горах погода дуже швидко змінюється. Швидка реакція може врятувати життя", – пояснює Андрій.

Самовільне сходження небезпечне!

За словами Андрія, перший пріоритет для зимових мандрівок – ті гори, куди можна доїхати. 

"Добре промарковані стежки в районах Яремче, Микуличина та Татарова: хребет Явірник, гори Хомяк та Синяк, полонина Хомяків. Наприклад, на хребті Явірник є доволі велика полонина. Там видимість панорами краща, ніж на полонині Хомяка. Зазвичай взимку туди ходять багато груп, тому стежки доволі протоптані", – розповідає експерт.

Взимку також проходять організовані походи на хребтах Кукола та Костричі. За словами Андрія, звідти відкривається панорама на Чорногірський хребет, де розташовані найвищі вершини Карпат – Говерла, Петрос та Піп-Іван. 

"Туди можна під’їхати, здійснити сходження за день та повернутися під вечір до автомобіля", – додає Андрій.

На Закарпатті, в районі селища Колочава також є декілька вершин, куди можна піднятися без особливих фізичних зусиль та насолодитися панорамами. 

"Нещодавно зробили трасу Долина-Міжгір’я, яка допоможе дібратися Колочави. Проте водіям слід мати навички водіння на перевалах. Наприклад, під час спуску з Торунського перевалу на Закарпаття є 14 доволі крутих поворотів. Водій має впоратися з ними в сніг та ожеледицю", – наголошує експерт.

Ще одна мальовнича полонина – Боржава. За словами Андрія, звідти відкриваються красиві панорами. Проте цей район найбільш лавинонебезпечний. Оскільки схили круті, а рослинний покрив трав'яний, то сніг не надто добре тримається. Експерт не радить підійматися туди без досвідченого провідника.

"У Львівському регіоні можна швидко потрапити до гори Пікуй – найвищої вершини вододільного хребта. Зазвичай туди їздить багато туристів, тому стежки більш-менш протоптані. Більшість шляху пройдете через ліс, а в кінці опинитеся на відкритій полонині", – розповідає Андрій.

Неподалік Пікуя є інша вершина – гора Гостра. За словами експерта, туди теж комфортно підійматися. Проте треба розуміти, що підйом сніговим покривом вимагає хоча би середньої фізичної підготовки.

Куди поїхати на зимові канікули в Карпати: лижі, походи, курорти, їжа та святкування
Фото: Андрій Харитин

Як підготуватися до походу в гори

Окрім пошуку провідника чи групи, до якої можна доєднатися, Андрій радить підготувати:

  • Взуття. Спеціальне трекінгове взуття з водонепроникною мембраною та утеплювачем. Кінцівки мають бути завжди в теплі та комфорті.
  • Термобілизну. Зверніть увагу на вид білизни, який передбачає активну діяльність.
  • Флісовий шар: штани та кофта.
  • Куртка  з утеплювальною підкладкою. 
  • Шапка та баф. Якщо під час фізнавантаження голова спітніла, одразу замініть шапку на баф. Голова має бути сухою та не мерзнути.
  • Дві пари рукавиць на той випадок, якщо одна пара промокла. Також можна придбати спеціальні рукавиці для зимових походів у гори.
  • Термошкарпетки, які зберігатимуть ноги у теплі.
  • Смартфон з повністю зарядженою батареєю. Він потрібен не лише для світлин, але й для навігації та зв’язку у випадку надзвичайних ситуацій. За бажанням можете взяти старий кнопочний телефон з зарядженою батареєю та сім-картою. Це буде ваша гарантія зв’язку.
  • Павербанк. На морозі сучасні смартфони розряджаються швидко.
  • Навігаційні застосунки (Google Maps, Mapy.cz або OsmAnd), попередньо завантажені на телефон. Додатково слід завантажити офлайн-карти місцини, де ви подорожуєте.
  • Термопокривало – поліетилен з напиленням алюмінію. Він дозволяє зберігати тепло у випадку надзвичайних ситуацій. 
  • Лижна маска або сонцезахисні окуляри. Сніг активно відбиває світло. Щоб уникнути опіку рогівки та добре бачити дорогу під час активного сонця чи хурделиці, не забудьте маску чи окуляри.
  • Аптечка. З собою мають бути засоби першої допомоги та медикаменти, які відповідають вашим індивідуальним особливостям.
  • Ліхтарик. Зважаючи, що взимку світловий день короткий, – ліхтарик може знадобитися.

