Вісім ідей, як розважитися з собакою взимку на дворі

Мало хто так радіє снігу, як собаки, а щоб прогулянки в холод не були для тварини дискомфортом – їх можна урізноманітнити. Як саме – розповів Кертіс Келлі, дресирувальник, спеціаліст з поведінки домашніх тварин виданню Daily Paws, ми переклали головне.

"Зимові активності допомагають підвищити імунітет і підтримувати нормальне травлення тварини", – пояснює фахівець. 

Активний відпочинок на природі корисний не тільки для пухнастого друга, а і для його людини. 

Американська психологічна асоціація зазначає, що регулярне перебування на свіжому повітрі "корисне як фізичному, так і психологічному здоров'ю людини". Те саме стосується і хвостанів.

Піший туризм (Хайкінг)

"Походи – чудове заняття для собак", – говорить Келлі. 

Особливо в лісі: нюхання в оточенні дерев допомагають хвостаням розслабитися за допомогою природних запахів, які вони можуть зрозуміти. 

Але тренер попереджає, що деякі собаки є природними мандрівниками і готові до будь-якої зимової екскурсії, тоді як іншим потрібна поступова адаптація до таких тривалих прогулянок.

Швидка ходьба або біг

Келлі каже, що швидка зимова прогулянка ідеальна для того, щоб зайняти вашого собаку. 

"Зміна відчуттів може згодом допомогти собаці заснути", – говорить він. 

Якщо ви звикли бігати зі своїм собакою в теплішу погоду, ви зможете бігати і в холод, але спочатку проконсультуйтеся з ветеринаром про тривалість і запобіжні заходи.

Собачі лижі (Скіджоринг)

Любителі активного відпочинку з активними породами часто тяжіють до собачих лиж. Скіджоринг – один із найпопулярніших зимових видів спорту для собак. 

Якщо у вас є досвід катання на бігових лижах, ви і ваш швидкий пес можете покинути межі будинку та відправитися на захопливу прогулянку.

Робота носиком (Ноузворк)

Ноузворк – заняття, коли песика спеціально привчають до певного запаху (кориці, апельсинової шкірки тощо), аби хвостань за командою міг відшукати джерело аромату.

"Ноузворк – чудовий спосіб зайняти собаку взимку, особливо коли на землі лежить сніг", – говорить Келлі.

Адже додаткова вологість снігу та інтерес до навколишнього середовища можуть стати додатковим бар’єром у полюванні за "здобиччю".

За даними досліджень, у собак близько 200 млн нюхових рецепторів (у людей їх лише близько 5 млн). І вони у 10 000 разів точніші за наші. 

Навіть найменша порода собак, яка не хоче забруднити свій пухнастий светр, може отримати користь із затяжного вдиху свіжого повітря.

Зимовий кемпінг

Зимовий похід із собакою – це приголомшливий досвід спілкування, зазначає тренер. Тільки уявіть: після підбадьорливого походу ви вдвох повертаєтеся в кемпінг, щоб влаштуватися біля вогнища та послухати всіх мешканців дикої природи. 

Просто переконайтеся, що ви не виходите на двір у небезпечну екстремальну зимову погоду.

Катання на санчатах

З такою забавою можна забути про "Апорт". Вашому собаці сподобається ганяти з вами на санках, або доганяти вас, коли ви мчите схилом запевняє фахівець.

"Люди пересуваються так повільно, що для песика буде дуже незвичайним, коли ви летітимете вниз з пагорба", – каже Келлі. 

І головне – подбайте про спеціальну амуніцію для упряжки – це ж задля безпеки вашого хвостаня.

Але є попередження для власників пастуших порід – стежте за покусуванням собаки під час гри.

Гра в снігу

Зимові заняття з собаками не повинні бути складними – у гарному настрої все перетворюється на веселу гру.

Створіть "трасу для перегонів" в снігу, робіть снігових янголів або покидайте сніжки своєму хвостаню.

"Навіть підкидання снігового порошку в повітря для вашого собаки може бути чудовим способом випустити пару", – впевнена Келлі.

Риття снігу

"Якщо ваш собака любить копати, заохочення його копання у снігу може стати чудовим способом спалити енергію", – каже тренер. 

Сніг приємний, і його приємно пресувати лапами.

Або можете збудувати снігову фортецю, собаку точно зацікавить процес. А точніше – процес руйнування снігової споруди.

 Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин