13 українських проєктів номіновано на міжнародну архітектурну премію ArchDaily
Фото: Unsplash

На відзнаку світової архітектурної премії Building of the Year 2023 претендують 13 українських проєктів. Вони представлені у вісьмох з 15 номінацій.

Проголосувати за них можна до 15 лютого. Після цього сформують шортлісти, а 23 лютого оголосять переможців.

House Among The Pines /БУДИНОК СЕРЕД СОСЕН від ArchObraz. Підтримати проєкт можна тут і тут.

БУДИНОК СЕРЕД СОСЕН
БУДИНОК СЕРЕД СОСЕН. Фото: Andrii Avdeenko

Проєкт представлений у двох номінаціях: Best Applied Products та Houses. Архітектори описують будинок у передмісті Дніпра, як такий, що гармонійно вписаний у навколишній ліс, не змінюючи ландшафту. Завдяки використанню місцевих природних ресурсів – металу та дерева, котедж стилістично гармонує з навколишнім середовищем і дарує відчуття єдності з природою.

Residence in the Garden of Rocks / Резиденція у саду скель від Palamarchuk Architects. Підтримати проєкт можна тут і тут

13 українських проєктів номіновано на міжнародну архітектурну премію ArchDaily

Проєкт представлений також у двох номінаціях: Best Applied Products та Houses. У передмісті Києва замовник, який колекціонує мистецтво, хотів створити будинок у поєднанні з галерею, однак не втілив задум до кінця. Натомість він зосередився на навколишньому середовищі. Споруду дещо видозмінили за допомогою будівельних матеріалів, а поруч із нею створили витончений мініпарк зі скульптурами.

Chernobyl Journey Exhibition / Чорнобиль. Подорож від BALBEK BUREAU. Проголосувати за проєкт можна за посиланням

Чорнобиль. Подорож
Чорнобиль. Подорож. Фото: Maryan Beresh

Проєкт представлений у номінації Cultural Architecture. "Чорнобиль. Подорож" – мультимедійна виставка, присвячена 35-й річниці аварії на Чорнобильській АЕС. Мета проєкту – сформувати нові погляди на цю трагедію за допомогою VR, інших експонатів та шляхом занурення у структуру виставки через літературну оповідку. 

Відразу 5 проєктів увійшли до лонгліста у номінації Hospitality Architecture:

Pizzeria Pomidoros BT від Paliychuk Olga Design. Проголосувати за проєкт можна за посиланням

Pizzeria Pomidoros BT
Pizzeria Pomidoros BT. Фото: Mikhail Pavenin

Це мінімалістична піцерія, розташована в невеликому містечку Біла Церква. На стінах і стелі максимально зберегли наявні фактури, доповнивши їхню колірну гаму сірою фасадною штукатуркою. Більшість металевих частин меблів і світильників виготовлені з матової сталі.

Grand Emily Hotel Lobby / ЛОБІ ГОТЕЛЮ GRAND EMILY RESORT від YOD GROUP. Проголосувати за проєкт можна за посиланням

ЛОБІ ГОТЕЛЮ GRAND EMILY RESORT
ЛОБІ ГОТЕЛЮ GRAND EMILY RESORT. Фото: Yevhenii Avramenko

Цей готель є частиною нового курорту в місті Винники поблизу Льова під назвою Emily Resort. У центрі композиції величезне дерево, яке проходить через 5 поверхів. Воно поєднане з обшивкою на стінах, металевими елементами дизайну тощо.

Deep Bar від YOD GROUP. Проголосувати за проєкт можна за посиланням

Deep Bar
Deep Bar. Фото: Andriy Bezuglov

Це двоповерховий заклад, що знаходиться у Дніпрі. У ньому є бар та флористичний магазин, а також невелике кафе. Емоційним акцентом закладу називають інсталяцію з дерев’яних прорізів, які створюють людське обличчя як метафору людини, яка задоволена собою і світом. Для проєкту використали дуб, перероблений матеріал, який використовувався для іншої будівлі 70 років тому.

