Зміст:
  1. Що варто знати про Рас-ель-Хайму
  2. Як підготуватися до подорожі
    1. Карантинні обмеження
    2. Вибір сезону
    3. Транспортне питання
    4. Житло
    5. Національна валюта
    6. Одяг
  3. Що обов’язково варто відвідати в Рас-ель-Хаймі
    1. Історичні та релігійні пам’ятки
    2. Набережні
    3. Відпочинок в пустелі
    4. Гірський відпочинок
  4. Що привезти з собою на згадку

Спокійний відпочинок на морі, екстремальні пригоди в горах та вивчення культури можна поєднати на відпочинку в Об’єднаних Арабських Еміратах. Проте Абу-Дабі та Дубай – це не єдині цікаві міста для туристів. 

LIGA.Life відправилася до емірату Рас-ель-Хайма та дізналася про усі умови подорожей в часи пандемії, як знайти житло, запланувати маршрут та що неодмінно варто відвідати.

Що варто знати про Рас-ель-Хайму

Рас-ель-Хайма (RAK) – один із семи еміратів з однойменною столицею. 

До складу емірату також входять села і закриті готельні забудови –  Al Hamra Village and Mina Al Ara. RAK розташований на узбережжі Перської затоки та оточений гірським хребтом – Аль Хаджар.

"Рас-ель-Хайма – єдиний емірат, який має море, гори та неймовірну природу", – пояснює Алка Вінтер, віцепрезидентка відділу Дистанційного маркетингу та комунікації в Управлінні розвитку туризму Рас-ель-Хайма.

Поєднання гірського та морського туризму приваблює туристів зі всього світу. Ras Al Khaimah International Airport відкриває нові рейси, а кількість готелів, туристичних принад та реставрацій культурних пам’яток збільшується. 

У 2012 році берегова лінія емірату збільшилася завдяки побудові штучного архіпелагу – Аль-Марджан (2,7 кв. км). Він складається з чотирьох островів, де розташовані готелі, пляжі, ресторани, клуби, спа та місця для відпочинку з дітьми. 

Головна перевага цього емірату – відсутність скупчень туристів на пляжах та визначних пам’ятках. Це особливо корисно в умовах пандемії. 

Усі курорти мають велику територію, тому кожен має змогу за бажанням побути наодинці та відпочити від звичної рутини. 

Спокій та екстрим в ОАЕ. Подорожуємо в Рас-ель-Хайму: житло, транспорт та цікаві місця
Центр Рас-ель-Хайми. Фото з особистого архіву

Як підготуватися до подорожі

Карантинні обмеження

Плануючи подорож, не хочеться думати про ПЛР-тести, карантинні обмеження та штрафи. Та спланувавши все завчасно, можна не помітити умови пандемії. 

На початку травня 2021 року карантину в ОАЕ немає. Серед обмежень для туристів – носіння маски на вулиці і в приміщенні та дотримання соціального дистанціювання в публічних місцях (пляжі, ресторани, магазини). 

Порада: обирайте маски світлих кольорів та не зі щільної тканини. Адже через високі температури можуть виникнути проблеми з диханням, а також надмірне потовиділення і проблеми зі шкірою.

Турист також має зробити ПЛР-тест за 72 години до вильоту в ОАЕ. Результати мають бути перекладені англійською мовою та містити мокру печатку. Не забудьте оформити міжнародну страховку, яка покриває випадок захворювання на COVID-19.

Після прильоту усі пасажири проходять безкоштовний ПЛР-тест в аеропорту. У мінілабораторіях потрібно вказати паспортні дані та номер телефону. Через 12 годин лабораторія надішле результати тесту через смс. 

Спокій та екстрим в ОАЕ. Подорожуємо в Рас-ель-Хайму: житло, транспорт та цікаві місця
Мінілабораторії в аеропорту Дубая. Фото з особистого архіву

Повторіть процедуру за 72 години до вильоту додому. Це можна зробити в RAK Hospital COVID-19 Screening Tent. Лабораторія працює цілодобово без попередньої реєстрації. Результати можна отримати через 12 годин. 

Більшість готелів співпрацюють з лікарнею, тому пропонують безкоштовну здачу тесту. Запитайте в адміністрації.

Якщо відпочинок триватиме понад 14 днів, слід здати повторний ПЛР-тест.

Спокій та екстрим в ОАЕ. Подорожуємо в Рас-ель-Хайму: житло, транспорт та цікаві місця
RAK Hospital COVID-19 Screening Tent. Фото з особистого архіву

Вибір сезону

Збираючись на відпочинок в ОАЕ, варто подумати про погодні умови. Адже це країна постійного тепла.

Температура взимку – 18-25°C; весною – 25-35°C; влітку – до 40°C; восени – 25-36°C. Через високий рівень вологи на узбережжі Рас-ель-Хайми висока температура сприймається значно краще, ніж в Україні. 

Найсприятливіший період для пляжного відпочинку – жовтень-листопад. Температура повітря коливається в діапазоні 32-36°C, а води затоки освіжають.

Подорожуючи на гірський хребет, пам’ятайте, що температура там значно нижча. Тому ввечері навіть влітку варто мати з собою кофту або куртку з довгими рукавами.

Спокій та екстрим в ОАЕ. Подорожуємо в Рас-ель-Хайму: житло, транспорт та цікаві місця
Перська затока. Фото з особистого архіву

Транспортне питання

Прямих рейсів з України в Рас-ель-Хайма поки що немає. Проте відкладати подорож в цей емірат не варто. Якщо плануєте відпочинок самостійно, оберіть рейс у Дубаї. Прямі рейси курсують лише з Києва та Одеси від компаній МАУ, SkyUp, FlyDubai та Emirates.

Ціни стартують від 8000 грн за рейс Київ-Дубаї-Київ та від 9540 грн за рейс Одеса-Дубаї-Одеса. Тривалість польоту з Києва – 5 годин 10 хвилин, з Одеси – 4 години 45 хвилин.

Із Запоріжжя, Львова, Харкова, Дніпра та Херсона є рейси з пересадками у Києві та Стамбулі компаній МАУ, SkyUp та Turkish Airlines. Їхня ціна дорожча – від 13000 грн за рейс туди-назад. Тривалість поїздки також більша, залежно від міста вильоту.

Щоб добратися з Дубая в Рас-ель-Хайму (110,3 км):

  • Замовте трансфер з аеропорту в готель. Перш ніж відправитись у подорож, запитайте у представників готелю про можливість замовити транспорт. Ціна коливатиметься залежно від готелю. Якщо ви їдете від турагенства, то запитайте про цю умову у представника в Україні.

  • Орендуйте машину. В ОАЕ доступна компанія Careem, яка надає послуги таксі, оренди машини та доставки. Також можна скористатися сайтом Rentalcars.com. Ціни на оренду стартують від 1 233 грн на день. 

  • Замовте таксі. Таксі (Dubai Taxi Corporation) Дубай-Рас-ель-Хайма коштуватиме від 1700 грн.

З червня 2021 року компанія МАУ відкриє прямий рейс "Київ-Рас-ель-Хайма". Рейси курсуватимуть двічі на тиждень – понеділок та четвер. Приблизна ціна та точні дати запуску поки невідомі. 

Доїхати з Ras Al Khaimah International Airport в будь-який готель можна буде на таксі або трансфері в середньому за 20 хвилин.

Громадського транспорту в Рас-ель-Хаймі немає. Пересуватися містом можна за допомогою таксі та оренди машини. Наприклад, ціна на таксі від острова Аль-Марджан до центра міста – 350 грн.

Спокій та екстрим в ОАЕ. Подорожуємо в Рас-ель-Хайму: житло, транспорт та цікаві місця
Фото з особистого архіву

Житло

На території Рас-ель-Хайми побудовані інтернаціональні готелі (Rixos та Hilton), а також локальні мережі. Зазвичай це цілі курорти з окремими пляжами, ресторанами, магазинами та місцями для відпочинку. 

Ціни коливаються залежно від готелю, кількості людей в номері, його формату та додаткових послуг (харчування, бар, розважальна програма). Початкова ціна – 2 600 грн за ніч у двомісному номері.

Для бюджетних туристів є віддалені від берегової лінії готелі. Ціна за ніч – від 1000 грн. Проте будьте обережні, адже обираючи такий вид житла, потрібно подбати про транспорт та харчування.

У Рас-ель-Хаймі також можна орендувати віллу, апартаменти або квартиру. Згідно з сайтом Airbnb, ціни на апартаменти стартують від  1050 грн за ніч.

Спокій та екстрим в ОАЕ. Подорожуємо в Рас-ель-Хайму: житло, транспорт та цікаві місця
Готель Cove Rotana. Фото з особистого архіву

Національна валюта

Національна валюта ОАЕ – дирхам. Можете скористатися обмінниками валют в торговельних центрах міста або в аеропорту. Також в країні доступна безконтактна оплата картками VISA та MasterCard. 

Одяг

Пам’ятайте, що ОАЕ – мусульманська країна, традиції якої варто поважати. Саме тому, відвідуючи публічні місця (мечеті, музеї, виставкові центри), одягайте закритий одяг.

Мініспідниці, короткі шорти, декольте та кофти з відкритими плечима заборонені в таких локаціях. Жінкам варто мати при собі хустку на випадок відвідування мечеті. 

Якщо ви відпочиваєте на території готелів, то суворих правил немає. Можете одягатися, як вам хочеться. Проте пам’ятайте, що у місті також є пляжі для місцевих жителів, де відкриті купальники заборонені.

Через високу температуру повітря не забудьте взяти з собою головний убір, сонцезахисні крем та окуляри. Якщо ви чутливі до сонячних променів, то подбайте також про захисти від опіків та пошкодження шкіри.

Що обов’язково варто відвідати в Рас-ель-Хаймі

Кожен турист знайде відпочинок на свій смак від історичних пам’яток до адреналіну в пустелі та горах.

Історичні та релігійні пам’ятки

  • Форт Дайя – фортеця, побудована в ХІХ столітті. Це єдина фортеця в горах, яка збереглася до наших днів. Головна причина відвідати це місце – панорама на море, гори та пальмовий сад.

  • Фортеця Аль-Джазіра-аль-Хамра – залишки рибальського поселення. Наразі селище повністю спустошене і нагадує місто руїн. На його території можна помітити будинки з коралів та мушель, мечеть та ринок.

Спокій та екстрим в ОАЕ. Подорожуємо в Рас-ель-Хайму: житло, транспорт та цікаві місця
Фортеця Аль-Джазіра-аль-Хамра. Фото з особистого архіву
  • Мечеті: Мохаммеда Бін Саліма – найдревніша в місті, побудована на залишках мечеті XVIII століття. Мечеть Шейха Заїда, яка є однією з найвпізнаваніших будівель в місті. Вона розташована неподалік від міської набережної, звідки відкривається чудовий краєвид на місто та гори.

  • Національний музей Рас-ель-Хайми – колишня резиденція панівної сім'ї емірату. Там представлені ​​колекції артефактів, які розповідають про історію, архітектуру, сільське господарство та рибальство емірату. 

Спокій та екстрим в ОАЕ. Подорожуємо в Рас-ель-Хайму: житло, транспорт та цікаві місця
Мечеть Шейха Заїда. Фото з особистого архіву
  • Suwaidi Pearls – унікальна ферма перлин в Перській затоці. У давнину жителі Рас-ель-Хайму займались ловлею перлин. У 2005 році онук останнього ловця перлин заснував ферму, де їх вирощують. Туристи можуть відправитись туди на спеціальному автентичному кораблі з порту району Al Rams.

    Працівники проведуть екскурсію фермою, розповідаючи про історію ремесла, сучасні методи вирощування та навіть покажуть, як дістають перлину з мушлі. Туристи зможуть купити прикраси, перлини, а також насолодитися безкоштовними фініками, чаєм, кавою та водою.

Спокій та екстрим в ОАЕ. Подорожуємо в Рас-ель-Хайму: житло, транспорт та цікаві місця
Ферма перлин. Перше фото – дорога до ферми. Друге фото – перлини. Фото з особистого архіву

Набережні

  • Al Qawasim Corniche – найпопулярніша вулиця міста, яка є ідеальною для піших прогулянок, пробіжок та катання на велосипеді і електросамокатах.

  • Al Rams Corniche – набережна з чудовим краєвидом на затоку та гори. Там знаходиться порт, звідки можна відправитись на ферму перлин.

  • Al Marjan Corniche знаходиться на однойменному острові. Це популярне місце відпочинку з дітьми. Також вздовж набережної є оренда електросамокатів та велосипедів.

Спокій та екстрим в ОАЕ. Подорожуємо в Рас-ель-Хайму: житло, транспорт та цікаві місця
Al Qawasim Corniche. Фото з особистого архіву

Відпочинок в пустелі

  • Al Wadi Equestrian Adventure Centre – іподром в пустелі, де можна здійснити прогулянку верхи.

  • Бедуїнські селища: Bassata Desert Village, The Dunes та Bedouin Oasis Desert Camp. На їхніх територіях доступні катання на квадроциклах та сноуборді, вечеря в арабському стилі та ночівля в автентичних будинках. 

Гірський відпочинок

Гірський хребет Аль-Хаджар – це головна туристична принада емірату. Саме тут розташована найвища точка ОАЕ – гора Джебель Джейс – 1934 метри над рівнем моря. 

До вершини веде автомобільна дорога, тому рекомендую взяти в оренду автомобіль. Це дасть вам можливість вільно зупинятися на будь-які точці гірського серпантину. 

Також гори підійдуть для пішого туризму, велосипедної їзди та скелелазіння. 

Спокій та екстрим в ОАЕ. Подорожуємо в Рас-ель-Хайму: житло, транспорт та цікаві місця
Гірський хребет Аль-Хаджар. Фото з особистого архіву

У горах знаходяться місця для кемпінгу та оглядовий майданчик Jebel Jais Viewing Deck Park. У парку є сім оглядових майданчиків із дванадцятьма біноклями та кафе.

Подорож в гори також сподобається туристам, які шукають адреналін та незабутні враження. Адже на вершині Джабель Джейсу знаходиться найдовший зіплайн у світі, згідно з Книгою Рекордів Гіннеса – Jebel Jais Flight. Його довжина – 2,8 кілометра. Початкова платформа знаходиться на висоті 1,680 метрів над рівнем моря. Людина долає всю дистанцію, лежачи спиною вверх.

Спокій та екстрим в ОАЕ. Подорожуємо в Рас-ель-Хайму: житло, транспорт та цікаві місця
Jabel Jais Flight. Фото з особистого архіву

Окрім цього, комплекс ToroVerde пропонує:

  • Jais Sky Tour – канатна дорога між скелями та каньйонами Джабель Джейсу. Усього тур складається з семи зіплайнів, довжиною від 337 м до 1 км. Турист долає всю дистанцію в позиції сидячи.

  • Via Ferrata – туристичний маршрут, який включає підйом на скелі металевими скобами, пішохідні прогулянки та спуски зіплайнами. 

  • Jais Sky Maze – лабіринт з перешкодами на висоті 10 м над землею. У комплекс входять гойдалки на мотузці, хитливі мости та петлі тощо.

Щоб спробувати усі активності варто замовити їх завчасно на офіційному сайті. У понеділок та вівторок ToroVerde закритий.

Відео: Youtube-канал "Ras Al Khaimah Tourism Development Authority"

Також на гірській території розташований Bear Grylls Explorers Camp. Це екстремальний табір британського мандрівника Едварда "Беара" Гріллза. У програму входять короткі (чотири години) та довгі (один день) курси виживання в умовах дикої природи. Така активність підійде для всієї сім’ї.

Що привезти з собою на згадку

До популярних та небанальних сувенірів з ОАЕ відносяться:

  • Фініки. Їх можна придбати у вигляді цукерок та сухофруктів.

  • Солодощі: від шоколаду з верблюжого молока до східних солодощів з горішками (халва, нуга, рахат-лукум).

  • Спеції: шафран, кардамон, зіра, барбарис.

  • Асорті з горішків та сухофруктів.

  • Мило з верблюжого молока.

  • Прикраси з перлами або мушлі.

  • Елементи національного одягу: арафатка, кандура, шалі.

Спокій та екстрим в ОАЕ. Подорожуємо в Рас-ель-Хайму: житло, транспорт та цікаві місця
Перлини в Suwaidi Pearls. Фото з особистого архіву

Усе це можна придбати в торговельних центрах Рас-ель-Хайми: RAK Mall, Al Hamra Mall, Manar Mall, Grove Village, а також в магазинах duty free в аеропорту.

Стаття написана у рамках престуру, організованого компанією МАУ. Це не вплинуло на вміст контенту, окрім згадки про рейси авіакомпанії в Рас-ель-Хайму.