За підтримки За підтримки
За підтримки
Зміст:
  1. Розкладаємо безпеку ЖК на складові
  2. Як організована безпека в житловому комплексі Нова Англія
  3. Історія та особливості будівництва ЖК "Нова Англія"

Серед тих, хто купує чи цікавиться купівлею квартир у новобудовах Києва, молоді родини — найбільша категорія. Одним з головних критеріїв вибору, на рівні з вартістю квадратного метра та комфортністю, є безпечність мікрорайону. Разом з ЖК "Нова Англія" ми розберемо всі складові безпеки житлового простору, щоб ви могли здійснити обдуманий вибір, враховуючи ці аспекти.

Від початку 2000-х років в Україні чітко прослідковується тенденція до створення закритих прибудинкових просторів, інтеграції новітніх технологій, стандартизації та удосконалення систем безпеки в житлових комплексах.

Безпечна новобудова — це не лише закрита територія та контроль доступу. Але наявність паркана, охорони та контролю пропуску на територію й безпечні двори для дітей — важливий орієнтир для багатьох.

Цю тему на ЛІГА.net піднімали влітку 2023 року. Так, киянка Оксана Гаврилова, яка п’ять років тому придбала житло в новобудові у Подільському районі столиці, каже, що закрита територія ЖК була одним з головних критеріїв вибору.

"Перш за все я думала про безпеку майбутніх дітей, зокрема, щоб моя дитина безпечно почувалася в дворі й не боялася наїзду авто. Адже вільного проїзду автівок на території нашого ЖК немає. По-друге, йдеться про загальну безпеку – я не хотіла хвилюватися, що моя дитина зустріне на вулиці наркозалежних чи підозрілих осіб або на малечу нападуть бездомні собаки, які теж можуть бути небезпечними", — каже Оксана.

Повномасштабне вторгнення РФ змінило загальноприйняте розуміння безпеки, до звичних критеріїв безпечного житлового комплексу додалася наявність приміщення, яке може слугувати укриттям під час повітряних тривог, через що зросла популярність ЖК зі зручними підземними паркінгами. Ще один важливий аспект — енергетична безпека під час можливих блекаутів.

Розкладаємо безпеку ЖК на складові

Отже, яким параметрам має відповідати сучасний житловий комплекс, щоб гарантувати безпеку своїм мешканцям? На що слід звернути увагу, коли ви обираєте нову квартиру? Давайте за порядком.

Закритість простору та контроль доступу

Згідно з інформацією від ЛУН Місто, в період з 2015-го до 2019 року в Києві було зведено понад 289 житлових комплексів з закритою територією, станом на 2023 рік в столиці будується ще 169 подібних комплексів. Зазвичай, таке закрите внутрішнє середовище якісно відрізняється від зовнішнього: тут облаштовані безпечні дитячі майданчики, гостьові стоянки для авто, зони відпочинку чи інші об'єкти, спрямовані на задоволення потреб мешканців.

Сама собою закрита територія не зможе гарантувати високий рівень безпеки, вона має обов'язково доповнюватися різноманітними технологічними та організаційними заходами. Важливу роль в системі безпеки відіграє контроль доступу — це система або набір заходів та технологій, які призначені для регулювання доступу до території житлового комплексу.

Якою має бути безпека у житловому комплексі, щоб бути спокійним за своїх рідних

Системи відеоспостереження

Сучасні житлові комплекси з закритою територією обов'язково оснащують системою відеоспостереження, яка дозволяє виявляти та реагувати на потенційні загрози. Уже сама наявність камер значно підвищує рівень безпеки в ЖК — частину порушень закону та спокою мешканців вони стримують уже одним своїм видом.

