На ВДНГ відкриють виставку, присвячену історико-культурній спадщині комплексу
Фото: ВДНГ

6 липня ВДНГ святкує свій 65-й день народження. З нагоди цього ювілею на центральній алеї розмістять експозицію, присвячену темі пам’яті. Вона порушує питання щодо збереження архітектурного надбання та мистецької спадщини тоталітарної епохи. 

Експозиція містить кілька живописів і колажів, зроблених на основі архівних фотографій Експоцентру. Авторка картин, художниця Каріна Синиця, звертається до сучасності через живопис, водночас використовуючи архівні знімки ВДНГ у колажах.

Зокрема, частина картин сфокусована на специфіці оздоблення павільйонів і на народних мотивах, які, попри радянську цензуру, зафіксували в декоративних рельєфах українські митці багато років тому.

Подивитися виставку можна з 6 липня на площі біля центрального фонтану ВДНГ. Вхід — вільний.

Збереження пам’яті й пошук нових шляхів наповнення будівель та інших локацій життям — завдання номер один, вважають в Експоцентрі. 

ВДНГ вже кілька років розробляє паспорти памʼяток архітектури, балансоутримувачем яких є Експоцентр, і підписує відповідні охоронні договори. На сьогодні такі договори вже мають павільйони центрального ансамблю: 3-й, 4-й, 5-й, 7-й, Водонапірна вежа. Ведуться роботи щодо павільйонів № 1 і 2. 

Також уже зараз разом з архітекторами, мистецтвознавцями й активною громадою Експоцентр працює над створенням власного Публічного реєстру необлікованих цінностей ВДНГ, щоб запобігти подальшому їх знищенню.

Зокрема команда ВДНГ разом із Головним управлінням ДСНС у м. Києві займатиметься відновленням знищеної української радянської мозаїки, яку було присвячено вогнеборцям, у павільйоні 26 (балансоутримувач — ДСНС). 

Національний комплекс "Експоцентр України" — єдиний об’єкт у Києві, де в одному місці зібрано 19 унікальних будівель і споруд, що мають статус об’єктів культурної спадщини України та охороняються відповідним законом.