Зміст:
  1. Поділіться з нами своїми літніми планами
  2. Нові ресторани
  3. Кадр на згадку
  4. Розваги біля моря та під землею
  5. Театральний сезон
  6. Ціни на відпочинок

В останній літній місяць на одеських пляжах – ажіотаж. Місто попри важкі часи залишається у топі внутрішнього туризму. І справа не лише у морі – на тлі свого ребрендингу Одеса пропонує гостям унікальні враження та свіжий погляд на забронзовілий наче від засмаги "міф".

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Після аномальної спеки та дощів в Одесі нарешті запанувала ідеальна погода. Прибережні схили, вимощені бруківкою вулиці та пляжі об’єднали тих, хто знає про "дві великі різниці" та тих, хто тільки-но занурюється у неповторні цікавинки міста.

Поділіться з нами своїми літніми планами

Та перш ніж продовжити подорож Одесою, розкажіть нам, любі читачі та читачки, що ви вже встигли зробити цього літа, а що ще плануєте? 

Ми знаємо, як швидко минає літня пора. Та хороша новина в тому, що ще є час поквапитись і встигнути завершити ще щось зі свого літнього списку бажань.

Ми прочитаємо всі відповіді у четвер, 15 серпня і напишемо огляд про літо очима читачів Liga.Life. Обіцяємо нічого не публікувати без вашої згоди, тому просимо вказувати актуальну електронну пошту. 

Подорож Одесою зазвичай розпочинається з моря. По-перше, завдяки хвилеломам одеське узбережжя наразі єдине в Україні доступне для купання. По-друге, це універсальне місце, де можна робити майже будь-що. Наталя з Києва – читає книжку. Для неї одеський берег – це своєрідне місце сили. 

"Я кожного року приїжджаю до Одеси, мені все подобається. У Києві працюю, а тут відпочиваю.  Різниця з минулим роком лише у тому, що під кінець літа або у вересні, на пляжах було менше дітей. Спокійніше", – каже Наталя.

Встигнути до Одеси: серпневий театральний сезон, нові кафе та дивовижні фотолокації
Фото надане Єгором Шпаченком

ЇЇ розповідь перебивають харизматичні завивання пляжного торговця. Заклики купити пахлаву разом із шумом хвиль та грайливим галасом дітей повертають у довоєнні часи.

Таких колоритних торговців поменшало, проте в Одесі є набагато смачніша їжа.

Нові ресторани

За останній рік частина популярних одеських закладів змінили формат. Відому бургерну Cooper Burgers на Грецькій перетворили у ресторан ізраїльської кухні Shalom. 

Це проєкт ресторатора Алекса Купера. На його честь у деяких колах розу Грецької та Рішельєвської називають "кварталом Купера". Бо тут, у кутовій будівлі, одночасно працювали одразу п’ять його закладів.

Shalom – це третій ресторан франшизи, ще два є у Львові та Києві. Проте для Одеси розробили сім унікальних коктейлів.

Ще один ресторан автентичної кухні Купер відкрив цього літа біля театру Музкомедії. "Татар Бунар" – це бессарабська кухня за рецептами Одещини. Тут випікають кілька видів хліба, готують мамалигу і пишаються власною бринзарнею. 

Для порівняння бессарабську кухню можна спробувати також у новому ресторані "Мамалига". Окрім самої мамалиги, тут подають ще фасоліцу, гювеч та міліну. Оригінальне етнооформлення закладу закликає зробити хоча б одне фото. Дизайнери вдало "вплели" виноградну лозу у сучасний інтер’єр.

Встигнути до Одеси: серпневий театральний сезон, нові кафе та дивовижні фотолокації
Фото: foodinspace.net

В Одесі відчувається зацікавленість новою автентичною кухнею, яка за останні роки потіснила вже звичні італійські піцерії та японські суші-бари. Так цьогоріч на Грецькій площі відкрився індійський ресторан Lotus. Він сподобається поціновувачам карі та гострих соусів. Також у меню багато овочевих страв та солодкі молочні кульки – гулаб джамун.

Для знайомства з саме одеською кухнею варто відвідати "Дачу" відомого ресторатора Савелія Лібкіна. Заклад працює вже давно, але не втрачає популярності. Зокрема, і завдяки своєму власникові. У соцмережах Лібкін ділиться рецептами та створює вірусний контент.