Коли будете обирати ЖК, зверніть увагу на кількість камер та куди вони спрямовані. Камери відеоспостереження мають охоплювати ключові зони, такі як входи, виходи, паркування, обов’язково дитячі майданчики та інші місця загального користування. В сучасних житлових комплексах відеоспостереження зазвичай встановлюють також у під’їздах і ліфтах. Поспілкуйтеся з представником чи менеджером з продажу того ЖК, до якого придивляється, запитайте, як працює система спостереження і відеоархіву, дізнайтесь, як довго зберігають записи. Камери мають бути поєднані з системами контролю доступу, сигналізацією та іншими засобами безпеки.

Але, охороняючи безпеку мешканців та гостей ЖК, відеоспостереження має оберігати приватність життя людей. Наприклад, камери не повинні бути спрямовані на вікна квартир.

Охорона території

Співробітники місцевої служби безпеки повинні не тільки швидко і правильно реагувати на різні ситуації, а й мають бути ввічливим у спілкуванні з мешканцями та гостями. Поспілкуйтеся з її працівниками та тими, хто уже живе у ЖК, який плануєте обрати. Власне, відгуки останніх дозволяють зорієнтуватися в ситуації найкраще.
Присутність видимої охорони знижує ризик злочинів. А регулярні обходи допомагають виявляти потенційні проблеми та вчасно реагувати на них. Професійна охорона швидко реагує на будь-які інциденти або підозрілі ситуації та має можливість оперативно з’єднуватися з екстреними службами й правоохоронними органами.

Транспортна безпека

Транспортна безпека житлового комплексу — це регулювання руху транспортних засобів, забезпечення пішохідної безпеки та дотримання належного паркування. Для родин з дітьми ця складова безпечного району є однією з найважливіших.

Якою має бути безпека у житловому комплексі, щоб бути спокійним за своїх рідних

Система пожежної безпеки

Вимоги до пожежної безпеки новобудов зараз дуже високі. Але неприємні історії, коли пожежники не можуть швидко розпочати гасіння вогню через паркани та забиті машинами проїзди, і досі трапляються. Загалом правильно організована пожежна безпека у ЖК має переслідувати три мети: вчасно виявити небезпеку, організувати евакуацію мешканців та забезпечувати доступ пожежників до осередку вогню та пожежних гідрантів.

Як організована безпека в житловому комплексі Нова Англія

Вхідні ворота до Нової Англії з цілодобовою охороною
Вхідні ворота до Нової Англії з цілодобовою охороною. Усі фото в матеріалі надані ЖК Нова Англія

Під час проєктування житлового комплексу Нова Англія безпечність закладалася як одна з ключових переваг Голосіївського району — нарівні з комфортом та архітектурною естетикою Західної Європи. Територія ЖК закрита від сторонніх, перебуває під цілодобовим відеоспостереженням, контроль доступу та порядок на території ЖК забезпечує служба охорони, всі будинки оснащені за всіма нормами та правилами пожежної безпеки тощо. Взаємодію всіх складових безпеки забезпечує сервісна служба.

"Територія нашого комплексу закрита від сторонніх, має систему контролю доступу. Згідно з генеральним планом комплексу, задля зручності дорожнього руху й запобігання заторів, організовано односторонній круговий рух на один заїзд до комплексу з постом охорони і два виїзди, — розповідає Ольга Плисак, керівниця сервісної служби. — На кожному посту охорони встановлені системи домофонії, шлагбауми та зчитувачі номерів авто для ефективного контролю доступу. Також зчитувачі розміщені на парадних й технічних приміщеннях. У під'їздах та по всій території комплексу встановлена система відеонагляду. На територію комплексу можна потрапити лише за наявності магнітних ключів або встановленого застосунку на смартфоні. Всі сторонні візити заздалегідь узгоджуються з охороною через чатбот в телеграмі. Також охорона має списки наших постійних відвідувачів, наприклад, учнів і батьків дитячого садочку та школи".

Child-friendly ЖК: як піклуються про безпеку дітей

На території Нової Англії буде чотири дитячих майданчики. Три з них уже готові. Фото надані ЖК
На території Нової Англії буде чотири дитячих майданчики. Три з них уже готові

ЖК "Нова Англія" позиціюється як child-friendly. Тут збудували розгалужену дитячу інфраструктуру: є три дитячі інтерактивні майданчики, заплановано четвертий, є універсальне поле для спортивних ігор, а також сучасна школа та дитячий садок. У закладів освіти власна виокремлена огороджена територія з охороною.

