Зміст:
  1. Вінтаж, ретро та антикваріат
  2. У Pinterest за одягом, в YouTube – за зачіскою
  3. Типаж з ретро-фільмів
  4. 1920-ті роки
  5. 1930-ті роки
  6. 1940-ві роки
  7. 1950-ті
  8. У пошуках вінтажу
  9. Вінтажний Київ для фотосесії

Оновлено від 29.08.2021

Як щодо вбрання у вінтажному стилі? Для чоловіків – елегантні костюми та капелюхи, для жінок – пишні спідниці та корсети. 

Анастасія Григорук – вінтажна блогерка, контент-мейкерка, організаторка тематичних фотосесій та постановок – добре знає, як перетворити сучасну пару на леді та джентльмена з минулого століття. Про те, як вразити всіх на костюмованій вечірці, Анастасія розповіла LIGA.Life. 

Леді та джентльмен з ХХ століття. Як створити вінтажний образ для новорічної вечірки
Анастасія Григорук. Фото – Альона Низовець

Вінтаж, ретро та антикваріат

Є три ключові поняття, які слід розрізняти: антикваріат, вінтаж та ретро. 

  •         Вінтаж – речі, яким від 20 до 70 років. Вони збереглися до наших днів у первозданному стані та відображають дух певної епохи.
  •         Антикваріат  речі, яким понад 70 років. Зазвичай вони коштовні, тому деякі люди купують їх не для користування, а у якості інвестиції.
  •         Ретро – сучасні речі, зроблені під стиль конкретної епохи. Тобто сьогодні дизайнери можуть пошити твідовий костюм, який підійде під образ 1940-х років.

Для підготовки до вечірки чи фотосесії цілком достатньо підібрати ретро-образ або імітацію вінтажного стилю. Головне обрати конкретне десятиліття, яке ви хочете відобразити одягом та аксесуарами.

У Pinterest за одягом, в YouTube – за зачіскою

Якщо це вечірка, запитайте в організаторів, що саме вони мають на увазі під словом "вінтаж". Адже образ яскравої жінки 20-х дуже відрізняється від дівчини 60-х. 

Наступний крок формування надивленості. Найпростіше її розвинути за допомогою Google, Pinterest або Youtube. Шукайте зображення, фільми та серіали у певному стилі та роздивляйтеся вбрання, деталі та аксесуари.

Підказка: більше інформації ви знайдете на англомовних ресурсах.

Наприклад, на Pinterest є не тільки готові образи, але й схеми створення вінтажних зачісок. А техніку закручування локонів та створення marcel wave" 20-х років ви знайдете на Youtube. Якщо ви збираєтеся на тематичний фестиваль, як український велопарад "Ретро Круїз", подивіться на іноземні аналоги. Наприклад, в Лондоні є подібний велопробіг Tweed Run. Учасники продумують вінтажні образи, беруть із собою велосипеди з кошиками та їдуть центральними вулицями британської столиці.

Обов’язково розглядайте деталі: аксесуари, панчохи, рукавички, макіяж, напрям локонів та навіть брови. Не обмежуйтесь одним фото, передивіться щонайменше 10, щоби краще зрозуміти типаж епохи. Що більше ви дивитеся, то легше вам буде створити власний унікальний образ.

Леді та джентльмен з ХХ століття. Як створити вінтажний образ для новорічної вечірки
Чоловічий образ у стилі 20-х. Фото – depositphotos.com

Типаж з ретро-фільмів

Кожне десятиліття має свій характерний образ. Він зумовлений історичними подіями та розвитком культури.

1920-ті роки

Вечірки в стилі Великого Гетсбі досі популярні. Проте через хибне зображення суспільства тієї епохи в масовій культурі образ жінки 20-х викривлений. Зазвичай уявляють танцівницю кабаре: блискітки, пір’я та короткі сукні. Такий образ легко зібрати в магазинах артдеко, де продають речі для карнавалів та вечірок.

Насправді в той час короткі сукні носили лише працівниці секс-індустрії та танцівниці.

Загалом оголяти коліно було неприйнятним, тому жінки носили довгі сукні та спідниці.

"Іконами" стилю 20-х років були актриси німого кіно. Оскільки їхнє завдання – передати емоцію не словами, а мімікою, жінки робили яскравий макіяж: темні тіні, накладні вії, довгі тонкі брови, довгі нижні вії, губи темних кольорів.

Деякі актриси домальовували родимки на обличчі.

У моді була зачіска боб-каре. Жінки з довгим волоссям вдавались до хитрощів та спеціально підкручували волосся щипцями, щоб скоротити довжину. Лише у цей період жінки носили як пряме волосся, так і закручене. Зачіску доповнювали блискучими пов’язками або капелюхами-клош. 

Чоловіча мода в усі десятиліття була присвячена класиці – костюмам.

