"Тепло, спокій і приємні жарти". Фільм про Олега Лишегу виклали у вільний доступ

Першу частину документального фільму про українського поета і перекладача Олега Лишегу виклали у вільний доступ.

Стрічку "Лишега" опублікували на Youtube-каналі режисера.

Режисер фільму – Олександр Фразе-Фразенко. Він – автор документальних стрічок "Чубай", "Акваріум в морі", "Casi Desnudo".

Дивіться також: Український серіал "І будуть люди" виклали у вільний доступ

Роботу над проєктом розпочали у 2013 році. За ці роки режисер встиг відзняти десятки годин відеоматеріалів з Олегом Лишегою, з українськими та американськими митцями, які його добре знали.

"Тож фільм відкриватиме цілковито невідому для українців сторінку Лишегового життя у США. Але так чи інак, фільм не матиме пізнавального фокусу, як "Чубай" або "Акваріум в морі". Фільм про Лишегу буде концентруватися на внутрішньому світі, буде наповнений теплом, спокоєм та приємними жартами", – розповідає про стрічку режисер.

Олег Лишега – український поет, драматург і перекладач. Його називають реформатором української поезії. Лишега – перший український поет, якого нагородили премією ПЕН-клубу за поетичний переклад. Книга Лишеги "Друже Лі Бо, брате Ду Фу" в 2010 році увійшла до довгого списку премії української служби BBC "Книга року BBC". Його авторству належать поетичні збірки "Великий міст" (1989) і "Снігові та вогню" (2002). Помер Лишега 17 грудня 2014 року від пневмонії.