Зміст:
  1. Стас Корольов – Round 2: Цифровий утікач
  2. O.Torvald – Втома
  3. Blooms Corda – Дощ іде, але сонце світить
  4. YUVI – Спомина Любову
  5. Postfactum – Інсомнія
  6. Re-read – Повсякденність, драма, романтика
  7. Polyvoda – Pilgrims Never Come Back
  8. Small Depo – Терпіння
  9. last past – Neverland
  10. drwncvnt – deep dark fantasies Pt. 1

Минув другий місяць весни. Цього разу вийшло чимало інтерпретацій реалій сьогодення й метафізичних подорожей. LIGA.Life ділиться своїм топ-10 альбомів і мініальбомів, з якими варто ознайомитися.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Стас Корольов – Round 2: Цифровий утікач

Жанр релізу: джазрок, джаз, рок, інструментальна музика.

Дата релізу: 19.04.2024.

Стас Корольов відомий своїм нетиповим підходом до створення музики. І друга платівка є прикладом того, наскільки інакше можна підійти до своєї творчості.

"Round 2: Цифровий утікач" це більше про джазрокові інструментальні складні форми з мінімальним акцентом на ліричну складову. Тематично альбом зосереджений на ескапізмі, ідентичності та прийнятті нової воєнної реальності. Не обійшлося й без особистих рефлексій: трек 1991 присвячений рідному місту Стаса — Авдіївці, яке наразі перебуває під окупацією Росії.

O.Torvald – Втома

Жанр релізу: інді-рок, альтернативний рок

Дата релізу: 05.04.2024.

Взявши тривалу творчу перерву, бенд O.Torvald повернувся з повноцінним альбомом, який віддзеркалив переживання учасників гурту й кожного українця загалом.

Альбом "Втома" щиро та відверто передає реалії сьогодення. І щонайголовніше, він різнобарвний настільки, наскільки дозволила уява учасників: агресивний інді-рок, відвертий грандж, легкий попрок – це лише частина жанрів, які прослідковуються у повноформатнику, що дав гурту O.Torvald новий ковток у творчості.

Blooms Corda – Дощ іде, але сонце світить

Жанр релізу: фанк, джаз, інді-рок, акустика, альтернативний рок.

Дата релізу: 19.04.2024.

Blooms Corda відомі своїм блумс-кором – жанровим коктейлем з інді-фанку, джазу й інді-року. Таке різноманіття присутнє у кожному альбомі, кожен з яких характеризує певний колір і тематику пісень.

У альбомі "Дощ іде, але сонце світить" присутній синій колір. І він заспокоює, як і пісні з повноформатника. Ненавмисно альбом зачіпає питання часу, який особливо гостро сприймається нами на другому році повномасштабного вторгнення. Трек-лист не має концепту та являє собою збірник історій: подорожі в часі, казкова оповідь про короля троянд, метафізичні польоти спогадами – усе це з роздумами про четвертий вимір Всесвіту.

YUVI – Спомина Любову

Жанр релізу: лефтфілд бас, абстракт, електроніка.

Дата релізу: 05.04.2024.

Після релізу синглів "Жидає" та "Пробач", що створили контраст до попереднього альбому "По тобі", київська продюсерка YUVI підсумовує свій творчий етап повноформатником.

Роботу "Спомина Любову" авторка писала під час депресивного періоду. І чорно-білими тонами просякнутий увесь трек-лист, який лише під кінець починає розквітати надіями та сподіваннями на краще. Таким чином авторка будує до слухача міст, що сформує з ним емоційний зв’язок і додасть більше впевненості й готовності робити експерименти.

Postfactum – Інсомнія

Жанр релізу: трип-хоп.

Дата релізу: 05.04.2024.

Трип-хоп – один із локальних жанрів, якого особливо мало на українській музичній сцені. Проте з релізом другого альбому "Інсомнія" з’явилася гідна для прослуховування робота.

