У Китаї спецепізод "Друзів" підігнали під правила Комуністичної партії

27 травня HBO Max презентував спеціальний епізод серіалу "Друзі" – "Friends: Reunion". Але не всюди фільм показали повністю – у Китаї стрічка зазнала цензури.

Про це пише BBC.

Платформи iQiyi, Youku і Tencent Video, які отримали права на трансляцію, вкоротили фільм, керуючись правилами цензури Комуністичної партії КНР.

Так зі спецепізоду вирізали сцени з гуртом BTS, Леді Гагою, Джастіном Бібером і ЛГБТ-темами.

Через це фанатами довелося обмінюватися вирізаними шматками фільму.

За темою: У Китаї в школах під цензуру потрапили книжки, які "пропагують західні цінності"

Як зазначає видання, усі вирізані персонажі не до вподоби правлячій партії КНР:

BTS через те, що один з учасників південнокорейського бойз-бенду раніше згадав загальну "історію болю" Південної Кореї з США під час Корейської війни. Пекін у цій війні підтримував Північ.

Бібер у 2014 році опублікував фото в Instagram біля храму Ясукуні в Токіо. Храм присвячений японським воїнам, які загинули за імператора під час Другої світової війни. У Китаї Ясукуні вважається символом відмови Японії визнавати звірства своїх солдат щодо китайського народу.

Леді Гага у цьому списку через зустріч з Далай-ламою в 2016 році. Китайські чиновники розцінили її візит як підтримку тибетського сепаратизму.

Що стосується сцен, де задівається тема ЛГБТ, – вирізали свідчення німецького фаната-гея Рікардо, який описав, як шоу дало йому почуття приналежності. 

"Я був геєм, який хотів бути схожим на Дженніфер Еністон, так що ви можете уявити, наскільки мені було самотньо", – сказав він в оригінальному ролику. 

Платформа Youku піддала цензурі ще одну сцену, в якій жінка показує на камеру свою партнерку. "Як і кожен Чендлер, я знайшла свою Моніку", – сказала вона. 

Стрімінгова платформа також піддала цензурі кадри зі сцени, де Джої з "Друзів" Метта Леблана показав фотографію Росса, приклеєну до передньої частини його нижньої білизни. 

Тим часом, iQiyi і Tencent вирізали культову сцену з ситкому, де Моніка розповідає про те, як Чендлер допоміг їй з укусом медузи, помочившись їй на ногу.