Зміст:
  1. Чому для команд принципово сьогодні виграти?
  2. А до чого тут "Зоря"?
  3. Чому була версія про "зливали матчі"?
  4. Дайте шанс молоді
  5. Є свої, навіщо натуралізація?
  6. Війна не лише на полі, але й поза ним
  7. Інформаційна війна: Вернидуб проти каналів Ахметова

У турнірному становищі ця гра вже нічого не вирішить, "гірники" залишаються на останній сходинці. Але зустріч буде принциповою для обох команд. Пояснюємо чому.

Для тренера "Шерифа" – українця Юрія Вернидуба – це буде 25 матч проти "гірників". За спиною українського тренера за усю його кар'єру – 19 поразок від "Шахтаря", 1 нічия та чотири перемоги. Але остання зустріч, восени 2021, стала головним тріумфом.

Команда "Шериф" вдома переграла донецький клуб із рахунком 2:0. Можливо, якби не ця поразка, то "Шахтар" міг би ще пободатися за місце хоча б у Лізі Європи, але з посмішкою туди пробилася саме команда Юрія Вернидуба. А ось "гірники" вперше за 10 років не зуміли вийти до євровесни.

І це попри колосальну різницю і у фінансових, і у фізичних можливостях. "Шахтар" влітку витратив майже 47 млн євро на трансфери, а ось гравців "Шерифа" (на момент першої зустрічі між цими командами) загалом оцінювали у 12 млн євро.

Принципове протистояння Вернидуба та "Шахтаря". Чи вирве український тренер перемогу знову
Фото: EPA

За темою: Останній матч у Лізі чемпіонів. Сьогодні "Шахтар" грає із "Шерифом": де і коли дивитися

Чому для команд принципово сьогодні виграти?

Для "Шахтаря" – це все ж престиж клубу. Їм треба врешті-решт здобути хоча б одну перемогу у цьогорічному сезоні Ліги чемпіонів. А також взяти реванш, мовляв, то була випадковість у першому турі.

"Шериф" під керівництвом Вернидуба уперше за чотири роки грає в груповому раунді єврокубка та вперше в Лізі чемпіонів. Молдавській команді після поразок в останніх турах треба вигравати, щоб знову повірити в себе та із позитивним настроєм готуватися до євровесни. Крім того, не варто забувати про гроші, які отримує команда від УЄФА за перемогу – понад 2 млн євро.

Додаткова мотивація – подарунок Юрію Вернидубу. Адже у тренера "Шерифа" своє протистояння з "гірниками" ще з часів луганської "Зорі".

Принципове протистояння Вернидуба та "Шахтаря". Чи вирве український тренер перемогу знову
Фото: EPA
Довідка. Юрій Вернидуб – єдиний український тренер, чия команда ще грає в Лізі чемпіонів цього сезону.

А до чого тут "Зоря"?

2011 року Юрій Вернидуб очолив луганську "Зорю". На той момент команда була на межі вильоті з Української Прем'єр-ліги. Але "Зорі" вдалося врятуватися – посіла 13-е місце з 16 команд.

Проте далі новий керманич створив справжнє чудо – від команди-аутсайдера до тих, хто боровся за бронзові нагороди. Саме під керівництвом Вернидуба "Зоря" виграла свої медалі національної першості, потрапила до Ліги Європи, показала зуби титулованим європейським клубам та вперше зіграла у фіналі Кубку України-2015/2016, де поступилася саме донецькому "Шахтарю".

І якщо до 2011 року "Зорю" називали "фарм-клубом" "Шахтаря", мовляв, зливали матчі (хоча це досі не доведено), то після 2014-го у "гірників" розпочалася "війна" з луганським клубом і на полі, і поза ним.

Принципове протистояння Вернидуба та "Шахтаря". Чи вирве український тренер перемогу знову
"Шериф" тренується на НСК "Олімпійському". Фото: EPA

Чому була версія про "зливали матчі"?

Головна претензія – "зливали матчі" – пояснюється тим, що "Зоря" не мала достатньої кількості своїх гравців, а тому брала в оренду футболістів "Шахтаря", з якими зазнавала поразки.

З одного боку – на той момент "Зоря" програвала всім, не тільки "гірникам", але орендовані гравці чомусь замість того, щоб викладатися на 100% і показати своєму клубові, що вони можуть виступати в основному складі, навпаки – "зливалися": або не забивали, або були надто повільними.

Вернидуб такого не прощав. Гравець, який не викладався, дуже швидко йшов на лаву запасних, або бігав за дубль. Тому в орендованих був вибір – або граєте на повну, або до побачення.