Ще одне нове та вже знакове місце вимагатиме трошки більше часу, адже розташоване за  40 кілометрах від Одеси. 

Це "Устрична ферма" – перший в Україні заклад подібного формату. Насправді самої ферми тут немає, але є багато устриць, устричного вина, супів та мідій, якими можна насолодитись на березі Тилігульського лиману. 

Для гостей працюють сучасні котеджі, тож є сенс залишитись щонайменше на добу. До того ж у лимані, який вважається одним з найчистіших в Україні, можна поплавати на вітрильній яхті або кайті.

І звісно ж зробити приголомшливі фото на заході сонця. 

Кадр на згадку

Для фотографій світанку найкраще підійде пляж Ланжерон. Він розташований поблизу центру, і поруч є кілька кафе та кавових острівців. Тож після фотосесії можна й поснідати.

Однак головною особливістю цього місця є артоб'єкт видатного скульптора Михайла Реви. Двері з написом "Будинок сонця" (Domus Solis) стали невіддільним чекпоїнтом для всіх любителів естетичних фото.

Встигнути до Одеси: серпневий театральний сезон, нові кафе та дивовижні фотолокації
Фото: https://instagram.com/sergejonyshko

У ХІХ столітті такі двері прикрашали одеські будинки, а тепер – ваш Instagram.

До речі, скульптур Реви у місті кілька, і кожна варта уваги. Наприклад, фонтан "Початок початків", що посилається до античних сюжетів. Скульптура розташована в Грецькому парку біля Потьомкінських сходів.

Грецьку разом із сусіднім Стамбульським парком якраз відкрили після дворічної паузи навесні цього року. Як і самі Потьомкінські сходи. Однак фотографіями на фоні них нікого не здивуєш, треба брати вище.

А саме – піднятися на дах. Готель "Брік", що в провулку Маяковського, не дуже високий, але з тераси відкривається чудовий та небанальний вид на центр Одеси. До того ж на даху регулярно проводять вечірки.

Встигнути до Одеси: серпневий театральний сезон, нові кафе та дивовижні фотолокації
Фото: Brik Hotel

Від простору та панорам переходимо до вузьких оригінальних провулків. Наступне місце важко знайти випадково, хоча розташовано воно у самому центрі – в середині "Пасажу". 

Навіть місцеві по фото не завжди можуть зрозуміти, що це в Одесі. Ірландський паб "Fox&Pipe" розташований на "найвужчій" вулиці міста і нагадує казкові декорації. Враховуйте, що місця на локації мало, тож доведеться почекати або прийти заздалегідь.

Проте це гарна можливість вбити одразу двох зайців – адже шлях до пабу через "Пасаж" теж може надовго затягнути своєю кінематографічністю. Ідеальне місце для фото з келихом вина у стилі Vogue. 

Більшість фотолокацій в Одесі гарно працюють у будь-яку пору року, але є чисто сезонні варіанти, які потрібно встигнути схопити у найкращому вигляді. Йдеться про Ботанічний сад на Французькому бульварі. Тут можна спокійно провести пів доби.

Величезне різноманіття кольорів, тисячі видів квітів та дерев стануть свіжим фоном для літнього фотосету. Сам сад – найстаріший в Одесі і наразі розділений на дві частини, нову та стару. Рослинами можна не тільки милуватися, а й придбати на згадку.  

І так, тут теж проводять вечірки. Як академічної музики, так і електронної. Ботанічний сад працює майже увесь рік, але краще приходити з квітня по листопад, коли рослини розкриваються у своїй максимальній красі. 

Для вуличного фотосету найкраще відвідати вулиці Маразліївську, Кінну, Коблевську та увесь район "старого центру". Невисокі будиночки, бруківка, дворики зі старовинними колодязями та, звісно ж, місцеві жителі, які спочатку спитають, навіщо ви тут фотографуєтесь, а потім доводитимуть вам, що кращого місця для світлин більше ніде немає. 

І неодмінно хтось зауважить, що "Одеса більше не та". І це правда, зараз місто виривається зі стереотипної шкаралупки і пропонує туристам нові історії.

