Письменник з ПАР з третього разу отримав Букерівську премію

Цьогорічну Букерівську премію вручили південноафриканському письменнику Деймону Галгуту за художній роман "Обіцянка", йдеться на сайті премії.

"Брутальна емоційна правда, потужна історія про розбиту сім’ю і вистраждану землю", – схарактеризувати роман на сайті премії.

"Обіцянка" – це 9 роман письменника, але перший за останніх сім років.

За темою: Приречений стати класикою. Роман "Шуґґі Бейн" переможець Букерівської премії-2020

У ньому йдеться про загибель родини білих фермерів із Південної Африки. Колись вони пообіцяли віддати будинок на своїй фермі чорношкірій жінці, яка працювала на них все життя. Натомість вони знайшли низку відмовок, щоб не дотримати слова.

Автор розповідає, що ідея твору виникла під час з розмови з другом, який єдиний вижив зі своєї сім'ї.

Деймон Гелгут отримає приз розміром у $69 000.

Письменник потрапляв у шортлист тричі (у 2003 і 2010 роках), проте отримав премію лише зараз.

Цього року у шорт-лист премії вийшли такі письменники.

Довідково: Букерівська премія (The Man Booker Prize) − одна з найпрестижніших літературних премій англомовного світу й світу загалом. Перше вручення відбулося 1969 року. На Букерівську премію художньої літератури можуть претендувати твори письменників будь-якої національності, написані англійською мовою та опубліковані у Великій Британії чи Ірландії. Усі автори, які увійшли у короткий список, отримають по 2500 фунтів стерлінгів та спеціальне видання своєї книжки. Переможця 2021 року оголосять 3 листопада на церемонії нагородження, він отримає 50 тисяч фунтів стерлінгів.