Фільм показуватимуть в оригінальній версії з українськими субтитрами. Щоби ви краще зрозуміли головну битву Албуса Дамблдора та його команди проти могутнього злого Ґелерта Ґріндельвальда, LIGA.Life підготувала словник-шпаргалку з важливими термінами, які можуть вам знадобитися під час перегляду фільму. Більшість із цих слів лунали з часів книг/фільмів про Гаррі Поттера.

Довідка: під час створення словника використовували написання з книжок видавництва "А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га".

АВРОР – елітні маги, працюють як кримінальні поліянти, проте більше нагадують секретних агентів, які активно борються проти використання темної магії. 

БЛАДЖЕР – м'яч для гри у квідич. Небезпечний. Зачарований так, щоби вдарити гравця та збити його з мітли, незалежно від того, за яку команду він виступає. Боляче б'є. 

Прем'єра "Фантастичні звірі: Таємниці Дамблдора". 20 термінів, щоби краще зрозуміти фільм
Warner Bros.

Зачарований бладжер зламав руку Гаррі Поттеру! І добре, що у матчі може бути тільки два бладжери, а якби більше…?

ВИМАНОЛОГ (іноді можна зустріти "легілімент") – чарівник, який вміє "читати чужі думки". Насправді такий маг вміє відрізняти спогади від фантазій, передавати свої думки потрібній людині. Наприклад,  Квіні Ґолдштейн. За її словами, їй, як американській чародійці, важко зрозуміти думки англійців через акцент.

ДАМБЛДОР АРІАНА – молодша сестра Албуса та Еберфорса Дамблдорів. У шість років дівчинку побили сусідські звичайні хлопчики. Після того вона вже не хотіла чаклувати, але й відмовитися від своєї сили не могла. Це почало зводити її з глузду. У 14 років Аріана під час свого чергового "нападу" випадково вбила матір, а потім у неї потрапило закляття під час бою Еберфорса Дамблдора та Ґелерта Ґріндельвальда. Під час навчання Гаррі Поттера в Ґогвортсі портрет Аріани закривав тунель з "Кімнати на вимогу" та таверні "Кабаняча голова", яка належала Еберфорсу.

ДВОСТОРОННЄ ДЗЕРКАЛО – можливість за допомогою чарівного предмета мати контакт із іншою людиною на будь-якій відстані. За схожою системою було створено і дзеркало Сіріуса Блека. Але поспілкуватися за допомогою цього чарівного предмета Гаррі Поттеру так і не вдалося. Пакунок, який йому дав хрещений, Поттер відкрив вже після смерті Сіріуса.

Прем'єра "Фантастичні звірі: Таємниці Дамблдора". 20 термінів, щоби краще зрозуміти фільм
Кадр з фільму: "Фантастичні звірі: Таємниці Дамблдора". Фото: Warner Bros.

Читайте також: Прем'єрні тижні в кіно – мільйонні збитки, "Бетмен" не врятував, чекають "Доктора Стренджа"

ЕМОЦІЇ ЧАКЛУНІВ – сильні почуття, переживання магів, що визначаються обставинами, настроєм або стосунками з іншими. Не дивуйтеся. Чаклуни теж вміють емоційно реагувати. 

  • "заради Мерліна" виражає посилене прохання чогось, найвища ступінь "будь ласка".  Є варіанти, де замість Мерліна використовують інші імена великих чаклунів. 

  • "Хвала Парацелісу" – чаклунська версія людського "Слава тобі, Господи!". Парацеліс – алхімік. 

  • "Мерлінова Борода" – здивування. Залежно від емоційного забарвлення, може бути як людським "та йопт", так мати і більш лайливе значення.

ЖАХЛИВА КНИГА ЖАХІТЬ – книга, яка зжере вам руки, якщо ви забудете її спочатку погладити. Тоді вона заспокоїться і буде з вами ніжною. Це підручник із догляду за магічними істотами, який пропонував Геґрід своїм учням – курсу Гаррі і компанії. 

Читайте також: "Гаррі Поттер 20 років по тому: Повернення до Гоґвортсу": Витівка вдалася? Переказуємо фільм. 

"ЗАВЖДИ" – слово, яке асоціюється у фанатів всесвіту "Гаррі Поттера" з щирим коханням через роки. Причина – діалог Дамблдора і професора Снейпа про кохання до Лілі Поттер – матері Гаррі.

- Аж через стільки часу?
- Завжди.

Готуйте хустинки! У третіх  "Фантастичних звірях" буде нова версія.