"Інсомнія" порушує питання теми безсоння, тривожності, страху самореалізації та соціальних взаємовідносин. Справді вражають лекції про Всесвіт і сузір’я, які є інтром та аутром альбому й занурюють у певний гіпноз. Postfactum не цурається експериментувати зі звучанням, тому пісні часто мають відтінки електро й року.

Re-read – Повсякденність, драма, романтика

Жанр релізу: емо, мідвест-емо, панк, мат-рок

Дата релізу: 12.04.2024.

Київський емо-гурт подолав чимало перешкод і часу, щоб дійти до заповітного релізу дебютного альбому. За свої 2 роки існування з’явилися 4 сингли та 4 спільні треки з іншими виконавцями (Тощо, Апатія, plaaaato). Творчість гурту була зосереджена в емо координаті, тому вона і виглядає різнобарвною за настроєм і стилем: шугейз-гімн про котиків ("Котик"), емо-панк про сподівання на кращі часи ("У теплі літніх днів").

"Повсякденність, драма, романтика" підсумувала перший етап творчості та сформулювала головну ідею гурту: акцентувати на власних емоціях, які кожен зможе відчути та зрозуміти. Сам альбом про дорослішання й те, як важливо не втратити дитину всередині нас. Відповідно сюжети пісень розмиті до почуттів, які чітко задають темп і формують простір для власних роздумів.

Polyvoda – Pilgrims Never Come Back

Жанр релізу: неосоул, хіп-хоп, R&B, модерн-джаз.

Дата релізу: 19.04.2024.

Гурт Polyvoda підсумував свою першу сходинку творчості альбомом Pilgrims Never Come Back через 2 місяці з часу релізу мініальбому Queens. За цей час гурт зміг зацікавити не лише українську авдиторію, а і європейську загалом.

Повноформатник присвячено усім "пілігримам", які були змушені тікати від війни, своїх внутрішніх страхів і самих себе. Перемішуючи неосоул з хіп-хопом, аренбі та джазом, Polyvoda торує свій власний шлях, за яким фанати вже почали слідкувати.

Small Depo – Терпіння

Жанр релізу: постпанк, альтернативний рок.

Дата релізу: 05.04.2024.

Український пост-панк колектив, якому вже цього року стукнуло десять років, перейшов на новий етап творчості. Гурт Small Depo мав чималий спадок російською мовою, проте вирішив втілити кардинальні зміни – повернутися на сцену з україномовним матеріалом.

"Терпіння" передає декілька стадій, що головний герой переживає: відмова та втеча від нової реальності, усвідомлення незворотності подій і прийняття ситуації та власних страхів. Паралельно це віддзеркалює і сам гурт, який також опинився у скрутному становищі.

last past – Neverland

Жанр релізу: дрим-поп, альтернативний рок.

Дата релізу: 23.04.2024.

Дрим-поп проєкт last past устиг себе зарекомендувати як амбасадор музичного супроводу до космічних подорожей: альбом CAPACITY OF SENSE та сингл Everywhere, but not somewhere вже створили своєрідну репутацію гурту.

Цього разу гурт пропонує відчути себе мандрівником, що прагне знайти омріяний і бажаний світ. Для кожного це місце може виглядати по-різному, проте сам процес подорожі – спільна риса для всіх мрійників і тих, хто шукає можливості втекти з реальності.

drwncvnt – deep dark fantasies Pt. 1

Жанр релізу: брейккор, драменбейс, експериментальна музика.

Дата релізу: 05.04.2024.

Мультижанровий продюсер drwncvnt – один із небагатьох представників української брейккор сцени. Заснований у 2023 році, проєкт уже встиг релізнути 3 альбоми й 1 мініальбом. У своїй творчості автор підіймає чимало незручних для обговорення тем, огортаючи їх шарами екстремальної електронної музики.

Альбом deep dark fantasies Pt. 1 є збірником історій, що мають жорстокі, трагічні та водночас шокувальні подробиці. Зокрема у піснях є чимало семплів як телефонні розмови серійного вбивці Пола Майкла Стефані, інтерв’ю з Бет Томас. Усе це під естетику вент арту – творчої терапії, коли автор вивільняє увесь надлишок негативних історій на полотно.