На всіх дитячих майданчиках встановлені системи відеоспостереження, які працюють у режимі 24/7. Також вся територія ЖК регулярно патрулюється охоронною фірмою, особлива увага приділяється дитячим майданчикам та зонам відпочинку біля фонтану, де люблять проводити час дітлахи. Територія дворів навколо дитячих майданчиків вільна від автомобілів, відповідно, повністю відсутній ризик того, що дитина може потрапити під колеса.

Енергетична безпека: продовжили будівництво попри блекаути

Будівельні роботи Royal House відновились уже у перших числах квітня. Фото надане ЖК Нова Англія
Будівельні роботи Royal House відновились уже у перших числах квітня

Минулої зими українці стикнулися з новим викликом — блекаутами. "Щоб не призупиняти будівництво, ми забезпечили будівельні майданчики потужними генераторами й продовжили будівництво. Це дозволило нам виконати свої зобов’язання перед інвесторами й вчасно ввести в експлуатацію будинки, — розповідає Наталія Горай директорка з продажу ЖК "Нова Англія". — Також девелопер передав генератори до Сервісної служби, щоб забезпечити роботу котельних для подавання тепла у квартири".

Рух авто у ЖК та боротьба з хаотичним паркування

На території Нової Англії яскрава розмітка пішохідних переходів  є навіть у зонах із слабким рухом. Фото надані ЖК
На території Нової Англії яскрава розмітка пішохідних переходів є навіть у зонах із слабким рухом

Для зручності дітей та батьків організована спеціальна схема руху транспорту: окрема смуга для тих, хто приїжджає на територію ЖК зранку, здебільшого це авто, які привозять дітей до школи чи дитсадка. На лобовому склі кожної машини є спеціальний знак, який зчитується системою і дає вільний доступ для проїзду.

"Ми приділяємо багато уваги організації дорожнього руху на території комплексу. По-перше, ми боремося з хаотичним паркуванням. Якщо водій залишив автівку у невстановленому місці, він отримає попередження. Якщо це не дало результатів і порушення повторилося, то ми на три дні блокуємо в’їзд на територію ЖК. Третє порушення означає автоматичне блокування в’їзду на місяць, — розповідає Ольга Плисак. — Це дозволяє уникнути ситуації, коли через хаотичне паркування до місця призначення не можуть дістатися екстрені служби".

Щоб місця для паркування вистачало усім, мешканці можуть внести в базу охорони два автомобілі для в'їзду на територію ЖК. Для власників більшого автопарку пропонується придбати додаткове місце в паркінгу або ж залишати авто за межами ЖК.

Величезний паркінг став укриттям у перші дні після повномасштабного вторгнення

Спуск до паркінгу є з усіх будинків на території ЖК. Фото надані Новою Англією
Спуск до паркінгу є з усіх будинків на території ЖК

На території Нової Англії вже побудовано та введено в експлуатацію дві черги підземного паркінгу площею понад 10 000 кв. м — це майже як два футбольних поля. Паркінг облаштований системою автоматичного зчитування номерів та має ліфтове сполучення з житловими поверхами.

"Зараз всі жителі мають цілодобовий доступ до підземного паркінгу. А ще на початку вторгнення ми обладнали там місця для перебування мешканців, забезпечили питною водою, лавками для сидіння, працював туалет, мешканці для своєї дітвори облаштували кімнату для ігор, — говорить Ольга Плисак. — В той час паркінг слугував своєрідним пунктом незламності, минулого року тут працював генератор та провели Wi-Fi.

Працівники ЖК розказують, як весною 2022 року вони доглядали за домашніми тваринами, яких мешканці, що тимчасово виїхали з Києва, залишили на самоті у квартирах. Взаємодопомога і підтримка були надважливими у ті дні.

Історія та особливості будівництва ЖК "Нова Англія"

Будівництво житлового комплексу Нова Англія девелопером Royal House розпочалося у 2016 році. Комплекс спроєктований у стилі англійської неокласики. Будинки зводять з запатентованих енергозберігаючих стінових модулів Royal House, які виробляються на власному заводі у Київській області, у сухих та теплих цехах, що підвищує якість матеріалу та пришвидшує будівництво. Кожен етап виробництва модулів контролюється експертизою.

Модульна технологія дозволила швидко відновити будівництво після повномасштабного вторгнення. Адже вже на п’ятий тиждень в Новій Англії відновилися будівельні роботи, оскільки стінові модулі вже були виготовлені для будинків, що зводяться, і були на складах заводу.

Стінові модулі мають європейський сертифікат СЕ, який свідчить про те, що продукція Royal House (а саме стінові модулі) відповідає стандартам і нормам ЄС. Зі стінових модулів Royal House збудовані будівлі в Словаччині та Австрії.

Вхідні ворота до Нової Англії з цілодобовою охороною. Фото надані ЖК
Будинки у Новій Англії зводять з енергозберігаючих стінових модулів Royal House. Це прискорює будівництво

Royal House неодноразово ставала номінантом престижних нагород. Так, за результатами UKRAINIAN SPECIAL BUILDING AWARDS IBUILD компанію визнано девелопером 2022 та 2023 років.

Попит на квартири у Новій Англії почав відновлюватись на початку осені 2022 року. Будівельні роботи Royal House відновив уже у перших числах квітня, а в травні тут знову запрацював відділ продажу,

"На початок осені попит поступово відновлювався, продавці і покупці, здавалося, знайшли ціновий компроміс, і вартість "квадрата" відносно стабілізувалася. Звичайно, базовим фактором для ринку нерухомості, зрозуміло, залишається війна — тривалість та інтенсивність бойових дій, частота та інтенсивність обстрілів, успіхи на фронті. Починаючи з березня 2023 року було досить суттєве пожвавлення ринку, збільшення кількості продажів більш як на 35%, — коментує Наталія Горай, директорка з продажів ЖК "Нова Англія". — Щодо другого півріччя цього року, то український ринок нерухомості демонструє значні позитивні зміни".

Зараз у "Новій Англії" фіксують попит на рівні 60% від довоєнного. 80% угод — це розтермінування, покупці квартир таким чином намагаються мінімізувати можливі ризики пов’язані з війною. "Ми завжди відкриті до діалогу, тому постійно розробляємо цікаві та вигідні умови для інвесторів, є програми для військовослужбовців із першим внеском 10% і продовженим терміном дії", — розповідає директорка з продажів.

"Нова Англія" – стала першим житловим комплексом у 2022 році, який було акредитовано під іпотечну програму єОселя під 3% на етапі будівництва. З 1 серпня 2023 року програму розширили й можливість придбати житло за іпотечним кредитом єОселя стала доступнішою. Розширена програма запрацювала в житлових об’єктах на етапі будівництва. Фіксована річна ставка у гривнях становить 7%, перший внесок – від 20%, а термін кредитування – до 20 років. Житловий комплекс пропонує великий вибір 1- та 2-кімнатних квартир у будинках на стадії будівництва.

Серед інвесторів "Нової Англії" є й клієнти, які перебувають на окупованих територіях і не мають можливості виплачувати розтермінування. "Ми постійно з ними на зв'язку та узгоджуємо індивідуальні умови відтермінування виплат, — каже Наталія. — Є й ті, які звертаються до нас щодо продовження строків виплат, ми також все узгоджуємо та розглядаємо індивідуально. Розуміємо, що в такі складні часи важлива підтримка і розуміння".

На території Нової Англії є багато артоб'єктів, які поновлюють щороку. Фото надані ЖК
На території Нової Англії є багато артоб'єктів, які поновлюють щороку