ЗАКОН РАППАПОРТА – закон, який ухвалили в Північній Америці у 1790 році при президенці Емілі Раппапорт. За цим законом, встановлена сувора ізоляція магічного світу від людського. Чарівникам не можна одружуватися і дружити з людьми. Будь-які особисті стосунки з ними – суворі покарання. На відміну від США, в Європі такі заборони не діють. 

Прем'єра "Фантастичні звірі: Таємниці Дамблдора". 20 термінів, щоби краще зрозуміти фільм
Кадр з фільму: "Фантастичні звірі: Таємниці Дамблдора". Фото: Warner Bros.

КІМНАТА НА ВИМОГУ – зачарована кімната на восьмому поверсі замку Гоґвортса. Вхід з’являється на вимогу – тільки тоді, коли людина тричі пройде повз неї, відчуваючи величезну потребу в допомозі. І обставлена вона саме так, як в цю мить потрібно шукачеві – кімната для загублених речей або велика зала для тренувань. Саме тут "Дамблдорова армія" під керівництвом Гаррі Поттера відпрацьовувала нові закляття.

КРУЦІАТУС  закляття нестерпного болю. Щоби закляття спрацювало і ваш суперник на підлозі крутився в муках, треба не лише скерувати чарівну паличку на жертву, але й насолоджуватися тим, що хтось мучиться. Але це закляття заборонено. Його застосування карається ув’язненням до тюрми для магів – Азкабан. 

Прем'єра "Фантастичні звірі: Таємниці Дамблдора". 20 термінів, щоби краще зрозуміти фільм
"Фантастичні звірі: Таємниці Дамблдора". Фото: Warner Bros.

Читайте також: Новий "Бетмен" у кіно: хто є головним злом Готема? Рецензія на фільм і гру Паттінсона

МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ ЧАРІВНИКІВ (МКЧ)  міжурядова організація, яку можна порівняти з людською Організацією Об’єднаних Націй. Кожну країну не Конфедерації представляє невелика делегація. МКЧ може долучатися до всіх питань міжнародної магічної співпраці – від спортивних змагань до виховання в школах чарівників. Президента МКЧ обирають за результатами виборів. Щоправда, є й інші випадки – дивіться слово "цілінь".

НІФЛЕР – фантастична тварина з Британії, схожа на качконоса. Проте її варто віднести до сумчастих вона має на животі "валізку", в яку ховає блискучі предмети. Попри невеликі розміри тварини, у її сумку може вміститися навіть брусок золота. Ніфлери не люблять "розлучатися" зі знайденим багатством, але найкращий варіант забрати їхній скарб – взяти за задні лапки, перегорнути догори дригом і лоскотати животик. 

Але будьте обережні. Вони настільки швидко та майстерно "працюють", що навіть під час битви Ґріндельвальд залишився без фіала символу "кровної клятви". Саме його Ньют Скамандер віддав Дамблдору наприкінці фільму "Фантастичні звірі: Злочини Ґріндельвальда".

Прем'єра "Фантастичні звірі: Таємниці Дамблдора". 20 термінів, щоби краще зрозуміти фільм
Кадр з фільму "Фантастичні звірі і де їх шукати"

НЕЧАКЛ – він же магл, немаг. Вітаємо, це ви! Звичайна людина. Особа, яка не має магічної крові і магічних здібностей. 

ОБСКУР  дитина-чарівник, яка вимушена приховувати чи придушувати свої сили, через це всередині малечі утворюється паразитний згусток темної енергії. З часом обскур поглинає власника, а пізніше – вбиває. За словами Ньюта Скамандера, обскури не переживають дитячий вік. Але пізніше виявляється, що Креденцій, попри те, що він вже підліток, теж обскур, який може зруйнувати навіть частину Нью-Йорка.

Прем'єра "Фантастичні звірі: Таємниці Дамблдора". 20 термінів, щоби краще зрозуміти фільм
Кадр з фільму: "Фантастичні звірі: Таємниці Дамблдора". Фото: Warner Bros.

Читайте також: Їм 20 років. "Людина-Павук", хіти EMINEMA та 5NIZZA – 30 пісень та фільмів для ностальгії

ПАКТ КРОВІ – магічний контракт. Два чарівника паличкою наносять неглибокий надріз на своїй долоні, після чого дві краплі крові – по кожній від мага – піднімаються у повітря і змішуються в одну. Навколо краплі магічно виникає фіал, який і уособлює, що контракт уклали. 

Молоді Албус Дамблдор та Ґелерт Ґріндельвальд поклялися ніколи не битися між собою. Це причина, чому в час, коли світ намагається боротися з "найнебезпечнішим чаклуном за останні 100 років", Дамблдор мусить стояти осторонь. Лише думка про бійку проти Ґріндельвальда уже "карає" Албуса нестерпним болем через клятву на крові.

