Зміст:
  1. Синопсис
  2. Про акторський та режисерський склад
  3. Книга та фільм. Розбіжності та схожості.
  4. Музика
  5. Загальні враження

За два дні до офіційного релізу відбувся показ фільму "Я, "Побєда" і Берлін", який був створений на основі однойменної автобіографічної повісті Кузьми Скрябіна. Ще до першого трейлеру фанати творчості Андрія Кузьменка мали змогу ознайомитися з оновленими піснями, які виконали сучасні артисти.

LIGA.Life ділиться враженнями після дорелізного показу фільму "Я, "Побєда" і Берлін".

Синопсис

Початок 1990-х. Кінець Радянського союзу, що так і не зміг дозволити своїм громадянам побачити, як живуть там, в інших країнах. Паралельно у центрі Європи відбулося падіння Берлінської стіни, яка призвела до злиття Німеччини в одну суцільну країну. Для нашого народу це чудова можливість трохи заробити. Починає з’являтися у лексиконі поняття "заробітки", що асоціюється з прибутком та власним економічним зростанням.

На даху багатоповерхівки лунає репетиція. Серед тріо є молодий музикант Кузьма. Він лише на початку свого творчого шляху, адже за 4 дні відбудеться перший виступ. Проте не лише музика бентежить його. Сьогодні він має купити старий автомобіль "Побєда", який обов’язково покаже своїй дівчині Барбарі.

Вже відразу після купівлі автомобіля з’явився товариш Бард, який запропонував поїхати разом із ним до Німеччини. Його друг планує продати старі радянські манекени, а Андрієві обіцяє знайти поціновувача ретро-автомобілів, який обміняє йому стару "Побєду" на шестисотий "Мерседес".

Фото: Сторінка фільму у Facebook
Фото: Сторінка фільму у Facebook

Про акторський та режисерський склад

Кузьму Скрябіна у фільмі гратиме Іван Бліндар. Найбільше він відомий як актор театру. У кінострічці Іван вдало передає гумор та акцент Кузьми, який ми знаємо з архівних відео та телепрограм. Ця головна роль – дебютна для актора.

Для режисерки Ольги Ряшиної цей фільм є четвертим у її творчому доробку. Одна з найвідоміших її робіт – "Секс і нічого особистого", що є адаптацією канадського фільму "Мої бентежні сексуальні пригоди".

Фото: Сторінка фільму у Facebook
Фото: Сторінка фільму у Facebook

Книга та фільм. Розбіжності та схожості.

Першоджерелом фільму є автобіографічна повість від самого Кузьми. Сама історія є мемуаром, і у ній автор не обмежується лише історією про себе та часом робить невеличкі сюжетні відступи, розповідаючи про інших знайомих заробітчан, які також прямували до Берліна. Фільм же вирішив відшліфувати історію та створити одноріднішу розповідь, у якій буде декілька ключових персонажів. Змінився частково й основний кістяк історії: Кузьма має повернутися за 3 дні додому, бо ось-ось відбудеться його перший виступ. Протягом подорожі Андрій наспівує собі тексти майбутніх пісень, а в одному з берлінських клубів наживо виступає на прохання іноземця Карстена, який також захоплюється музикою.

Фото: Сторінка фільму у Facebook
Фото: Сторінка фільму у Facebook

Музика

Особливої уваги потребує саундтрек до фільму. Крім намагання Кузьми обміняти ретро-автомобіль на іномарку, лунає й інше питання – творчості. Уся кінострічка всіяна переробленими версіями гурту "Скрябін": Antytila, DZIDZIO, O.Torvald – це лише частина популярних виконавців, які абсорбували та інтерпретували у власному стилі хіти. Деякі пісні вийшли ще два роки тому, проте є й ті, що офіційно вийшли на стримінгових сервісах за місяць до прем’єри.

Також у трекліст саундтреку потрапила й оновлена пісня "Місця щасливих людей", виконана Скрябіним.

Ось список артистів, які виконали пісні для фільму:

  • O.Torvald – Червоні колготки
  • ТНМК – Кольорова
  • Скрябін – Місця щасливих людей
  • DZIDZIO – То моє море
  • BEZ OBMEZHEN – Мовчати
  • MONATIK – Cтарі фотографії
  • TVORCHI – Два озера повні сліз
  • Adam – Говорили і курили
  • KHAYAT – Побєда-Транс
  • Jamala – Хай буде так, як хочеш ти
  • Tina Karol – Спи собі сама
  • Wellboy – Просто ми
  • Stringy! – Хлопці-олігархи
  • Antytila – Чорнобиль форева
  • Alina Pash – Чекаю ночі

Загальні враження

Паралельна лінія про музичний шлях Кузьми виявилася справді цікавою: відчувається певна динаміка, поспіх головного героя, який прагне встигнути реалізувати усі справи попри будь-які перешкоди.

Проте певні епізоди у фільмі виявилися зайвими. Дуже дивно автори фільму передали конфлікт Кузьми з турками, які чомусь точили зуба на українського туриста. Ще дивніше виглядала розв’язка, що нагадувала клішовану іронію долі, яка була так само подолана іншим збігом обставин. Варто згадати й конфлікт Барда та Кузьми, який різко виникає у другій половині фільму та так само зникає. Це не псує загальний вигляд стрічки, проте заплутує та не вкладається у пам’яті.

Фото: Сторінка фільму у Facebook
Фото: Сторінка фільму у Facebook

Що сподобається

  • Автентичний саундтрек
  • Візуальний вигляд України та Німеччини 90-х років, виражений, зокрема, одягом героїв
  • Якісна гра акторів, які дебютують на великих екранах

Що може не сподобатися

  • Клішовані та часом передбачувані сцени, які недостатньо емоційні