Вернидубу вдалося мотивуватися гравців з оренди так, що з часом "Шахтар" просто заборонив виставляти таких футболістів на матчі проти "гірників". Лише уявіть, "Зоря" цілий сезон бігає конкретним складом, де більшість – це орендовані гравці "Шахтаря", а потім на матчі проти "гірників" – "вибачте, хлопці, ви сьогодні сидите, бо ваші "господарі" так сказали". Через що розпочалися перші конфлікти між Вернидубом (і керівництвом "Зорі") з "Шахтарем". Тому луганська команда просто перестала брати в оренду гравців "гірників" та "Динамо" (Київ).

На думку вболівальників, була ще й політична складова – президент "Шахтаря" Рінат Ахметов та президент "Зорі" Євгеній Гєллєр були пов'язані з Партією регіонів, тому жартома розповідали, що молодший брат "Зоря" поступилася старшому – "Шахтарю".

Принципове протистояння Вернидуба та "Шахтаря". Чи вирве український тренер перемогу знову
Фото: EPA

Дайте шанс молоді

Юрій Вернидуб розумів, що треба виховувати молоде покоління і давав змогу грати хлопцям, які нещодавно бігали за "золотий дубль" (команда луганської "Зорі" з віком спортсменів до 21 року, яка виграла національну першість серед однолітків).

Натомість у "Шахтарі" підписували контракти зі своїми вихованцями, а потім "кидали" їх в оренду в інші "фарм-клуби" набиратися досвіду. Хоча інші тренери вважали, що було б краще дозволити підписати повноцінні контракти та надати шанс таким футболістам розкритися в інших клубах.

Є свої, навіщо натуралізація?

Вернидуб неодноразово висловлювався проти натуралізації гравців до збірної України. На його думку, в Україні вистачало сильних молодих футболістів, які можуть гідно захищати збірну, ніж брати легіонера "Шахтаря", "Динамо" чи "Металіста" (у ті часи харків’яни ще були серед найкращої шістки клубів України) та надавати їм українське громадянство.

Експерти взагалі жартували, що футболісти обирали "Зорю" спеціально, адже успішна гра в цій команді допомагала отримати виклик до збірної чи заробити трансфер у більш серйозний та багатший клуб. Наприклад, Руслан Малиновський перебрався після луганської команди у "Генк", Олександр Караваєв – у "Фенербахче".

Згадати хоча б найгучніший трансфер "Зорі" – продаж молодого голкіпера Андрія Луніна у "Реал" (Мадрид). Тоді луганський клуб отримав 8,2 млн євро за цього талановитого воротаря.

Війна не лише на полі, але й поза ним

Виграти "Зорі" у "Шахтаря" вдавалося лише тричі. Проте "гірникам" ніколи не було з нею легко. Емоції були постійно, що виливалося у "війну" між тренерами. Паулу Фонсека (екскерманич "Шахтаря") та Юрій Вернидуб кілька разів не потисли один одному руку, через що були оштрафовані.

"Війна набирає обертів", "принципове протистояння", "Фонсека заявив, що Вернидуб..." – у ЗМІ зашкалювала кількість матеріалів із такими заголовками. Додавалися емоції і під час пресконференцій, проте "сокиру війни" все ж закопали.

Інформаційна війна: Вернидуб проти каналів Ахметова

Футбольне інформаційне поле можна поділити на два табори – ті, хто кажуть добре про "Шахтар", його дружні клуби та погано про "Динамо", і ті, хто навпаки – за "киян", а тому зі зрадою розповідають про "гірників".

Поки "Зоря" вважалася фармклубом "Шахтаря", у неї ніколи не було проблем з телеканалами "Футбол", але коли луганський клуб почав потрапляти до найкращої трійки, йому почало теж "прилітати". Тому Юрій Вернидуб неодноразово заявляв, що до них дивне ставлення з боку цих каналів.

Найгарячіша точка конфлікту була в останній рік Вернидуба на чолі "Зорі". Тоді з'явилися чутки, що він може стати тренером київського "Динамо", а тому на конкретних каналах почали коментувати – мовляв, проти "Шахтаря" грають, наче на смерть, а "Динамо" влаштовують "тунель кохання".

Принципове протистояння Вернидуба та "Шахтаря". Чи вирве український тренер перемогу знову
Фото: EPA

У травні 2018 року Вернидуб зрівняв "Шахтар" та Геббельса. Він заявив, що "під час війни в Адольфа Гітлера рупором був Йозеф Геббельс, а канали "Футбол 1/2" є рупорами "Шахтаря", оскільки для них тільки "гірники" найкращі та найсвятіші, тому він відмовився від спілкування з вищезгаданими трансляторами.

Попри такі війни Юрій Вернидуб, який зараз тренує молдавську команду, переживає за український футбол. Нещодавно він заявив, що йому шкода, що жоден з українських клубів – ні його рідна "Зоря", ні його особистий дратівник "Шахтар", ні київське "Динамо" не змогли пробитися до євровесни.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин