Спецпроєкт Спецпроєкт
Спецпроєкт
Зміст:
  1. Що таке дистанційна освіта у 2024 році і чим вона відрізняється від онлайн-освіти
  2. Рейтинг НМТ-2023: які школи випускають дітей з найкращими знаннями
  3. Що пропонують батькам та дітям школи дистанційної освіти в Україні

В умовах повномасштабної війни можливість здобувати освіту дистанційно стає все актуальнішою. У 2024 році майже один мільйон українських дітей навчались онлайн: 600 тисяч — в Україні, ще майже 400 тисяч — за кордоном. Про це свідчить статистика Міністерства освіти.

Щороку кількість учнів, які здобувають освіту дистанційно не лише в Україні, а й у світі загалом, зростає. І це зумовлено не тільки необхідністю, а й зручністю такого формату навчання, а також можливістю самостійно обрати школу, незважаючи на місцезнаходження.

LIGA.net пояснює, в чому різниця між дистанційним та онлайн-навчанням і представляє рейтинг найкращих дистанційних шкіл за результатами НМТ-2023.

Що таке дистанційна освіта у 2024 році і чим вона відрізняється від онлайн-освіти

Чимало українців не розуміють різницю між онлайн-освітою і дистанційним навчанням. Втім, вона є – і досить суттєва. Якщо онлайн-освіта наслідує принципи очного навчання, тобто ті самі уроки відбуваються за чітким розкладом для всього класу в режимі реального часу — наприклад, через програму Zoom, то дистанційний формат використовує зовсім інші підходи до взаємодії з учнями.

Так, дистанційне навчання не має прив’язки до місця чи часу, тому дитині не потрібно бути за комп’ютером чи планшетом за розкладом — у чітко визначені години разом з рештою класу. Завдяки такій гнучкій системі школяр може навчатися у зручному для себе темпі й робити перерви, коли це потрібно.

Цілодобова доступність навчальної онлайн-платформи дозволяє учню з батьками самостійно формувати зручний графік, зважаючи на безпекову ситуацію, часовий пояс чи нестабільний інтернет-зв’язок. Крім того, це сприяє розвитку навичок самоорганізації в дитини, що також є безумовним плюсом, який знадобиться у дорослому житті.

Ще однією перевагою дистанційної освіти є забезпечення індивідуального підходу до учнів, що сприяє психологічному комфорту дитини. Учителі не порівнюють дитину з однолітками, а відзначають саме її сильні та слабкі сторони, мотивуючи й допомагаючи розвивати її талант в обраному напрямку.

Якщо в офлайн-школі вчителі часто не мають достатньо часу, щоб приділити увагу кожній дитині окремо, то в дистанційній школярі отримують постійний супровід.

Програма дистанційних шкіл в Україні повністю відповідає вимогам Міністерства освіти й "Нової української школи" (НУШ), проте вона також містить чимало нових авторських матеріалів, які постійно додаються, замінюючи застарілі. Відео, аудіо, інтерактив — актуальні підходи до навчання роблять його не тільки ефективним, але й цікавим для дітей.

Що таке НУШ?
"Нова українська школа" (НУШ) — це ключова реформа загальної середньої освіти в Україні, започаткована у 2016 році. Мета — підготувати дітей до реального життя, зробити їх конкурентоспроможними у сучасному світі.

Основні ідеї НУШ:

1. Орієнтація на практичні навички: замість зубріння фактів, діти вчаться застосовувати знання на практиці.

2. Розвиток критичного мислення: учнів заохочують думати самостійно, аналізувати інформацію.

3. Індивідуальний підхід: враховуються особливості кожної дитини. 

4. Партнерство між учнями, вчителями та батьками: всі учасники освітнього процесу співпрацюють. 

5. Створення комфортного освітнього середовища: класи обладнують сучасними меблями та технікою.