"Це база, яку обов’язково треба мати з собою. Проте кожен провідник може додати у цей список інше обов’язкове спорядження, наприклад, трекінгові палиці", – додає Андрій.

Куди поїхати на зимові канікули в Карпати: лижі, походи, курорти, їжа та святкування
Карпати. Фото: Андрій Харитин

Якщо хочеться розважити дітей

"Треба розуміти, що у дітей є певне відчуття комфорту та особлива терморегуляція. Тому батькам я би не радив підійматися в гори з дітьми. Проте відпочити на гірськолижних курортах, де можна швидко зігрітися, та є доступ до гарячих напоїв – цілком можливо. Якщо все ж таки хочеться в гори, то раджу виїжджати на прогулянки на галявини в лісі", – радить Андрій.

Усі три експерти наголошують, що зимових розваг для дітей в Карпатському регіоні достатньо: лижі, санчата, сноутюбінги, ковзанки та катання на конях. 

Проте в окремих регіонах також є цікаві тематичні атракції. Зокрема, за словами Кристини, цьогоріч на Івано-Франкіщині працює одразу три резиденції Святого Миколая:

  • Парк історії Землі "Underhill", с. Підгір’я

"На початку ХХ століття на території парку були розкопки. Знайшли рештки мамонта, нині вони зберігаються в Природничому музеї у Кракові. Тому в музеї є експозиція історії землі, портал майбутнього з роботами, вольєри з тиграми, левами та страусами. А впродовж свят працює Резиденція Святого Миколая". 

Квитки: діти (до 6 років) – безкоштовно. Діти (6-12 років) – 100 грн (пн-пт), 150 грн (вихідні і свята). Дорослі – 150 грн (пн-пт), 200 грн (вихідні і свята).

  • Туристично-мистецький комплекс "Маєток Святого Миколая", с. Пістинь

"Комплекс входить до Національного природного парку "Гуцульщина". Зусиллями місцевих майстрів по дереву побудували хатинку Святого Миколая. Роль Чудотворця виконує священник із сусіднього села. Діти можуть поспілкуватися з ним, а також взяти участь у майстер-класі з виготовлення різдвяних іграшок", – розповідає Кристина.

Також на території є хатки казкових героїв, зокрема Лисичок-Сестричок, та вогнище з дванадцятьма чеснотами (кохання, щирість, справедливість, доброта тощо). За словами Кристини, існує повір’я: хто займе крісло чесноти, той матиме її.

"Вхід на територію маєтку – 20 грн. Замовити подарунок для дитини від Святого Миколая – 30 грн. Майстер-клас із виготовлення іграшки – 20 грн", – додає експертка.

  • Садиба Святого Миколая, "Полонина Перці", с. Яблуниця

Вхідний квиток – 120 грн. Він включає два спуски на сноутюбі та подарунки від Святого Миколая для дітей. 

Серед інших послуг: майстер-класи з плетіння різдвяних ялинок, віночків, ковальства, ліпки сирних коників (170 грн), фірмова екскурсія до Мольфара та Святого Миколая (200 грн), баня (1000 грн/2 год).

Також Кристина радить завітати в зимову резиденцію Президента України "Синьогору", що неподалік с. Гута. 

"Вхідний квиток – 50 грн. Проте слід зареєструвати свої паспортні дані на офіційному сайті заздалегідь. Інакше вас не пустять на територію. Там гарний дендропарк, мінізоопарк, а також можливість прогулятися лісом", – додає гідеса.

За її словами, в Гуті також працює санаторій "Синьогора", де можна зупинитися на ночівлю. Розташування дозволяє прогулятися з дітьми підніжжям гір Ігровець та Боревка. 

На Чернівеччині також не бракує атракцій для всієї родини. 

"У Чернівцях є обласний музей народної архітектури та побуту просто неба. Цього року в одній з хатинок-експонатів облаштували Буковинську резиденцію Святого Миколая, де кожен охочий може поспілкуватися з Чудотворцем", – розповідає Людмила.

Окрім цього, в селищі Лужани, куди приїздять на цвітіння тюльпанів восени, відкрили Різдвяний парк розваг – Nikolaevskiy Family Park.