TAIU ICE CREAM SHOP / ДЖЕЛАТЕРІЯ "ТАЮ" від SIVAK+PARTNERS STUDIO. Проголосувати за проєкт можна за посиланням

ДЖЕЛАТЕРІЯ
ДЖЕЛАТЕРІЯ

Цей заклад знаходиться в Одесі. У ньому можна замовити морозиво і соки. Ідея закладу проходить наскрізною ниткою в інтер'єрі та власне концепції закладу – інтер'єр тане власне так само як і тане морозиво.

128 COMFORT TOWN COFFEE SHOP від BEREZEN STUDIO. Проголосувати за проєкт можна тут і тут

128 COMFORT TOWN COFFEE SHOP
128 COMFORT TOWN COFFEE SHOP

Заклад представлений одразу у двох номінаціях: Hospitality Architecture та Interior Architecture. Будівля знаходиться на лівому березі Києва. Перед початком робіт демонтували перегородку між двома місцями й отримали довгий фасад із високими вікнами. У інтер’єрі використали керамічні бра, які зазвичай застосовують у лазнях, теплу фанеру, піщану штукатурку й лінолеум піщаного кольору.

KERALA HOUSE від SHOVK. Проголосувати за проєкт можна за посиланням

KERALA HOUSE
KERALA HOUSE. Фото: Mikhail Pavenin

Будинок, що знаходиться у Києві в лісовій місцевості, зведений із використанням натуральних матеріалів. Форму будинку визначають і дерева, які ростуть на ділянці – його зводили так, щоб їм не нашкодити. Стіни, перегородки й стелі заповнені конопляним бетоном, який є на 100% біорозкладним. Будинок облицювали акацією, яка згодом має потьмяніти й покритися дрібними тріщинами, що додасть будівлі автентичності й благородства, кажуть архітектори.

WOOD AND GLASS VILLA від KARLIKOVA ARCHITECTS. Проголосувати за проєкт можна за посиланням

WOOD AND GLASS VILLA
WOOD AND GLASS VILLA. Фото: Andrew Bezuglov

Підтримати їх можна, проголосувавши у номінації House. Вілла розташована в смерековому лісі біля пляжу Київського водосховища. Натхненням для проєкту стала форма баварського шале. Деревина, використана для оздоблення, була такого ж кольору, як і ялина із навколишніх лісів, а малюнок підлоги повторює малюнок кори.

MEMORIAL TO THE HEAVENLY HUNDRED HEROES / Меморіал, присвячений героям Небесної Сотні від GUESS LINE ARCHITECTS. Проголосувати за проєкт можна за посиланням

Меморіал, присвячений героям Небесної Сотні
Меморіал, присвячений героям Небесної Сотні. Фото: Andrii Honcharenko

Проєкт увійшов до претендентів у номінації Religious Architecture.

Він розташований в історичній частині Львова. У центрі композиції – площа зі стелами, яка символізує пам’ять про загиблих. Архітектори хотіли створити простір пам’яті, який ненав’язливо несе історію.

INVENTOR LANDSCAPE ВІД KYB ARCHITECTS. Проголосувати за проєкт можна тут і тут

INVENTOR LANDSCAPE
INVENTOR LANDSCAPE. Фото: Oleksii Poremskyi

Будівля претендує на номінації Public & Landscape Architecture та Sports Architecture.

Ландшафтний дизайн розробили для школи "Інвентор" у Києві, аби зробити її неповторною. 

VIRGIN IZAKAYA BAR ODESA від YODEZEEN. Проголосувати за проєкт можна за посиланням

VIRGIN IZAKAYA BAR
VIRGIN IZAKAYA BAR. Фото: Andrii Shurpenkov

Проєкт представлений в номінації Interior Architecture. Бар розташований в історичній будівлі Одеси 1900 року, яка є пам’яткою архітектури. Команда зберегла історичні фасади з черепашнику. Це зразок неокласицизму, що поєднує у собі риси модерну й давньоримські архітектурні традиції. Ресторан складається з трьох рівнів, що за площею мають понад 560 квадратних метрів.