ПАЛИЧКА ЗІ ЗМІЇНОГО ДЕРЕВА – паличка із дерева, характерною особливістю яких є хвиляста текстура деревини. Відомо щонайменше про одного власника такої палички Салазара Слизерина, це один із чотирьох засновників Гоґвартса, борець за чистоту крові Чарівної спільноти. Відомо, що він сам зробив свої паличку зі зміїного дерева та рога василіска, а також вклав у неї властивість ставати "неактивною" після сказаного конкретного слова на зміїній мові.

Прем'єра "Фантастичні звірі: Таємниці Дамблдора". 20 термінів, щоби краще зрозуміти фільм
Кадр з фільму: "Фантастичні звірі: Таємниці Дамблдора". Фото: Warner Bros.

ПОСІПАЧКА – фантастична істота, живе в південній Німеччині, на заході Англії та на деяких територіях Скандинавії. Її головне завдання – обороняти ліс. Хоча через свої невеличкі розмірі – не більше 20 см – та тоненькі гілочки злі магічні істоти намагаються використовувати її як відкривача замків. Посіпачка – дуже емоційна. Може ображатися, показувати язика, але надто прив’язлива до хороших магів і готова їх рятувати, навіть якщо надто страшно.

via GIPHY

ФЕНІКС – величний яскраво-червоний птах із довгим золотистим хвостом, золотим дзьобом і кігтями. Ця істота може регенерувати, тому доживає до величесного віку. Фенікс може раптово увірватися в полум’я, коли його тіло старіє, а після цього повстати з попелу як новонароджене пташеня.

Їхні сльози мають цілющі властивості. Наприклад, вони стали протиотрутою для Гаррі Поттера після укусу Василіска. Крім того, птах може переносити будь-яку вагу – від меча Ґрифіндора до кількох учнів та викладача, як це було у Таємній кімнаті. А пісня Фенікса підвищує мужність. Крім того, пір'я фенікса – чудовий матеріал для виготовлення чарівних паличок. Господарями чарівних паличок з пером фенікса були Гаррі Поттер та Волдеморт.

У другій частині "Фантастичних звірів" Креденцій грається з пташеням. Він думає, що це ворон – символ родині Лестранж. Але виявилося, що це фенікс, "який з’являється будь-якому представнику родині Дамблдорів при гострій потребі". Це підтверджує версію, що Креденцій є Аврелієм Дамблдором. Адже Албус Дамблдор також мав свого фенікса – Фоукса, який неодноразово допомагав Гаррі Поттеру та його друзям у війні проти Волдеморта.

ЦІЛІНЬ – провісник появи нового лідера, який має змінити магічний світ. Цей звір схожий на оленя і може бачити людей наскрізь – зчитувати їхні добрі та злі наміри. Тому з давніх часів його просять допомогти на виборах нового глави Чарівного світу. Якщо цилінь схиляє голову перед кимось – це маг з чистим серцем.

Прем'єра "Фантастичні звірі: Таємниці Дамблдора". 20 термінів, щоби краще зрозуміти фільм
Кадр з фільму: "Фантастичні звірі: Таємниці Дамблдора". Фото: Warner Bros.

БОНУС: А ви знали, що у фантастичному світі чародіїв є українські дракони? Їх називають українськими залізопузами. І це найбільші дракони в світі. Вони можуть набирати до шести тонн ваги. Хоча вони менш швидкі та навряд чи можуть похизуватися повітряними "па", як винищувачі, але здатні розтрощити будь-який будинок. Кажуть, що у 1799 році український залізопуз поцупив на Чорному морі цілий вітрильник. Виявляється, посилати кораблі за напрямком – це в українській крові.

Читайте також: Справжнього автора фрази про "русскій корабль" визволили з полону. Ім'я тримають в секреті

Прем’єра в Україні: 26 травня

У головних ролях: Едді Редмейн, Джуд Лоу, Кетрін Вотерстон, Езра Міллер, Ден Фоглер, Елісон Судол, Джессіка Вільямс, Каллум Тернер, Мадс Міккельсен

Про що фільм? Після вигнання Ґелерта Ґріндельвальда з Парижа його прибічників стає дедалі більше. Серед них і Креденцій Бербоун, який в образі обскура може знищити цілі міста. Виявляється, що насправді Бербоун – це брат Дамблдора. І щоби все ж таки захопити владу в чарівному світі, Ґріндельвальда починає світову війну. Поки увесь світ магії очікує, коли ж Дамблдор приєднається до боротьби із могутнім Темним чарівником, тільки Ньют Скамандер знає про Пакт крові, який забороняє Албусу вести війну проти Ґріндельвальда. Тому він очолює безстрашну команду чарівників та вирушає на небезпечну місію.