"Наразі там працюють каруселі, можна випити глінтвейн, придбати подарунки на тематичному ярмарку та зробити світлину у тематичних фотозонах", – додає Людмила.

Якщо не вдалося спіймати Святого Миколая на Буковині – рушайте на Львівщину.

За даними Portal.Lviv, Святий Миколай чекає на відвідувачів у:

  • Трускавці. Дитячий квиток – 100 грн, дорослий – 20 грн.

  • Новому Роздолі, у міському будинку культури "Молодість".

  • Давидові, на території комплексу "Галицька корона". Програма включає різдвяний кінотеатр, анімацію та солодкий майстер-клас. Ціна для дитини у супроводі дорослого – 250 грн. Потрібен попередній запис.

  • Львові: біля Парку культури можна подивитися виставу від сніговика, янгола та Миколая. Також є святкова фотозона. Ціна – 250 грн з дитини.

Куди поїхати на зимові канікули в Карпати: лижі, походи, курорти, їжа та святкування
Буковинська резиденція Святого Миколая. Фото: Facebook-сторінка "Буковинський центр культури і мистецтва"

Якщо хочеться свята

Різдвяні свята – період святкових фестивалів з дотриманням традицій. Якщо хочеться відчути колорит:

  • Святкування Різдва у Верховині та Криворівні. "Зранку, 6 січня, всі йдуть у церкву на службу Божу. Потім відбувається освячення вертепів. До речі, на Гуцульщині в них беруть участь тільки чоловіки. Вони одягають національний одяг, беруть топірці та трембіти. Після освячення обходять навколо церкви та йдуть на коляду", – розповідає Кристина.
  • Фестиваль "Спалах різдвяної зірки" у Львові. Дата – 6-8 січня. Місце – площа "Музей", площа "Ринок", площа перед оперним театром. Урочиста процесія з різдвяною атрибутикою та народні гуляння в музеї народної архітектури та побуту "Шевченківський гай": вертепи, колядки, дегустація традиційних страв.
  • Маланка у Красноїльську та Вашківцях. Дата – 13 січня. "На території цих селищ проживає румуномовне населення. Культура дуже змішана. У Вашківцях Маланка – карнавал. Люди одягаються в поліцейських, лікарів, інших персонажів. У Красноїльську кожен кут села має свої костюми з соломи, маски з пап’є-маше. Навколо всі села також готують свої карнавальні костюми", – розповідає Людмила.
  • "Буковинська Маланка" у Чернівцях. Дата – 14 січня. "Коли традиційна Маланка відгуляла селами, групи з'їжджаються у Чернівці. Проходить святкова процесія через центр міста. До свята долучаються також групи з Польщі та Румунії. Костюми дуже відрізняються, справжнє видовище", – додає Людмила.
  • Обласне свято "Розколяда" у Івано-Франківську. Дата (минулого року) – 19 січня. "Це закінчення періоду колядування. У церквах колядують до Стрітення (12 лютого), але в хатах – до Йордана (18 січня). Тобто в цей день відбуваються святкові дійства завершення активного колядування", – розповідає Кристина.
Куди поїхати на зимові канікули в Карпати: лижі, походи, курорти, їжа та святкування
Маланка в Красноільську. Фото: depositphotos.com

Якщо хочеться поласувати смаколиками

Кожен з екскурсоводів зібрав обов’язковий перелік страв, які слід спробувати, щоби відчути Карпатський регіон на смак:

Порада від Андрія: "На Гуцульщині (Буковель, Драгобрат, Ворохта, Верховина) обов’язково спробуйте форель та банош. Якщо будете на Закарпатті – зігрійтесь бограчем. Щоби дізнатися більше про гастрономію цих регіонів, зупиніться у приватній садибі та запитайте у господині, які традиційні страви готувала її мама. Можливо, ви відкриєте для себе щось нове".

Порада від Кристини: "Спробуйте сири місцевого виробництва. Наприклад, у районі Долини працює сироварня "Дарваїв кут". Також можете завітати в медоварню "Чорна бджола" у селищі Вигода, та спробувати карпатський чай з різними видами меду, медові наливки та пряники".

Порада від Людмили: "Влаштуйте собі гастрономічний тур Буковиною. Спробуйте традиційні страви: маїна та банош, а також місцеві наливки. Кажуть, що на Буковині роблять наливки з усього, що росте: від хрону до аїру, від ягід та фруктів до горіхових шкарлупок".