Зміст:
  1. Енергоефективний кебін для архітектора з дизайнерськими меблями
  2. Кебін з терасою на морському узбережжі
  3. Компактний кебін з каміном для сім’ї з дітьми 

Кебін — невеликий будиночок, розташований у природній місцевості. Філософія кебінів у тому, щоб відпочити від міста та побути наодинці з природою. Архітектура таких будівель цікава своєю мінімалістичністю, ізольованістю, а також низьким впливом на довкілля. Проєктуючи кебін, архітектори навмисно уникають надмірної вишуканості та елегантності, натомість надають перевагу аскетичній простоті, акцентуючи на природних матеріалах та кольорах. 

Технології дозволяють перетворювати кебін на сучасний комфортний простір, в якому можна відпочивати й навіть жити. LIGA.Life публікує добірку з трьох лісових будиночків, автори яких на перше місце поставили автономність та екорішення. 

Енергоефективний кебін для архітектора з дизайнерськими меблями

Fremont House спроєктований американською студією Marc Thorpe Design. Будиночок загальною площею 93 кв. м для своєї сім’ї побудував засновник студії — архітектор Марк Торп, він житиме у ньому з дружиною. Кебін розташований на лісовій ділянці у західній частині Катскілльських гір, за дві години автомобілем від Нью-Йорка.

"Fremont House — це архітектура відповідальності та поваги до довкілля і самих себе. Задум полягав у тому, щоб спроєктувати й побудувати доступний сучасний будинок з екологічними технологіями", — каже архітектор.

Три лісові будиночки, які повністю автономні
Фото: Marco Petrini

Каркас будівлі виконано з пиломатеріалів місцевого виробництва, зовні стіни обшиті ялицею Дугласа та пофарбовані у вугільно-сірий — темний колір сприяє збереженню тепла. "Катскілльські гори помірно прохолодні протягом усього року, тож збереження тепла є ключовим фактором", — каже Торп.

Будиночок компактний, але має два поверхи: на першому розташували кухню, їдальню та вітальню, а на другому — дві спальні та ванну кімнату. Усередині існує чіткий поділ на загальні та приватні зони. В інтер’єрі використали дизайнерські меблі студії Marc Thorpe Design. 

Три лісові будиночки, які повністю автономні
Фото: Marco Petrini

Електрикою будиночок забезпечує 16-панельна сонячна батарея, розташована на даху. За словами архітектора, вона виробляє від 1,5 до 2,4 кВт·год електроенергії на день.

Три лісові будиночки, які повністю автономні
Фото: Marco Petrini

Раніше на цій ділянці архітектор уже побудував екокебін Edifice Cabin — цей проєкт підштовхнув його "розширити ідею та перетворити її на повноцінний будинок". У планах Торпа — відкрити компанію Edifice Upstate, яка займатиметься створенням автономних будинків на сонячних батареях.

Кебін з терасою на морському узбережжі

Цей будиночок має назву Majamaja і розташований на морському узбережжі, за 30 хвилин на велосипеді від Гельсінкі. Спроєктував автономну хатину архітектор Пекка Літтоу.

Три лісові будиночки, які повністю автономні
Фото: Marc Goodwin

Конструктивно та зовні Majamaja побудований з дерева та пофарбований у чорний колір задля енергоефективності. Основні матеріали — фінська ялина і березова фанера.

Три лісові будиночки, які повністю автономні
Фото: Marc Goodwin

До будиночка можна потрапити вузьким дерев'яним настилом, який також виконує функції містка між скелястими виступами й дверима. У будиночку є невелика дерев’яна тераса, з якої відкривається краєвид на море. З широкого вікна також можна милуватись морським пейзажем. 

У кебіні облаштована кухонна зона і ванна кімната з душем і сухим туалетом. Меблі за потреби трансформуються і відкидаються до стіни, що дозволяє максимально ефективно використовувати простір. Двері спроєктовані так, щоб візуально приховати кухонну зону.

Три лісові будиночки, які повністю автономні
Фото: Marc Goodwin

На даху будиночка — 10-панельна сонячна батарея. Крім цього, автономність забезпечує система водопостачання замкненого циклу, вона суттєво економить водні ресурси та оптимізує відходи. 

Majamaja показує, як мала архітектура в поєднанні з "зеленими" технологіями може компенсувати великі обсяги електроспоживання, каже архітектор Літтоу. У майбутньому тут планують розташувати ще чотири подібні кебіни та перетворити цю локацію на автономний туристичний кластер. 

Компактний кебін з каміном для сім’ї з дітьми 

Данський архітектор Сігурд Ларсен спроєктував цей будиночок для німецького готельного оператора Raus. У майбутньому такі кебіни планують створювати по всій країні, "щоб містяни відпочивали на природі".

Три лісові будиночки, які повністю автономні
Фото: Noel Richter

Цей будинок — прототип, він розташований на території культурного центру Wehrmuehle під Берліном.

Площа лісового кебіна — всього 18 кв. м, але спроєктований він максимально ефективно: висота будиночка та великі панорамні вікна візуально розширюють простір. Одне з панорамних вікон має розсувну секцію, яку можна відкрити та насолоджуватись лісовими краєвидами.

Три лісові будиночки, які повністю автономні
Фото: Noel Richter

Кебін обшитий чорним деревом, яке також використано в інтер'єрі. Це не відвертає уваги від краєвидів, оскільки темні поверхні мінімізують відображення у склі. У будинку є дров’яна піч, підлога з підігрівом — енергію забезпечують сонячні батареї на даху.

Три лісові будиночки, які повністю автономні
Фото: Noel Richter

Усі функціональні зони всередині будиночка розміщені на задній стіні — тож нічого не перешкоджає денному освітленню. У кебіні можуть жити до трьох дорослих або сім’я з двома дітьми — є одне двоспальне та двоповерхове ліжко. Над ванною кімнатою та дитячим ліжком у стелю вбудовані світлові люки, це забезпечує гарну інсоляцію. Вночі через скло можна розглядати зорі.