Немає причин для хейту: чому мілітарі стиль Зеленського на зустрічі з Байденом – це добре
Фото: Офіс президента

У соцмережах обговорюють фото з Овального кабінету, де відбулася двостороння зустріч лідерів України та США – Володимира Зеленського і Джозефа Байдена. 

Думки з приводу зовнішнього вигляду української делегації розділилися. Не всі згодні з тим, що обраний мілітарі стиль став правильним рішенням. Мовляв, мусив бути костюм. Але фахівчиня з етикету та моделювання поведінки Анна Чаплигіна іншої думки. Експертка вважає це правильним на візуальному рівні: "Сама, мабуть, засмутилася б, якби наш президент поїхав у костюмі". 

Якщо на сьогодні десь у світі лишалася людина, яка не чула про війну в Україні, то фото з зустрічі викличе у неї питання: "Що відбувається?" Адже зовнішній вигляд Володимира Зеленського сигналізує: відбувається щось ненормальне, розповідає Чаплигіна.

На її думку, якби президент обрав костюм – це був би сигнал, що ми знаходимося в правовому, цивілізованому полі, де працюють правила. 

"Але у нас сьогодні правила не працюють, і його зовнішній вигляд це підкреслює", – пояснює експертка.

Водночас важливо, каже, що усі інші правила цивілізованої взаємодії виконані. Президент приїхав не у випадковому світшоті, не у рваних джинсах, не порушував протокол щодо запізнення, "не приїхав під Білий дім на танку" тощо. Мова йде про одне "порушення", яке навіть не є таким, привертаючи увагу.

"Хороші педагоги мене вчили: є етикет і протокол, а є цілі та задачі. Цими інструментами наш президент, який добре знається на екранно-сценічних видовищах, добре володіє", – пояснює Чаплигіна. 

Цілі та задачі, за її словами, важливіші за протокол, якщо вмієте ними розумно користуватися. 

Одяг Зеленського буквально говорить: ми перебуваємо в обставинах, де потрібно бути в зручному одязі. Тому що будь-якої миті, можливо, доведеться вирішувати фізичні задачі. Потрібно бути включеними щомиті. Обраний колір – захисний, маскувальний. 

"Він у кольорі, який у всіх асоціюється з військовими задачами. Але водночас закриті коліна та лікті. Він напрасований, хоча втомлений", – звертає увагу експертка.

Президент у мілітарі – це меседж. Керівник Офісу президента Андрій Єрмак в мілітарі – теж меседж. Разом із президентом це виглядає органічно і правильно, переконана Чаплигіна. 

Немає причин для хейту: чому мілітарі стиль Зеленського на зустрічі з Байденом – це добре
Фото: Офіс президента

Із загального меседжу вибивається тільки міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у сірому кардигані та кросівках. Було б ідеально, каже експертка, щоб вся наша делегація була в спільних кольорах.

"Якби йому кардиган взяти не сірого, а оливкового кольору, краще б гармоніював. Так само кросівки іншого кольору або загалом інше взуття. Його можна було б зробити більш долученим на візуальному рівні", – пояснює Анна. Бо наразі, каже, міністр більше схожий на професора, ніж на представника країни, що воює. А от те, що Кулеба в сорочці, – це проміжний елемент між зовсім зручним одягом і світом костюмів. 

Хорошим варіантом для президента було б також вдягнути білу сорочку і кардиган на блискавці оливкового кольору (чорні кофти такого типу носить секретар РНБО Олексій Данілов). 

"Тоді б через комірець сорочки сигналізував – я на території цивілізованого світу. Але все інше у мене мілітарі та зручне, бо у мене війна", – пояснює Чаплигіна.

Водночас фахівчиня зауважує, це не був би кращий варіант за той, що обрали для делегації. А лише одне з можливих рішень.

"Те, в чому наш президент був одягнений, це класно. Одяг вирішує задачу передати меседж – у нас не цивілізовано зараз, і ми приїхали сюди домовлятися, щоб було цивілізовано", – підкреслює вона. 

Чаплигіна також звертає увагу на одяг президента США. Джозеф Байден одягнений за найкращим розрядом дрескоду. 

"Це не випадкова зустріч і не випадковий одяг. Він міг би підлаштуватися, наприклад, не одягнути краватку. Але він грає на повну, тим самим демонструючи вищий рівень поваги", – резюмує вона.