У 1920-ті роки чоловіки носили костюми-трійку з жилетами, метелики та краватки. Обов’язковим атрибутом була кепка (newsboy cap), канотьє або капелюх.

Деякі носили в кишенях піджаків та жилетів годинники та хустинки.

Ким надихатися: герої серіалу "Абатство Даунтон" та "Гострі картузи".

Леді та джентльмен з ХХ століття. Як створити вінтажний образ для новорічної вечірки
Образ 20-х. Фото – Анастасія Григорук

1930-ті роки

У моді – вузькі довгі спідниці та сукні.

Саме у 30-ті роки жінки розпочали носити штани з високою талією та кльошем. 

Тонкі брови досі в тренді, але яскравість макіяжу дещо зменшилась. Темні тіні та губи залишились у 20-х.

Зачіски були короткими та кучерявими. Часто акторки робили укладку на один бік. Через дефіцит засобів догляду за волоссям жінки намагалися зберегти укладку якомога довше, тому спали в сіточках, а кучері затискали щипцями.

Чоловіки 1930-х років носили великі піджаки з широкими плечима та вузькими таліями. Жилети також залишились в моді.

У цей час стали популярними штани-палаццо з високою талією та двома рядами ґудзиків.

У повсякденному житті чоловіки носили картаті сорочки та краватки. Образ доповнювали капелюхами різних моделей: bowler, fedora, homburg, walker.

Ким надихатися: акторки Марлен Дитрих, Грета Гарбо, рання Джинджер Роджерс. Сайт – Vintage Dancer.

 

1940-ві роки

Період вузької талії та широких плечей. Об’єм додавали завдяки підплічникам та пишним рукавам. Подібний тип фігури повернеться в моду у 1980-ті роки. Тому якщо ви шукаєте сукню в стилі 1940-х – зазирніть у родинну шафу. 

Війна спричинила дефіцит. У моді – скромність та відсутність пишності.

Вузькі спідниці, великі комірці, блузи, маленькі, але цікаві капелюшки – приблизний образ дівчини 40-х.

З іншого боку, дефіцит залишив простір для фантазії. Наприклад, нестача нейлону призвела до малювання тонких ліній на ногах – імітації панчіх.

У моду увійшло пишне довге волосся та великі локони. Деякі акторки вдавалися до спеціальної процедури, яка змінювала лінію росту волосся. Тому не дивуйтесь, якщо у вас не вийде повторити зачіску жінок тієї епохи.

Наприкінці десятиліття в моду ввійшла зачіска Victory roll на честь перемоги у війні. Це завивка передніх локонів у формі літери V. Щодо макіяжу, то домінували невиразні стрілки та червоні губи. 

Війна вплинула і на чоловічий гардероб. Тренчі, куртки-бомбери, трикотажні майки, бушлати, штани-чиноси родом з часів Другої світової війни.

Окрім костюмів, в шафі з’явилися більш повсякденні речі: трикотажні сорочки, жилети, пуловери. Їх чоловіки одягали після роботи на заміну діловим костюмам.

Ті, хто не носив костюми на роботу, обирали сорочки з коміром та робочі бавовняні штани.

Капелюхи досі залишалися в моді. Найпопулярніші моделі – fedora та homburg.

Ким надихатися: актори Рита Хейворт та Джозеф Коттен.

 

1950-ті

На зміну скромності прийшли пишні спідниці з під’юбниками та підкресленою тонкою талією. Модельєр Крістіан Діор хотів повернути пишність довоєнного періоду. Тому його колекція була сповнена сукнями з обтислим верхом та пишною спідницею. 

Жінки носили рукавички та капелюхи з широкими полями.

Популярними стали джинси. Раніше їх вважали одягом для робітничого класу через міцність тканини. 

Щодо зачіски, в моду повернулися короткі стрижки з завивкою. Стрілки на повіках стали більш помітними, губи залишилися червоними, а наприкінці десятиліття їх поєднували з блакитними яскравими тінями.

Класичні чоловічі костюми поступились повсякденному одягу. 

В моду прийшла зручність. Блейзери замінили піджаки, а звичайні штани – класичні. Основне правило – не поєднувати картатий верх та низ. Щось одне має бути однотонним.

Популярними стали шорти у поєднанні з парою високих шкарпеток.

Серед юнаків особливою популярністю користувалися звичайні футболки без ґудзиків.

Ким надихатись: актори Одрі Хепберн, Френк Сінатра та фотомодель Довіма.

У пошуках вінтажу

Перш ніж розпочинати пошук одягу під конкретне десятиліття, пам’ятайте, що межа між "образом бабусі", який додає років, та вінтажним стилем тонка. Не потрібно одягати на себе "все краще та одразу". Ви можете виглядати дуже костюмовано – не в часі та не в стилі.