Перевагою дистанційного навчання, яку точно оцінять і батьки, і діти, є відсутність домашніх завдань — всю навчальну програму учні опановують під час уроків, одразу виконуючи завдання для самоперевірки. Це значно розвантажує дітей: не потрібно до пізньої ночі сидіти за уроками — цей час можна приділити спорту, улюбленому хобі, спілкуванню з друзями, родині чи відпочинку.

Рейтинг НМТ-2023: які школи випускають дітей з найкращими знаннями

Оцінити якість освіти в українських школах дозволяє HMT — національний мультипредметний тест, який у 2022 році замінив собою зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) і фактично є його спрощеним варіантом.

Тестування з усіх обраних предметів тепер складають онлайн за один день — за комп’ютерами у спеціальних тимчасових екзаменаційних центрах (ТЕЦ) в Україні чи за кордоном.

Результати тесту — це не просто оцінка здобутих під час шкільного навчання знань, а й обов’язковий крок для вступу у вищий навчальний заклад в Україні. На основі результатів мультипредметного тесту 2023 року було визначено рейтинг найкращих шкіл України. До нього увійшли 6877 навчальних закладів, у яких щонайменше п’ять учнів взяли участь у тестуванні. Серед них — 13 дистанційних і онлайн-шкіл. Розрив між першим і другим місцем у цій категорії виявився значним — 55 позицій у загальноукраїнському рейтингу.

Рейтинг шкіл

До першої десятки загальноукраїнського рейтингу потрапила лише одна дистанційна школа — "Оптіма". Її середній рейтинговий бал за результатами тестування — 152.1 (така оцінка вже дозволяє випускнику претендувати на навчання на бюджеті за будь-якою спеціальністю). Ця школа також є абсолютним лідером за кількістю випускників, які складали HMT — 1551 дітей ("Оптіма"  — найбільша за кількістю учнів дистанційна школа в Україні).

Як діти складають НМТ?
Зараз випускники під час HMT складають чотири предмети: три обов’язкові (українську мову, математику та історію України) та один на вибір: іноземну мову (англійську, німецьку, французьку чи іспанську), біологію, фізику та хімію, українську літературу чи географію. 

Тест з кожного предмета містить від 20 до 32 завдань, а на складання HMT загалом відводиться 240 хвилин. Завдяки автоматизованій системі оцінювання дізнатися результати тестування можна одразу після його складання.

Оцінюють учасників тестування за 200-бальною шкалою з кожного предмета. Отримати право на вступ до вищого навчального закладу можна, надавши хоча б 15% правильних відповідей з кожного предмета й отримавши мінімум 100 балів. Для навчання на бюджетній формі для більшості спеціальностей потрібно мінімум 130 балів.

Рейтинг розраховували на підставі середнього значення балів HMT, які отримали учасники тестування з усіх предметів, та з урахуванням загальної кількості складених тестів випускниками кожної школи. Таким чином, рейтинг дозволяє оцінити якість та результативність навчальних програм у школах, а також кваліфікованість учителів. Адже що вищі бали НМТ у випускників, то ефективніше навчання в освітньому закладі.

У топі рейтингу шкіл Києва за результатами НМТ 2023 року також є дистанційна школа. "Оптіма" посіла третє місце, змагаючись тут насамперед із традиційними закладами, які зі своєю столичною освітою вважаються найкращими в Україні.

Рейтинг шкіл

Що пропонують батькам та дітям школи дистанційної освіти в Україні

"Оптіма" — перша й найпопулярніша дистанційна школа. Вона була заснована ще 2014 року. Зараз тут навчається понад 20 тисяч дітей. Цього року заклад встановив рекорд з найбільшої кількості випускників за навчальний рік — 2949 учнів.

