Дослідження: радість корисна для тіла та розуму. Три способи відчувати її частіше
Фото: Unsplash

Викладачі Центру позитивної психології та здоров’я в Університеті медицини та наук про здоров’я RCSI Йоланта Берк та Падраїк Дж. Данн дослідили вплив радості на розум і тіло людини.

Під час відчуття радості дихання прискорюється, серцебиття частішає, а в грудях і всьому тілі стає тепліше. Це стається внаслідок викиду адреналіну. Він готує тіло до активностей — завдяки чому люди відчувають себе більш готовими до життєвих викликів.

У мозку в цей час вивільнюються нейромедіатори, які відповідають за задоволення — дофамін, серотонін, норадреналін і ендорфіни (природні опіати організму). А на обличчі з'являється усмішка "Дюшенна" — щира усмішка до очей. Цей тип усмішки покращує фізичне здоров’я й допомагає відновленню після хвороби.

Дослідники вважають, що радість — це і риса, і стан. Тобто деякі відчувають радість лише ситуативно, інші — здатні відчувати радість незалежно від того, чи стикалися вони з чимось радісним. Згідно з дослідженням, приблизно 30% людей мають так звану "генетичну пластичність".

Йоланта та Падраїк розповідають про три простих речі, які можуть спричинити радість.

1. Їжа.

Ділитися їжею з кимось — може викликати велике відчуття радості. Дослідження показують, що спільне приймання їжі підвищує психологічний розвиток — найвищий рівень добробуту. Сюди ж відноситься приготування їжі з друзями та родиною.

2. Фізична активність

Щоб бути радісним під час тренувань потрібно поставити собі мету. Дослідники кажуть: людина відчуває радість, коли помічає, що виконала складну вправу — раніше такого вона не могла зробити. А також важливо мати партнера для тренувань. Під час спільних фізичних активностей є більша ймовірність досягнути радості.

3. Лист

Ще один простий спосіб посилити почуття радості — це занотувати свої почуття. В одному експерименті учасники, які щодня впродовж 20 хв записували у нотатник свої позитивні переживання, відчували значно кращий настрій проти учасників, які писали про різні теми.

Науковці наголошують, що всі емоції важливі — будь то смуток, гнів, щастя чи радість, то потрібно їх систематично проживати й відчувати.