Міксуйте старі речі з сучасними, щоб образ виглядав стильно з вінтажним фльором. Коли будете готові, сфотографуйтесь та подивіться на себе з іншого боку: "Чи немає нічого зайвого?".

Місця для пошуку образу:

  • родинна шафа. Можливо, скарби ХХ століття лежать значно ближче, ніж вам здається. Передивіться гардероб та шкатулки з прикрасами рідних.
  • спеціалізовані вінтажні магазини. Зазвичай в таких місцях продається нішовий вінтажний люкс. Такі покупки – справжня інвестиція, адже згодом речі стануть антикваріатом. Наприклад, вінтажна модель годинників Rolex.
  • мас-маркет. Мода циклічна, тому в сучасних магазинах можна знайти одяг з ретро-нотками. Наприклад, оці окуляри під стиль 40-х придбані в магазині косметики за 29 грн. Деякі речі залишаються класикою – штани та біла сорочка. Додайте підтяжки, і ви отримаєте образ gansta lady з 40-х.
Леді та джентльмен з ХХ століття. Як створити вінтажний образ для новорічної вечірки
Фото – Альона Низовець
  • торгові майданчики в інтернеті. На таких сайтах як OLX та Shafa.ua можна знайти безліч цікавих аксесуарів. Наприклад, так я придбала чорну сумочку. Заплатила за неї 100 грн.

  • сучасні бренди. Є дизайнери, які створюють речі ретро-стилю. Особливою популярністю користуються прикраси. Наприклад, хустинка – це виріб українського бренду, а годинник з моєї колекції – британського.

  • ательє. Якщо не можете знайти підходящий одяг, завжди є варіант пошити на замовлення. Проте продумайте образ так, щоби його можна було носити не тільки на вечірки.

  • барахолки. На Петрівці у Києві та Стараконці в Одесі є цілі ряди з вінтажними речами, які можна придбати за безцінь. Подорожуючи, зазирніть на закордонні ретро-ринки. Там можна знайти багато цікавого. З Ізраїлю я привезла парасольку в японському стилі, з Парижа – вінтажний випуск журналу Marie Claire. 

  • секонд-хенд. Запасіться часом та терпінням і вирушайте на пошуки ретро-одягу. З власного досвіду знаю, що у таких місцях можна знайти і твідові шорти, і чоловіче бавовняне пальто в стилі ретро.

  • ярмарки. На сучасних фестивалях як Кураж Базар та Old Friends Retro Market можна підібрати не тільки одяг та аксесуари, але й атрибути для фотосесії (посуд, меблі, журнали).

  • бутики. У таких магазинах як "Вінтаж Екіпаж", Dead Lady Closet можна як придбати вінтажні речі, так і орендувати.

  • костюмерні. Якщо не хочете купувати одяг, але потрібен вінтажний образ для вечірки та фотосесії, візьміть в оренду. Наприклад, на кіностудіях Довженка та Film.ua ви платите лише 10% від вартості костюма. Це інколи значно дешевше, ніж в бутиках.

Леді та джентльмен з ХХ століття. Як створити вінтажний образ для новорічної вечірки
Фото – Альона Низовець

Вінтажний Київ для фотосесії

Довершіть вінтажний образ фотосесією на згадку. Обирайте місце, де не буде яскравої реклами, запаркованості вулиць та громіздких вивісок. Це псує кадр та розвінчує вінтажний фльор.

Якщо реклами не уникнути, схитруйте. Наприклад, щоби зробити ретро-світлину на фоні ЦУМу, підійміться сходинками на майданчик перед Будинком з зіркою (вул. Хрещатик, 25). Позаду вас буде краєвид на вулицю Богдана Хмельницького та красиву будівлю ЦУМу. Собою ви закриєте усю рекламу, що видніється на горизонті.

Весною та влітку популярною локацією є ботанічний сад. Можна потрапити навіть в оранжерею. Але про це слід подбати заздалегідь і домовитися з місцевими працівниками. 

Леді та джентльмен з ХХ століття. Як створити вінтажний образ для новорічної вечірки
Фотосесія в стилі ретро. Фото – depositphotos.com

Якщо хочеться зробити фотосесію в морському стилі, прогуляйтеся причалами Поштової площі. Та спершу дізнайтеся про розклад човнів заздалегідь, щоби сфотографуватися на їхньому фоні.

І наостанок – в Pinterest можна знайти купу світлин на фоні відомих бутиків. Пам’ятайте, що фотографуватися на фоні Dior чи Tiffany можна лише в неробочий час. Інакше вас попросять піти. Охорона боїться, що під виглядом фотосесії злочинці сфотографують розташування ювелірних виробів. Проте світлинам в стилі Одрі Хепберн бути! Прийдіть до магазину рано вранці, коли бутики будуть зачинені.

Леді та джентльмен з ХХ століття. Як створити вінтажний образ для новорічної вечірки
Фото – Анастасія Григорук