В український прокат вийшла "Аннетт". 5 цікавих фактів про фільм, який оцінили у Каннах
Кадр з фільму "Аннет"

9 вересня на екрани українських кінотеатрів вийшла стрічка "Аннетт" Леоса Каракса, яка стала однією з головних сенсацій цьогорічного Каннського кінофестивалю.

Картина розповідає історію Генрі – стендап-коміка з запеклим почуттям гумору, та Енн – всесвітньо відомої оперної співачки. У світлі прожекторів вони здаються міцною і гламурною парою.

Їхні життя перевертає народження першої дитини – дівчинки Аннетт із незвичайним даром.

Ось п'ять цікавих фактів про фільм від Arthouse Traffic, які, сподіваємось, допоможуть вам вирішити, чи варто йти на фільм.

1. На нову стрічку культового французького режисера Леоса Каракса глядачі чекали майже дев'ять років.

Попередній його фільм "Корпорація "Святі мотори"" побачив світ ще 2012 року.

У липні 2021 року "Аннет" відкрила Каннський кінофестиваль, який для Леоса Каракса завершився нагородою за режисуру.

2. Це перша робота Леоса Каракса в жанрі мюзикл і також його англійськомовний дебют.

Саме англійською мовою (з українськими субтитрами) відбуватимуться покази в Україні.

Фільм не дублювали, оскільки 95% екранного часу в картині співають.

Зазвичай для мюзиклів пісні записують окремо, а потім відтворюють на майданчику.

Однак для "Аннетт" пісні записували прямо під час зйомок. Винятком став лише накладений оперний голос під час сценічних виступів героїні Маріон Котіяр.

У підсумку в стрічці майже повністю відсутні розмовні репліки. Такий підхід дав Караксу простір для експериментів із жанром мюзиклу – герої співають навіть у ті моменти, для яких це звучить і виглядає дивно (або ж просто незвично): в туалеті чи під час пологів.

Однією з найобговорюваніших журналістами сцен став спів героя Адама Драйвера під час кунілінгусу.

3. Роль головного героя виконує Адам Драйвер.

Актором Леос Каракс зацікавився ще після його першої великої ролі в серіалі "Дівчата". Проте працювати разом вони могли лише після завершення зйомок Драйвера в "Зоряних війнах", а за цей проміжок актор встиг стати однією з головних зірок сучасного Голлівуду, зігравши в низці видатних стрічок ("Патерсон", "Удача Лохана", "Шлюбна історія").

В "Аннетт" Драйвер також виступив продюсером.

Головну героїню зіграла Маріон Котіяр, лауреатка Премії "Оскар" за роль Едіт Піаф у "Житті в рожевому кольорі" (2008). Широкому загалу Котіяр відома як виконавиця ролі нареченої головного героя серії фільмів "Таксі", яка й дала потужний поштовх її кар’єрі.

Другорядного, але важливого персонажа в "Аннетт" виконує Саймон Гелберґ, який найбільш відомий глядачам як виконавець ролі Ґоварда Воловітца в ситкомі "Теорія великого вибуху". 

4. Творцями саундтреку виступили брати Рон і Рассел Мейли – гурт Sparks – знаменитий дует, який вплинув на ціле покоління музикантів, таких як Depeche Mode, New Order, Morrissey.

Та який досі зберігає авторитет новаторського.

На Каннському кінофестивалі вони одержали нагороду за найкращий саундтрек.

Sparks написали для фільму не лише музику – вони також є авторами сценарію. Та це не завадило Леосу Караксу зняти кіно настільки особисте, що преса вже встигла його охрестити автобіографічним.

За сюжетом, дружина Генрі трагічно помирає через нещасний випадок, тож він стає батьком-одинаком.

У цьому справді є подібність із історією Каракса, чия партнерка й муза, російська акторка Катерина Голубєва, загинула в 2011 році за невідомих обставин, лишивши йому їхню спільну доньку.

5. Через можливі спекуляції про зв’язок між картиною і життям режисера, Леос Каракс відмовлявся від проєкту.

Але оскільки музика Sparks сподобалася його доньці, він таки взявся за зйомки.

Своїй доньці Насті режисер і присвятив "Аннетт" (попередній фільм "Корпорація "Святі мотори"" був присвячений Катерині Голубєвій).

До речі, Леоса й Настю Каракс можна побачити разом у першій, вступній сцені стрічки.