Розваги біля моря та під землею

Звісно, у місті досі можна знайти екскурсії на кшталт "кримінальна Одеса", але, як зізнаються гіди, це вже не має такого попиту, як раніше.

Натомість з’явилась низка інших піших маршрутів – від "старовинних синагог" до "видатних жінок Одеси". Екскурсоводи намагаються розповідати про місто в контексті всесвітньої історії, адже до створення Одеси приклали руки і греки, і французи, і італійці. Тож, імперські російські сентименти переосмислюються і вже не є рушієм оповіді.

Якщо ж хочеться зануритись в історію – краще зробити це під землею, у катакомбах. Їхня протяжність чи не найдовша у світі. А потрапити можна через музей у селі Нерубайське, що поблизу міста. Тут не тільки можна сховатися від спеки або дощу (бо температура під землею завжди на рівні 14 градусів), а й відчути себе старовинним будівельником. 

Зокрема, попрацювати пилкою і зрозуміти, як видобували каміння, з якого збудована стара частина Одеси.

Для шукачів активності біля моря підійде скеледром між пляжами Аркадія та Чкаловський. Маршрути кількох рівнів складності, тож кожен зможе підкорити свою вершину. На території також є гостьові будиночки, а за двадцять хвилин пішки – центр клубного життя "Аркадія".

Майже усі розважальні заклади працюють, але зважайте на велику кількість відпочивальників. Особливо під час концертів, які проходять в "Аркадії" регулярно. Також серпень – відкриття нового сезону в одеських театрах.

Театральний сезон

В Оперному він розпочався з балету "Аліса в країні чудес". Але особливу увагу привертає сценічна кантата "Carmina Burana", написана німецьким композитором Карлом Орфом. Її гратимуть лише один раз, 28 серпня, і це варто побачити. 

Встигнути до Одеси: серпневий театральний сезон, нові кафе та дивовижні фотолокації
Фото: Telegram/Одеса.Офіційно

До того ж побувати в Одесі і не відвідати Оперний театр – це велике упущення. 

Оксамитовий сезон розпочали також у театрі музичної комедії. 17 серпня там відбудеться прем’єра вистави "Ніч у Венеції" Йоганна Штрауса. А в останній день літа, 31 серпня, гратимуть відомий бродвейській мюзикл "Скрипаль на даху". Це доволі рідкісна подія, яка заслуговує на увагу.

Любителям нестандартного підходу варто заглянути в експериментальний "Театр на Чайній". Щоправда, він вже давно розташований не на Чайній, а в Отонівському провулку, що в історичному центрі міста. 

Масштабних декорацій ви не побачите, але, ймовірно, будете серед перших глядачів, хто розгледів майбутню зірку. Адже від початку театр був творчою лабораторією для студентів профільних вишів. До того ж за попереднім записом вхід вільний. 

І це один з небагатьох випадків, коли в Одесі вам не потрібно платити.

Ціни на відпочинок

Ціни в Одесі трохи вищі, ніж в середньому в Україні, але за останні два роки майже не змінились. Це стосується як ринків, серед яких відомі "Привоз" чи "Новий ринок", так і туризму. 

Наприклад, зараз ніч у готельному номері на двох у самісінькому центрі коштує в середньому 3500 гривень. 

За ці гроші, наприклад, можна милуватися заходом сонця з видом на Оперний театр чи Соборну площу. 

Морські краєвиди обійдуться десь на дві-три тисячі дорожче, проте у ціну входить, зокрема, піша доступність до пляжів.

Середній чек на двох у популярних місцях стартує від 1000 грн. Звісно, можна знайти дешевше – і це дуже класна особливість міста. Деякі заклади, ймовірно, не привернуть вашої уваги гарним інтер’єром чи вивіскою, але їжа і ціни приємно здивують.

Такі місця краще шукати самостійно, аби отримати ще більше задоволення від "вдалої угоди". Варто робити це в районі "Нового ринку". Такі кафе "для своїх" не рекламують, але, якщо ви туди потрапите, неповторна атмосфера та цікаві історії від власників – гарантовані.

Це загалом гарна порада для вивчення Одеси – не бійтесь відхилятися від запланованого маршруту, бо, так чи інакше, ви знайдете у місті те, що шукаєте.

Спеціально для LIGA.Life: Єгор Шпаченко