В Україні триває сезон кавунів, який цьогоріч розпочався на чотири тижні раніше. З середини липня ціни на ринку обвалилися, а імпортні пропозиції витіснили локальні виробники баштанних. На зміни відреагували кафе, бари та ресторани, які інтегрували кавуни в сезонні меню. 

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Які нові страви та напої з кавуном пропонують цього літа заклади України та скільки ще сезонні позиції триматимуться у меню? Про це LIGA.Life запитала у представників українських ресторанів, кафе та барів. 

Лимонад, матча, спрітц. Напої з кавуном

Кавуновий сезон у деяких українських закладах розпочався ще в червні. Спершу в меню з’явилися кавунові лимонади, згодом — фреші, коктейлі, салати та закуски. 

Приміром, у київському кафе ОЮМ кавуновий лимонад пропонують гостям із початку літа. До напою увійшли сам кавун, лимон, лаймовий кордиал та газованка.

"Я вже два роки готую цей лимонад, просто в різних закладах. А тепер ми відкрили своє кафе, і він став найулюбленішим напоєм гостей", — розповідає Павло Полтавченко, співвласник та бар-менеджер закладу.

Цього літа на основі лимонаду Павло створив нову позицію — матчу-кавун. Напій з’явився у меню кілька тижнів тому й одразу став виграшним поєднанням, ділиться він: 

"Кавун — дуже самодостатній продукт. Його складно поєднати з еспресо, а от із матчею можна. Ці інгредієнти мають подібний профіль смаку: легкий, трав’янистий, солодкий. Додавання цитрусових, зокрема ефірної олії лайма, підкреслює більш екзотичний бік напою". 

Співвласник закладу сподівається, що сезонний напій із кавуном протримається у меню до жовтня. 

Матча-кавун
Матча-кавун (Фото: кафе ОЮМ)

Поєднання матчі та кавуна стало сезонною новинкою і в київському кафе Bowl. Однак замість лимонаду тут використовують кавуновий фреш, розповідає маркетологиня закладу Поліна Ковальчук. 

"Ми намагаємося поєднати матчу з різними смаками, вигадуємо щось цікавеньке щоразу. Зараз сезон кавуна, тож вирішили спробувати поєднати матчу з кавуновим фрешем — вийшло дуже смачно, до того ж напій ще й освіжає", — ділиться вона. 

Нова позиція в меню з’явилася в середині липня і буде доступна для відвідувачів закладу до кінця літа. На заміну їй прийде осіннє меню з інжиром та іншими сезонними інгредієнтами. 

Літні напої з додаванням кавуна пропонує і ресторан сучасної київської кухні "Глек". Для цього в закладі використовують баштанні, вирощені в селі Яблунівка фермером із Херсонщини.

"Цей фермер посадив херсонські кавуни на Київщині — і вони вийшли унікальні. Кавуни вже дозріли, й ми нарешті у серпні почали з ними працювати. Виклали 20-30 штук на терасі перед рестораном і, як у добрих сімейних ресторанах Європи, безкоштовно пригощаємо гостей кавуном. Також у нас є коктейль на основі кавуна та лимонад", — розповідає співвласниця ресторану Мая Степова. 

У закладі пропонують незвичний лимонад із кавуна, кокосового молока, сиропу маракуї, лимонного соку та мінеральної води. А також — коктейль із кавуновим сиропом, білим сухим вином та грейпфрутовим лікером. 

Скуштувати нові напої можна вже. За словами співвласниці ресторану, кавуновий сезон у "Глеку" триватиме до середини вересня. 

Коктейль із кавуном
Коктейль і лимонад із кавуном (Фото: ресторан "Глек")

Ще одне незвичне смакове поєднання цього літа — кавуновий спрітц. Його пропонують у львівському барі "Інші". Напій готують із додаванням лимонного або лаймового фрешу та чотирьох видів алкоголю: рому, бренді, вишневого лікеру та аперитиву. 

"В кінці переливаємо в келих, наповнений льодом, додаємо трошки ігристого, щоб коктейль приємніше пився, і прикрашаємо лохиною, яка нагадує зернятка кавуна", — розповідає бар-менеджер закладу Назар Мазур. 

Новий напій розробили в середині липня і очікують, що він буде доступний для гостей до кінця серпня. 

Коктейль із кавуном
Кавуновий спрітц (Фото: коктейльний бар-ферма "Інші")

Сир, диня і хліб. Салати та закуски з кавуном

Окрім напоїв, українські кафе та ресторани активно інтегрували кавун у свої страви. Найпопулярніше поєднання — кавун із бринзою. Його команда ресторану "Глек" готує до спеціальної кавунової вечірки 30 серпня.

У київському кафе Pesto пригощають солодким тартаром із кавуна, дині та сиру маскарпоне, а в одеському Olio Pizza пропонують смажений сир брі з кавуном і динею

Баштанні додають і до закусок. Наприклад, у ресторані "100 років тому вперед" гостям пропонують скуштувати поєднання в’яленого кавуна і чорного хліба з соусом із лісового горіха

Є й чимало салатних "інтеграцій":  

  • кавун із сиром дорблю та гранолою у київському ресторані "О’Панас";

  • кавун із динею та креветками або кавун із динею, буратою та песто у столичному Circolo Centrale;

  • кавун із мигдалевою фетою в київському кафе Nebos.

Салати з кавуном
Смажений сир брі з кавуном та динею (Фото: ресторан Olio Pizza) та кавун із сиром дорблю та гранолою (Фото: ресторан "О'Панас")

Заклади в різних містах України пропонують цікаві напої та страви з кавуном на будь-який смак. Тож, поки сезон іще в розпалі, можна не просто вдосталь поласувати кавуном, а й перетворити це на справжню гастрономічну пригоду.