На Венеційському кінофестивалі покажуть фільм про київських підлітків 90-х
Кадр з фільму "Назавжди-Назавжди"

Прем'єра українського художнього фільму "Назавжди-Назавжди" (робоча назва "Коли нам було 15") режисерки Анни Бурячкової відбудеться на 80-му Венеційському кінофестивалі, повідомили в Державному агентстві України з питань кіно.

Стрічку покажуть у конкурсній програмі Orizzonti Extra, де представляють нові тенденції в розвитку кінематографа. Фестиваль триватиме з 30 серпня до 9 вересня.

Дія фільму розгортається у Києві наприкінці 90-х. За сюжетом, Тоня переходить зі школи в центрі міста до школи у спальному районі та потрапляє до компанії відчайдушних підлітків, які шукають пригод і неприємностей на околицях постсоціалістичного Києва.

В описі до стрічки зазначається, що це історія про молодих і непокірних на тлі радянської руїни. Про виживання, любов, сором, свободу та залежність від свого тіла. А ще це фільм про юність тих, кому зараз за 30, тих, хто в новітні часи став найбільш пристрасним і відданим борцем за свободу.

У головних ролях — Аліна Чебан, Захар Шадрін, Артур Алієв, Єлизавета Цілик, Дарʼя Жихарська.

Анна Бурячкова стверджує, що фільм присвячений підліткам кінця 90-х, які виросли серед пострадянської руїни, добре засвоївши правило — якщо тебе ніхто не полюбить, ти не виживеш. "У пошуках цієї любові та верифікації свого існування в очах інших, ми й жили, толеруючи насильство та несправедливість", — додає режисерка.

Сценарій був написаний у співпраці з Мариною Степанською ("Стрімголов", 2017). Робота над першим драфтом розпочалася ще у 2020 році, під час епідемії COVID-19. Сам фільм було завершено у Києві, за два місяці до початку повномасштабного вторгнення.

Венеційський міжнародний кінофестиваль — є одним із найпрестижніших у світі, а також найстарішим кінофестивалем в історії. Минулого року на ньому відбулася світова премʼєра "Люксембург, Люксембург" Антоніо Лукіча у конкурсній програмі "Горизонти".

Нещодавно Анна Бурячкова зрежисирувала кліп на пісню "Герої вмирають" української виконавиці та військової Стасік.