Школа допомагає здобути ґрунтовну освіту школярам 1-11 класів. Якість освіти в школі "Оптіма" підтверджують міжнародні сертифікати та партнерства:

  • сертифікат Cambridge Assessment International Education дає школі право реалізовувати міжнародні освітні програми Cambridge online, які допомагають дітям готуватися до міжнародних іспитів;

  • сертифікат SIC підтверджує відповідність вимогам стандарту: ISO 29994.2021 "Освітні та навчальні послуги — Вимоги до дистанційного навчання", тобто високий рівень знань і навичок фахівців школи;

  • міжнародний сертифікат ECICEL підтверджує високу якість навчальних матеріалів і кваліфікацію педагогів;

  • членство в ICDE — міжнародній організації, яка об'єднує понад 200 навчальних закладів у 84 країнах світу — допомагає впроваджувати освітні інновації, а також дозволяє обмінюватися передовим досвідом з іноземними колегами.

Діти також можуть навчатися за спеціальними програмами, покращуючи свій рівень англійської мови й готуючись до вступу в навчальні заклади за кордоном:

  • у білінгвальному класі українською та англійською мовами;

  • за програмою американської школи The Providence Country Day School із залученням американських вчителів;

  • за міжнародною програмою International General Certificate of Secondary Education, яка допоможе вступити до коледжу за кордоном.

2024 року ''Оптіма'' встановила рекорд з найбільшої кількості випускників за навчальний рік — 2949 учнів. Фото надано школою ''Оптіма''
2024 року ''Оптіма'' встановила рекорд з найбільшої кількості випускників за навчальний рік — 2949 учнів. Фото надано школою ''Оптіма''

Друге місце серед найкращих шкіл дистанційного навчання в Україні за результатами HMT-2023, а також 61-е у загальному рейтингу посідає ліцей Kebeta online. Освітній процес у ньому також базується на вимогах Міносвіти, але доповнений сучасними методиками. Серед переваг — вивчення англійської за рівнем знань за системою CEFR, а не за класами, а також розмовні англомовні клуби. Різні програми школи пропонують як живі уроки за розкладом щодня, так і за індивідуальним графіком.

На третьому місці в рейтингу шкіл дистанційного навчання — онлайн-школа ThinkGlobal, яка посідає 115-е місце в загальному рейтингу шкіл. Це школа повного дня, де діти навчаються за чітким розкладом. Особливу увагу приділяють англійській мові та математиці.

Онлайн-школа Grand-Expo — четверта найкраща школа з дистанційним форматом навчання в Україні, а також 205-та в загальному рейтингу. Школа позиціонує себе як така, що надає свободу у виборі предметів і таймінгу, а також свіжі навчальні матеріали. Найдорожчі пакети школи також передбачають опанування англійської з носіями мови.

Дистанційний освітній заклад для учнів 1 — 11 класів "Атмосферна школа" — п’ятий у списку шкіл дистанційного формату та 436-й — у загальному. У цій школі можна самостійно складати графік занять і брати більше годин улюблених предметів.

Три з п’яти вказаних шкіл надають частковий безоплатний доступ до своїх платформ, будучи партнерами Міносвіти. Це "Оптіма", ThinkGlobal Online та "Атмосферна школа". Так, "Оптіма" є базовим закладом у загальноукраїнському експерименті щодо впровадження змішаного формату навчання у школах України та пропонує безоплатний доступ до освітніх матеріалів з двох будь-яких предметів.

У всіх школах надають можливість безоплатно протестувати навчальну програму протягом пробного періоду (наприклад, "Оптіма" надає 14 днів безкоштовного доступу, Kebeta online — 7 днів, Grand-Expo — одне пробне заняття) — так можна зрозуміти, підходять вони дитині чи ні.

Також, що дуже важливо, після закінчення навчання в дистанційних школах учні отримують усі необхідні документи державного зразка, як і в очних навчальних закладах.

Як бачимо, школи дистанційного формату в Україні мають схожий підхід до навчання, йдуть у ногу з часом, використовуючи новітні програми й сучасні цифрові інструменти, а також індивідуальний підхід до кожного учня. Усе це сприяє ефективності навчання й робить такий формат зручним, результативним і перспективним.