Вийшов документальний фільм-дослідження "Культурний код України: Схід"
Фото: Facebook, Культурний код України: Схід

7 лютого в Україні відбулася прем’єра документального фільму про культурний код жителів східних регіонів. Стрічка під назвою "Культурний код України: Схід" стане частиною циклу дослідження загальнонаціонального проєкту. 

У фільмі спробували дешифрувати український культурний код і визначити, які культурні особливості передаються із покоління в покоління, хто є їхніми носіями, зберігачами і наступниками. Для цього усю розповідь побудували на історіях представників різних професій та спеціальностей у сфері культури. Зокрема, у фільмі можна побачити художника Романа Мініна, поетесу Любов Якимчук, музиканта та саундпродюсера Євгена Філатова, художницю Алевтину Кахідзе, а також фотографа Олександра Чекменєва.

"З кожним героєм, враховуючи його рід діяльності, професійні та особисті досягнення і статус, ми виводимо формулу культурного коду рідного регіону. Герої розповідають про те, що, на їхню думку, впливає на формування особистості та світогляду і що вплинуло саме на них. Вони говорять про особливості життя та роботи у різних сферах в індустріальному регіоні, про його історію та про те, чому він культурно, економічно та ціннісно опинився у такій ситуації, яку ми бачимо зараз. Цей фільм – про збереження знань про видатних особистостей для наступних поколінь, своєрідний альманах про носіїв української культури", — розповів автор ідеї Олександр Козаченко.

Стрічка "Культурний код України: Схід" стала для нього дебютом у ролі режисера. Зйомки відбулися 2021 року, до повномасштабного вторгнення Росії. Процес тривав понад пів року з перервами, а над ідеєю та сценаріями розпочали роботу понад два роки тому. 

У майбутньому автор стрічки планує створити цикл досліджень загальнонаціонального проєкту. У ньому разом із героями малюватимуть світоглядну мапу українця та аналізуватимуть, що робить кожен регіон несхожим на сусідні. 

Наразі стрічку "Культурний код України: Схід" можна подивитися безкоштовно на медіасервісі Megogo.